Infrabel ’vergroent’ door zonnepanelen op Brugs onderhoudscentrum

Infrabel installeerde zo’n 220 zonnepanelen op het dak van zijn onderhoudscentrum (LCI) aan het station van Brugge. Tegelijk kwamen er ook 10 laadpunten voor elektrische dienstvoertuigen.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #dakoppervlak, #duurzaamheid, #groene energie, #Infrabel, #onderhoudscentrum, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Infrabel investeerde 95.000 euro in duurzame elektriciteitsproductie voor deze site en bekijkt of gelijkaardige projecten mogelijk zijn in Vlaanderen.

Op jaarbasis zullen deze panelen zo’n 60.000 kWh opbrengen. De opbrengst van de panelen zal gebruikt worden voor de dagelijkse werking van het LCI, zoals bijvoorbeeld voor de aandrijving van werkbanken, voor verlichting en verluchting.

Wanneer de panelen meer elektriciteit produceren dan nodig is voor de werking van het onderhoudscentrum, zal de elektriciteit dienen als voeding voor de bovenleiding.

Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein: “Dat een grote energieverbruiker als Infrabel volop mee investeert in hernieuwbare energie is heel belangrijk. Dit getuigt van een toekomstgericht energiebeleid.”

Naast de zonnepanelen werden, in samenwerking met Engie, ook nog 5 elektrische laadpalen voor een tiental elektrische of hybride dienstwagens geïnstalleerd.

Daarnaast wordt ook nog onderzocht of er hier ook een windmolen geplaatst kan worden.


ACHTERGROND
In het LCI van Brugge werken 155 mensen. Ze zorgen voor het dagelijkse onderhoud en beheer van de spoorinfrastructuur (bovenleiding, sporen en seininrichting) in de regio van Brugge. Het onderhoudscentrum is 2 ha groot en heeft een dakoppervlakte van 2000 m².