Bedrijven en overheidsinstellingen ongerust over uitrol van 5G in Brussel

Economie 27/06/2018 9:27:30

Beltug, de vereniging van de ICT-leiders van de ondernemingen en overheidsinstellingen in België, maakt zich ongerust over de performantie van de toekomstige 5G-netwerkinfrastructuur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Sirris lanceert proeflabo rond Artificiële Intelligentie

Snellere en minder warme computers dankzij roest

Onderzoekers van KU Leuven kraken contactloze sleutel van Tesla Model S

Inschrijvingen Belfius Smart Belgium Awards 2018 geopend

Devoteam heeft sectorgenoot Paradigmo overgenomen

KMO’s worstelen met hun cloudomgeving

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Workshops IO-Link technology

BluePoint, Antwerpen

donderdag 20 september 2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/9) Sirris lanceert proeflabo rond Artificiële Intelligentie

(17/9) Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

(13/9) Zensor instrumenteert Nederlands gerecycleerd fietspad

(12/9) Imec.xpand haalt 117 miljoen euro op

(11/9) Pfizer investeert in nieuwe productie-eenheid in Puurs

(10/9) Federale financiering voor IRE SMART-project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het is duidelijk dat het belang van mobiele communicatie voor bedrijven en overheidsinstellingen steeds blijft toenemen. Vooral het gebruik van datatoepassingen neemt exponentieel toe.

Telecomoperatoren stellen jaarlijks een verdubbeling vast van het dataverbruik. Voor ondernemingen zijn performante state-of-the-art netwerken dan ook van levensbelang. Met de komst van Smart Cities, Internet of Things en geavanceerde digitale toepassingen wordt de relevantie van sterk verankerde en geïnterconnecteerde mobiele netwerken nog meer bevestigd.

Met de digitale omwenteling is innovatie voor ondernemingen een van de topprioriteiten en worden er forse budgetten uitgetrokken om te investeren in vernieuwende digitale en mobiele datatoepassingen. Om te investeren is er echter een stabiel wettelijk kader nodig dat op middellange of lange termijn zekerheid biedt.

Telecomoperatoren bereiden zich volop voor op de uitrol van 5G-netwerken. Deze nieuwe mobiele netwerken, meer dan louter een opvolging van de huidige 4G-capaciteit, bieden nieuwe uitgebreide en innovatieve mogelijkheden. 5G belooft tevens een bijzonder betrouwbare technologie met diverse kwaliteitsniveaus en vooral een zeer lage latentie.

Beltug maakt zich dan ook bijzonder ongerust over de performantie van de toekomstige 5G-netwerkinfrastructuur. Vooral het feit dat de diverse gewesten in ons land een verschillende stralingsnorm hanteren leidt tot grote onzekerheid.

Ook voor 4G was en is Brussel, de hoofdstad van België en de vestiging van heel wat Europese instellingen en hoofdzetel van menig internationale onderneming, een struikelblok. Met 5G wordt dit probleem enkel versterkt, meer nog, de lage stralingsnorm zou zelfs betekenen dat de uitrol van een volwaardig 5G-netwerk in Brussel onmogelijk wordt.

De Brusselse stralingsnorm van 6 volt per meter laat immers geen 5G-verkeer toe. Deze norm is veel strenger dan de internationale richtlijn van de Wereld­gezond­heids­organisatie van 41,2 volt per meter en de Vlaamse norm van 20,6 volt per meter.

Door het economisch belang en zeker ook door de internationale functie van Brussel, is een performant mobiel netwerk in de hoofdstad een absolute must. Brussel heeft voor zijn internationale uitstraling en zeker voor zijn eigen economische toekomst 5G nodig.

Voor ondernemingen en overheidsinstellingen is het primordiaal dat innovatieve bedrijfstoepassingen en digitale oplossingen overal in België probleemloos aangeboord kunnen worden. Ze willen immers niet het risico lopen dat applicaties wel in Vlaanderen en Wallonië werken maar niet in Brussel. Voor bedrijven die in de hoofdstad gevestigd zijn betekent dit bovendien een competitief nadeel.

