Bedrijven en overheidsinstellingen ongerust over uitrol van 5G in Brussel

Economie 27/06/2018 9:27:30

Beltug, de vereniging van de ICT-leiders van de ondernemingen en overheidsinstellingen in België, maakt zich ongerust over de performantie van de toekomstige 5G-netwerkinfrastructuur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Samenwerking Imec en CEA-Leti inzake AI en quantum computing

Gentse scale-up haalt 1,25 miljoen euro op voor transformatie vastgoedmarkt

DronePort verwelkomt internationale luchtvaartspelers

Infrabel test drone in strijd tegen kabeldiefstallen

TCS en ENGIE Laborelec beschermen nutsbedrijven tegen cyberaanvallen

Startup Hyperlane breekt internationaal door

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(15/11) Infrabel test drone in strijd tegen kabeldiefstallen

(14/11) Angelique Van Ombergen wint Vlaamse PhD Cup 2018

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het is duidelijk dat het belang van mobiele communicatie voor bedrijven en overheidsinstellingen steeds blijft toenemen. Vooral het gebruik van datatoepassingen neemt exponentieel toe.

Telecomoperatoren stellen jaarlijks een verdubbeling vast van het dataverbruik. Voor ondernemingen zijn performante state-of-the-art netwerken dan ook van levensbelang. Met de komst van Smart Cities, Internet of Things en geavanceerde digitale toepassingen wordt de relevantie van sterk verankerde en geïnterconnecteerde mobiele netwerken nog meer bevestigd.

Met de digitale omwenteling is innovatie voor ondernemingen een van de topprioriteiten en worden er forse budgetten uitgetrokken om te investeren in vernieuwende digitale en mobiele datatoepassingen. Om te investeren is er echter een stabiel wettelijk kader nodig dat op middellange of lange termijn zekerheid biedt.

Telecomoperatoren bereiden zich volop voor op de uitrol van 5G-netwerken. Deze nieuwe mobiele netwerken, meer dan louter een opvolging van de huidige 4G-capaciteit, bieden nieuwe uitgebreide en innovatieve mogelijkheden. 5G belooft tevens een bijzonder betrouwbare technologie met diverse kwaliteitsniveaus en vooral een zeer lage latentie.

Beltug maakt zich dan ook bijzonder ongerust over de performantie van de toekomstige 5G-netwerkinfrastructuur. Vooral het feit dat de diverse gewesten in ons land een verschillende stralingsnorm hanteren leidt tot grote onzekerheid.

Ook voor 4G was en is Brussel, de hoofdstad van België en de vestiging van heel wat Europese instellingen en hoofdzetel van menig internationale onderneming, een struikelblok. Met 5G wordt dit probleem enkel versterkt, meer nog, de lage stralingsnorm zou zelfs betekenen dat de uitrol van een volwaardig 5G-netwerk in Brussel onmogelijk wordt.

De Brusselse stralingsnorm van 6 volt per meter laat immers geen 5G-verkeer toe. Deze norm is veel strenger dan de internationale richtlijn van de Wereld­gezond­heids­organisatie van 41,2 volt per meter en de Vlaamse norm van 20,6 volt per meter.

Door het economisch belang en zeker ook door de internationale functie van Brussel, is een performant mobiel netwerk in de hoofdstad een absolute must. Brussel heeft voor zijn internationale uitstraling en zeker voor zijn eigen economische toekomst 5G nodig.

Voor ondernemingen en overheidsinstellingen is het primordiaal dat innovatieve bedrijfstoepassingen en digitale oplossingen overal in België probleemloos aangeboord kunnen worden. Ze willen immers niet het risico lopen dat applicaties wel in Vlaanderen en Wallonië werken maar niet in Brussel. Voor bedrijven die in de hoofdstad gevestigd zijn betekent dit bovendien een competitief nadeel.

