Proefproject test haalbaarheid mosselkweek aan offshore windpark

Sinds een jaar wordt de haalbaarheid van mosselkweek getest in de offshore windturbineparken, 30 tot 50 kilometer van de Belgische kust. Dit leidde in mei al tot een beperkte mosseloogst.

Trefwoorden: #Belwind, #C-Power, #DEME, #ILVO, #mosselkweek, #offshore windpark, #pilootproject, #UGent

Lees verder

research

( Foto: © Gust Lesage, DEME Group )

ENGINEERINGNET.BE - Uit de eerste projectresultaten blijkt dat er ook in de offshore windparken voldoende voedsel aanwezig is om mosselproductie mogelijk te maken. Dit wordt ook bevestigd door analyse van de waterstalen.

In mei 2017 ging het project van start met de tewaterlating van een eerste test-mosselkweekinstallatie in het windturbinepark van C-Power. Een tweede installatie volgde in november 2017, ditmaal in het windpark van Belwind.

Beide installaties bestaan uit een draagtouw (‘backbone’) van een vijftigtal meter lang, dat tussen twee verankerde boeien drijvend wordt gehouden en waaraan 140 meter mosselsok hangt. Dat is een lange kous waarbinnen mosselen zich kunnen vasthechten om uit te groeien tot volwassen, consumptieklare mosselen. Dit groeiproces duurt zo’n jaar.

De eerste installatie is een biologisch testplatform, bedoeld om mosselzaad in te vangen en de groei van de mosselen te bestuderen. Het is de zogenaamde biolijn. De plaatsing van de mosselzaadcollectoren gebeurt in mei om de natuurlijke voortplantingsperiode van mosselen te kunnen volgen.

Verschillende soorten touwen worden uitgetest, geplaatst in verschillende configuraties. Een tweede productiecyclus werd opgestart in mei 2018. Opnieuw zullen onderzoekers nauwgezet opvolgen hoeveel mosselzaad er ingevangen wordt en hoe snel de Belgische mosselen groeien.

De tweede installatie wordt de krachtlijn genoemd en moet de impact van stroming, golven en getij op de verankering, de backbone en de mosselsok meten. Samen met de positie van de boeien worden deze gegevens naar wal gestuurd via het 3G-netwerk van Belwind.

Deze data worden gebruikt om het prototype mosselkweeksysteem op punt te kunnen stellen.


ACHTERGROND
'Edulis: offshore mosselkweek in windturbineparken' is een samenwerking tussen de academische partner Universiteit Gent, vijf private partners (Belwind, Brevisco, C-Power, Colruyt Group en DEME Group) en twee overheidsonderzoeksinstellingen (ILVO en OD Natuur).

Dit pilootproject wordt grotendeels gefinancierd met private middelen en tevens gefaciliteerd met Vlaamse en Europese steun. Samen met het zusterproject Value@Sea, maakt Edulis deel uit van ‘Noordzee Aquacultuur’.