Facelift voor residentiewijk Studiecentrum voor Kernenergie in Mol

In opdracht van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) gaat Cordeel in Mol de Residentiewijk uit de jaren '50 renoveren.

Trefwoorden: #bouwfirma, #Cordeel, #herbestemming, #SCK, #Studiecentrum voor Kernenergie, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Klaas De Buysser )

ENGINEERINGNET.BE - Het bouwbedrijf uit Temse kreeg deze opdracht gegund via een openbare procedure. Cordeel zal de renovatie in verschillende fases aanpakken voor een totaal budget van 50 miljoen euro.

De eerste uitvoeringsfase start begin 2019. Na de renovatie worden de woningen gefaseerd opnieuw te huur of te koop aangeboden.

In totaal krijgen 323 wooneenheden een grondige opfrisbeurt. Het gaat om de zogenaamde dormitories of studentenkamers, studio’s, appartementen, rijwoningen en villa’s.

"Voor deze residentiewijk zullen wij bovendien een nieuw warmtenet aanleggen en zullen wij ook instaan voor het onderhoud gedurende 25 jaar," aldus Paul Ivens, bestuurder bij Cordeel.

De Residentiewijk werd einde jaren vijftig in de toen toonaangevende modernistische stijl opgetrokken om er de medewerkers van het SCK te huisvesten. Bij de splitsing tussen het SCK en VITO werden de huizen onderling verdeeld en bleef het onderhoud ervan in eigen beheer plaatsvinden. Na meer dan zestig jaar dringt een grondige renovatie van de hele wijk zich op.

"We hebben beslist om hiervoor een beroep te doen op een externe partner met een duidelijke opdracht: een uniek woonproject uitbouwen met respect voor de bestaande architectuur en de groene omgeving," zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK.


ACHTERGROND
Bij het SCK en VITO werken meer dan 1.500 specialisten, vaak mensen met een internationale achtergrond.

"Wij vinden het heel belangrijk om onze internationale experten een optimale ervaring te bieden tijdens hun tewerkstelling bij onze instellingen. Een nabijgelegen huisvesting in een mooie omgeving én met alle hedendaagse comfort maakt daarvan deel uit," zegt Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder van VITO.

Modernistische architectuur fungeerde in de jaren vijftig als expressie van de ontwikkeling in wetenschap en techniek en van het nieuwe levensgevoel van na de oorlog. De eenheid in de gebruikte materialen en de eenvoudige verhoudingen van de ruimtes en volumes van de gebouwen van het SCK brachten eenheid en soberheid. Daarnaast integreerde de architect Jacques Wybauw het geheel in de bosrijke omgeving.

Wybauw kreeg verschillende vermeldingen in de Van de Ven wedstrijd, onder andere voor de cafetaria en de familiale appartementen. Architectuurtijdschriften bespraken herhaaldelijk de bouwstijl van het Centrum. Ook de gebouwen van Eurochemic, Euratom in Geel en de Europese School waren van zijn hand.