Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

Door de aanhoudende droogte komt Aquafin nu met een oplossing. Het biedt aan onder andere landbouwers aan om gezuiverd afvalwater aan te kopen voor verschillende toepassingen.

Trefwoorden: #Aquafin, #drinkwater, #droogte, #gezuiverd afvalwater, #landbouw, #rioolwater, #zuivering

Lees verder

Techniek

( Foto: Aquafin )

ENGINEERINGNET.BE - Door de aanhoudende droogte worden niet enkel burgers opgeroepen om spaarzaam om te gaan met leidingwater, maar ook de landbouw begint dit stilaan ook te voelen.

Vlaanderen is terecht bezorgd om een nijpend watertekort. We behoren tot de meest waterstressgevoelige gebieden in Europa, onder meer door een hoge bevolkingsdichtheid en een dramatisch lage stand van de grondwatertafel in sommige regio’s.

Een belangrijke potentiële waterbron, die kan helpen om dat tekort op te vangen, is het afvalwater van douches, toiletten, wasmachines, … dat door Aquafin verzamelt wordt vanuit de gemeentelijke riolen en van daar transporteert naar één van de 300 zuiveringsinstallaties. Jaarlijks wordt liefst bijna één miljard kubieke meter huishoudelijk afvalwater gezuiverd.

Na een mechanische en biologische behandeling voldoet dat water aan de strenge Europese en Vlaamse richtlijnen. Het gezuiverde afvalwater (ook effluent genoemd) heeft daardoor een kwaliteit die voldoet om te lozen in beken en rivieren. Maar het is ook perfect geschikt voor toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen.

In een 35-tal waterzuiveringsinstallaties kunnen bedrijven, die daarvoor een contract afsloten met Aquafin, voor een forfaitaire vergoeding gezuiverd afvalwater ophalen. Van al deze installaties werd het minimum debiet van de beken bekeken zodat er zeker genoeg effluent naar de waterlopen wordt geloosd om het ecologisch evenwicht te bewaren.

Gezuiverd afvalwater kan overigens verder gezuiverd worden tot eender welke gewenste kwaliteit. Sommige bedrijven gebruiken het als koel- of proceswater en zo’n 25 ruimfirma’s reinigen er vandaag hun tankwagens mee.

Ook doorgedreven zuivering tot drinkwater is perfect mogelijk en gebeurt vandaag al door de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht in Koksijde.


ACHTERGROND
Voor vijf van zijn rioolwaterzuiveringsinstallaties heeft Aquafin in de milieuvergunning de toestemming om het gezuiverde afvalwater te lozen in een poldergracht of –kanaal als het polderbestuur daar om vraagt.

De installaties in Heist, Oostende, Brugge, Wulpen en Temse lozen dat zogenoemde effluent normaal in een grote rivier of kanaal maar bij langdurige droogte kan dat lozingspunt tijdelijk verplaatst worden zodat landbouwers in de poldergebieden het gezuiverde afvalwater kunnen gebruiken om er hun akkers mee te besproeien.

Zo’n toestemming in de milieuvergunning kan ook voor andere rioolwaterzuiveringsinstallaties aangevraagd worden als er vraag naar is vanuit de landbouw.