Bovendien is het probleem niet beperkt tot Belgische ondernemingen. 5G is immers een wereldwijde standaard. Ook internationale organisaties en bedrijven rollen hun innovatieve toepassingen uit om wereldwijd, inclusief Brussel, te hanteren.

De oplossing is eenvoudig: verhoog de stralingsnorm in Brussel tot hetzelfde niveau als het Vlaams gewest. Ook die norm is nog streng; veel stringenter dan de aanbevelingen van de Wereld­gezond­heids­organisatie. Maar het laat wel toe om verder te investeren in mobiele netwerken en 5G ook in Brussel uit te rollen.

Vanzelfsprekend hebben we veel begrip dat de Brusselse politici bezorgd zijn voor de volksgezondheid. Maar een lagere stralingsnorm heeft wel een sterkere straling van het mobiele toestellen tot gevolg. Hoe minder de antennes uitzenden, hoe meer de gebruikers blootgesteld zijn aan een hogere straling van hun mobiel toestel, wat net het tegenovergestelde is van wat beoogd wordt.

De onzekerheid leidt tot economisch verlies, minder innovatieve investeringen en competitief nadeel voor ondernemingen en overheidsinstellingen. Beltug rekent er dan ook op dat politici zich terdege bewust zijn van deze precaire situatie en snel de juiste beslissing nemen. << (Guy Leysen) (foto: efks / 123RF Stockfoto)


Grafiek stralingsnormen

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

BCTN neemt nieuwe terminal in België in gebruik

De eerste containers van Gheys zijn afgelopen maandag op de nieuwe terminal in Beringen uit de barge gelost. Dit is de derde terminal van BCTN in België.

Nieuwe technologie zorgt voor natuurlijk gebruik armprothese

Een internationaal team van onderzoekers heeft een heel nieuwe aanpak gepresenteerd, die ervoor zorgt dat het aansturen van een prothese natuurlijker aanvoelt voor de gebruiker.

Ingenieursprijs Paul Donners voor STEM-project

Tijdens het Limburgs Ingenieurs Event 2018, een organisatie van ie-net, werd de Ingenieursprijs Paul Donners uitgereikt aan UHasselt studenten Simon Vercruysse en Laurens Osstyn.

Infrabel test drone in strijd tegen kabeldiefstallen

Spoorbeheerder Infrabel voerde onlangs een eerste Belgische nachtvlucht uit met een civiele drone, die buiten het oogbereik van de piloot door het luchtruim vloog.

Belgische en Nederlandse Marine kopen gezamenlijk twaalf mijnenjagers

Naval Group en ECA Group hebben Belgium Naval & Robotics opgezet voor de bouw van deze innovatieve mijnenjagers, waarvoor Flanders Ship Repair onderdelen levert en het onderhoud verzorgt.

Proefvaarten onbemand vaartuig op de IJzer van start gegaan

De Vlaamse Waterweg, POM West-Vlaanderen en KU Leuven zijn, binnen het project ‘Autonoom varen in de Westhoek’, gestart met proefvaarten van een autonoom varend schaalmodel op de IJzer.

Gimv investeert in het Belgische biotechbedrijf

Het Brusselse biotechbedrijf Camel-IDS ontwikkelt innovatieve radiofarmaceutica tegen kanker. het bedrijf haalde onlangs in een serie A-financieringsronde 37 miljoen euro op.

Reditech Group verwerft participatie in Manutechs uit Singapore

Door deze participatie in Manutechs breidt Reditech Group, een specialist in automatiserings­oplossingen voor productiebedrijven, haar activiteiten in de ASEAN-regio verder uit.

RS Components introduceert nieuwe industriële connectoren

RS Components (RS) heeft een nieuwe reeks RS Pro-industriële connectoren onthuld, inclusief schroefaansluitingen, Cage Clamp-veeraansluitingen en behuizingen. De componenten zijn ontworpen voor industriële omgevingen, vooral in geluids- en verlichtingstoepassingen en in de sectoren robotica en machines. >>

Partners