Bedrijven en overheidsinstellingen ongerust over uitrol van 5G in Brussel

Economie 27/06/2018 9:27:30

Beltug, de vereniging van de ICT-leiders van de ondernemingen en overheidsinstellingen in België, maakt zich ongerust over de performantie van de toekomstige 5G-netwerkinfrastructuur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wieland Electric breidt productreeks HMI-ECO uit - techniek

Airbus versnelt digitale transformatie samen met Dassault Systèmes

Innovators uitgedaagd in wedstrijd 3D metaalprinten

Uitrol 5G moet niet noodzakelijk vertraging oplopen - opinie

Rockwell Automation lanceert nieuwe versie van VersaView 5200 - techniek

Rittal zorgt voor energie-efficiënt management van datacenters - techniek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het is duidelijk dat het belang van mobiele communicatie voor bedrijven en overheidsinstellingen steeds blijft toenemen. Vooral het gebruik van datatoepassingen neemt exponentieel toe.

Telecomoperatoren stellen jaarlijks een verdubbeling vast van het dataverbruik. Voor ondernemingen zijn performante state-of-the-art netwerken dan ook van levensbelang. Met de komst van Smart Cities, Internet of Things en geavanceerde digitale toepassingen wordt de relevantie van sterk verankerde en geïnterconnecteerde mobiele netwerken nog meer bevestigd.

Met de digitale omwenteling is innovatie voor ondernemingen een van de topprioriteiten en worden er forse budgetten uitgetrokken om te investeren in vernieuwende digitale en mobiele datatoepassingen. Om te investeren is er echter een stabiel wettelijk kader nodig dat op middellange of lange termijn zekerheid biedt.

Telecomoperatoren bereiden zich volop voor op de uitrol van 5G-netwerken. Deze nieuwe mobiele netwerken, meer dan louter een opvolging van de huidige 4G-capaciteit, bieden nieuwe uitgebreide en innovatieve mogelijkheden. 5G belooft tevens een bijzonder betrouwbare technologie met diverse kwaliteitsniveaus en vooral een zeer lage latentie.

Beltug maakt zich dan ook bijzonder ongerust over de performantie van de toekomstige 5G-netwerkinfrastructuur. Vooral het feit dat de diverse gewesten in ons land een verschillende stralingsnorm hanteren leidt tot grote onzekerheid.

Ook voor 4G was en is Brussel, de hoofdstad van België en de vestiging van heel wat Europese instellingen en hoofdzetel van menig internationale onderneming, een struikelblok. Met 5G wordt dit probleem enkel versterkt, meer nog, de lage stralingsnorm zou zelfs betekenen dat de uitrol van een volwaardig 5G-netwerk in Brussel onmogelijk wordt.

De Brusselse stralingsnorm van 6 volt per meter laat immers geen 5G-verkeer toe. Deze norm is veel strenger dan de internationale richtlijn van de Wereld­gezond­heids­organisatie van 41,2 volt per meter en de Vlaamse norm van 20,6 volt per meter.

Door het economisch belang en zeker ook door de internationale functie van Brussel, is een performant mobiel netwerk in de hoofdstad een absolute must. Brussel heeft voor zijn internationale uitstraling en zeker voor zijn eigen economische toekomst 5G nodig.

Voor ondernemingen en overheidsinstellingen is het primordiaal dat innovatieve bedrijfstoepassingen en digitale oplossingen overal in België probleemloos aangeboord kunnen worden. Ze willen immers niet het risico lopen dat applicaties wel in Vlaanderen en Wallonië werken maar niet in Brussel. Voor bedrijven die in de hoofdstad gevestigd zijn betekent dit bovendien een competitief nadeel.

Bovendien is het probleem niet beperkt tot Belgische ondernemingen. 5G is immers een wereldwijde standaard. Ook internationale organisaties en bedrijven rollen hun innovatieve toepassingen uit om wereldwijd, inclusief Brussel, te hanteren.

De oplossing is eenvoudig: verhoog de stralingsnorm in Brussel tot hetzelfde niveau als het Vlaams gewest. Ook die norm is nog streng; veel stringenter dan de aanbevelingen van de Wereld­gezond­heids­organisatie. Maar het laat wel toe om verder te investeren in mobiele netwerken en 5G ook in Brussel uit te rollen.

Vanzelfsprekend hebben we veel begrip dat de Brusselse politici bezorgd zijn voor de volksgezondheid. Maar een lagere stralingsnorm heeft wel een sterkere straling van het mobiele toestellen tot gevolg. Hoe minder de antennes uitzenden, hoe meer de gebruikers blootgesteld zijn aan een hogere straling van hun mobiel toestel, wat net het tegenovergestelde is van wat beoogd wordt.

De onzekerheid leidt tot economisch verlies, minder innovatieve investeringen en competitief nadeel voor ondernemingen en overheidsinstellingen. Beltug rekent er dan ook op dat politici zich terdege bewust zijn van deze precaire situatie en snel de juiste beslissing nemen. << (Guy Leysen) (foto: efks / 123RF Stockfoto)


Grafiek stralingsnormen

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners