Tideway verdubbelt productiecapaciteit met nieuw kabellegschip

Deze dochteronderneming van DEME heeft het multifunctioneel kabellegschip ‘Living Stone’ in gebruik genomen, waarmee het bedrijf de productiesnelheid voor kabelinstallaties kan verdubbelen.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #DEME, #dual fuel, #kabellegschip, #LNG, #NOx, #offshore windpark, #stikstof, #Tideway

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Het schip is uitermate flexibel en kan ook rotsen plaatsen met een verticaal valpijpsysteem dat dieptes van 1.000 meter kan bereiken. Benedendeks zijn twee kabelcarrousels met elk een capaciteit van 5.000 ton geïnstalleerd.

Samen kunnen de carrousels meer dan 200 km kabel vervoeren en installeren in één enkele trip. Daarnaast kan het worden uitgerust met een derde bovendekse carrousel met een bijkomende laadcapaciteit van 2.000 ton en een kraan van 600 ton.

Tideway weet dat kostenbesparing belangrijk is in de offshore-windindustrie en heeft een systeem met twee kabelbanen ontworpen: één om de kabel te leggen en één waarop de volgende kabel tegelijk kan worden voorbereid en waarop het kabelbeschermingssysteem (CPS) wordt geïnstalleerd.

Daardoor kunnen de kabels veel sneller worden voorbereid, is de handmatige behandeling beperkt en daalt het risico op beschadiging van de kabel. Het systeem verhoogt ook de inzetbaarheid van het schip en verbetert de productiesnelheid.

Het schip is ontworpen als een milieuvriendelijk schip met ‘dual fuel’-motoren, die zowel op LNG als op diesel werken. Dat vermindert de koolstofemissies aanzienlijk en herleidt de uitstoot van fijn stof, zwaveloxiden (SOx) en stikstofoxiden (NOx) tot bijna nul.

Het kabellegschip gaat deze maand officieel aan de slag en zet meteen koers naar het Hornsea Project One offshore windturbinepark in het Verenigd Koninkrijk. Dit heeft een capaciteit van 1,2 GW, is het grootste ter wereld en bevindt zich op 120 km voor de kust van Yorkshire.

Tideway zal onder meer exportkabels van drie verschillende offshore substations naar de wal en twee interlinkkabels installeren. Het bedrijf staat ook in voor het verwijderen van rotsblokken, de pre-trenching en het trekken van kabels naar de substations, de installatie van kruisingen en het ondergraven van de kabels.

Daarna jwordt het ingezet om verder werken aan de kabelinstallatie voor de Belgische kust voor het prestigieuze Modular Offshore Grid (MOG)-project van Elia, een offshore elektriciteitshub voor vier windparken om de geproduceerde energie zo efficiënt mogelijk aan land te brengen.