Prototype holografische videoprojector in de maak
Onderzoek & Wetenschap 3/07/2018 15:31:34
Martin Fransen van het Nederlandse Nikhef past voor de ontwikkeling van de projector een methode toe, die ook wordt gebruikt in de astrofysica en heeft hierop een octrooi aangevraagd.
Snelle installatie van Rockwell Automation / Allen Bradley PLC’s - techniek
Diamanten ‘qubits’ stap richting hoogtechnologische toepassingen
Wieland Electric breidt productreeks HMI-ECO uit - techniek
Airbus versnelt digitale transformatie samen met Dassault Systèmes
Innovators uitgedaagd in wedstrijd 3D metaalprinten
Uitrol 5G moet niet noodzakelijk vertraging oplopen - opinie
>> Meer verwant nieuwsClub Logistiek & Supply Chain Managers
Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
van 19/09/2018 tot 30/04/2019
Facility manager: 10 aparte modules
Zwijnaarde (Gent)
van 1/10/2018 tot 27/06/2019
Kwaliteitscoördinator
SBM Kortrijk
van 9/10/2018 tot 28/05/2019
Expert in onderhoudsmanagement
Zwijnaarde (Gent)
van 11/10/2018 tot 25/04/2019
Club Productiemanagers
Mercure Hotel Roeselare
van 17/10/2018 tot 4/09/2019
Club Continu Verbeteren
Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
van 22/10/2018 tot 11/09/2019
Scan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.
(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden
(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones
(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn
(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België
(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen
(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over
>> Meer blikvangersENGINEERINGET.BE - Het is een concept uit de astrofysica: phased array antennes. De antennes van radiotelescopen worden dan in een onregelmatig patroon opgesteld. Dat levert betere beelden op dan wanneer diezelfde antennes netjes in een rijtje zouden staan.
Dit concept gebruikt Fransen om met zichtbaar licht scherpere hologramvideo’s te projecteren. De proefopstelling die hij maakte, is nu uitgebouwd tot een prototype waarmee de prestaties goed zijn te testen.
Holografische video wordt vaak gezien als het ideaal op het gebied van ruimtelijke projecties. Hiermee zou elk gewenst dynamisch lichtveld met hoge precisie gecreëerd kunnen worden.
Maar om met traditionele holografische emitters video te projecteren, is een veel te hoge pixeldichtheid van de emitter nodig. Die immense hoeveelheid pixels zou ook voor een overvloed aan data zorgen.
Met de methode die Fransen gebruikt, kan het aantal pixels flink worden gereduceerd. Daarmee daalt ook de benodigde rekenkracht voor holografische video.
Er bestaan nu nog geen commercieel verkrijgbare holografische projectoren voor een groot publiek. Bestaande projectiesystemen hebben een klein projectievolume, de resolutie is laag of de kijkhoek is klein.
Voor de meeste holografische videotoepassingen moet de kijkhoek groot zijn, iets wat met de technologie van Fransen haalbaar is. Een hologramprojector is ook interessant voor gebruik in de lithografie, het 3D-printen en voor laserradar – het waarnemen van objecten op afstand.
Met het prototype verwacht Fransen interesse te wekken bij klanten en investeerders. Hij wil met mede-aanvrager en ondernemer Wesley Poland dit idee naar de markt brengen. Een voor de hand liggende toepassing zou een holografische module voor 3D-printers kunnen zijn.
Fransen: “Er zijn optische 3D-printers, waarbij lichtgevoelige hars wordt uitgehard door het te belichten. Met deze technologie zou je in één keer een beeld kunnen projecteren, met een resolutie die niet beperkt is door pixelafmetingen.” << (Lydia Heida) (foto: screen video Nikhef)