Bovendien is het probleem niet beperkt tot Belgische ondernemingen. 5G is immers een wereldwijde standaard. Ook internationale organisaties en bedrijven rollen hun innovatieve toepassingen uit om wereldwijd, inclusief Brussel, te hanteren.

De oplossing is eenvoudig: verhoog de stralingsnorm in Brussel tot hetzelfde niveau als het Vlaams gewest. Ook die norm is nog streng; veel stringenter dan de aanbevelingen van de Wereld­gezond­heids­organisatie. Maar het laat wel toe om verder te investeren in mobiele netwerken en 5G ook in Brussel uit te rollen.

Vanzelfsprekend hebben we veel begrip dat de Brusselse politici bezorgd zijn voor de volksgezondheid. Maar een lagere stralingsnorm heeft wel een sterkere straling van het mobiele toestellen tot gevolg. Hoe minder de antennes uitzenden, hoe meer de gebruikers blootgesteld zijn aan een hogere straling van hun mobiel toestel, wat net het tegenovergestelde is van wat beoogd wordt.

De onzekerheid leidt tot economisch verlies, minder innovatieve investeringen en competitief nadeel voor ondernemingen en overheidsinstellingen. Beltug rekent er dan ook op dat politici zich terdege bewust zijn van deze precaire situatie en snel de juiste beslissing nemen. << (Guy Leysen) (foto: efks / 123RF Stockfoto)


Grafiek stralingsnormen

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Young Champions of the Earth 2018 bekend gemaakt

Zeven jongeren van over de hele wereld werden door het VN-Milieuprogramma uitgeroepen tot “Young Champions of the Earth” voor hun geweldige ideeën rond milieubescherming.

Uniflex lanceert nieuwe industriële pers SL 3-75 - techniek

De nieuwe pers voor de productie van industriële buizen met een DN van 4 tot 75 mm is ideaal voor buizen in gebruik n de voedings- en farma-industrie, alsook voor het maken van brandslangen.

2,5 miljoen euro investeringskapitaal voor InOpSys

De Vlaamse Milieuholding (VMH) investeert voor 1,25 miljoen euro in InOpSys. De bestaande aandeelhouders (Innovation Fund, Gemma Frisius Fund en KU Leuven) dragen 1,25 miljoen euro bij.

Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

De conclusies van deze Belgian Plastics Day, georganiseerd door sectorfederaties essenscia PolyMatters en Agoria, was dat er geen duurzame toekomst komt zonder hoogwaardige kunststoffen.

Lageroplossing van NSK bespaart 130.000 € bij energiecentrale - techniek

Toen een elektriciteitsproducent ten gevolge van lagerschade frequente storingen ondervond in twee industriële ventilatoren, werd NSK verzocht om een passende oplossing voor te stellen.

Mercedes-Benz presenteert nieuw concept ver voorbij autonoom rijden

Het nieuwe voertuig (Vision Urbanetic) maakt on-demand en efficiënt vervoer van mensen en goederen door steden mogelijk via een zelflerend, autonoom rijdend vlootsysteem.

Asbestprobleem is groter en gevaarlijker dan gedacht

De historische blootstelling aan asbest was groter dan tot nu toe gedacht werd, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Laura Van den Borre onder leiding van Prof. Patrick Deboosere (VUB).

Techno Trailer begint aan nieuw schooljaar

Op 12 september konden een 100-tal leerkrachten in het Vormingscentrum in Malle kennismaken met de Techno Trailer werking en gingen zelf aan de slag me de Technoboxen, de Sphero’s, …

Eplan lanceert online efficiency calculator

Hoe efficiënt gaat u als ontwerper of electrical engineer te werk? Doe de test en kom te weten wat voor type gebruiker u bent. Daarbij ziet u ook hoeveel procent u efficiënter kan werken. We geven u telkens enkele handige tips & tricks op maat, zodat u stapsgewijs uw werk versnelt en uw engineering efficiënter maakt! >>

Partners