Bedrijven en overheidsinstellingen ongerust over uitrol van 5G in Brussel

Economie 27/06/2018 9:27:30

Beltug, de vereniging van de ICT-leiders van de ondernemingen en overheidsinstellingen in België, maakt zich ongerust over de performantie van de toekomstige 5G-netwerkinfrastructuur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Mediagenix opent Amerikaanse vestiging

Europees project verhoogt efficiëntie van Big Data-applicaties

EDF kiest Dassault Systèmes en Capgemini voor digitale transformatie

Johann Corlemeijer wordt Country Manager Avanade België

Tire Pressure Monitoring System nu ook ’ge-IoT-iseerd’

Kapitaalsverhoging van 1,9 miljoen euro voor Hysopt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Webinar: Draadnummering

Webinar EPLAN

vrijdag 10 augustus 2018

Onderhoud industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

(10/7) Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

(10/7) EnergyVille werkt aan koolstofarme toekomst

(5/7) Tideway verdubbelt productiecapaciteit met nieuw kabellegschip

(5/7) Spin-off vult IT-vacatures in door interne omscholing

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het is duidelijk dat het belang van mobiele communicatie voor bedrijven en overheidsinstellingen steeds blijft toenemen. Vooral het gebruik van datatoepassingen neemt exponentieel toe.

Telecomoperatoren stellen jaarlijks een verdubbeling vast van het dataverbruik. Voor ondernemingen zijn performante state-of-the-art netwerken dan ook van levensbelang. Met de komst van Smart Cities, Internet of Things en geavanceerde digitale toepassingen wordt de relevantie van sterk verankerde en geïnterconnecteerde mobiele netwerken nog meer bevestigd.

Met de digitale omwenteling is innovatie voor ondernemingen een van de topprioriteiten en worden er forse budgetten uitgetrokken om te investeren in vernieuwende digitale en mobiele datatoepassingen. Om te investeren is er echter een stabiel wettelijk kader nodig dat op middellange of lange termijn zekerheid biedt.

Telecomoperatoren bereiden zich volop voor op de uitrol van 5G-netwerken. Deze nieuwe mobiele netwerken, meer dan louter een opvolging van de huidige 4G-capaciteit, bieden nieuwe uitgebreide en innovatieve mogelijkheden. 5G belooft tevens een bijzonder betrouwbare technologie met diverse kwaliteitsniveaus en vooral een zeer lage latentie.

Beltug maakt zich dan ook bijzonder ongerust over de performantie van de toekomstige 5G-netwerkinfrastructuur. Vooral het feit dat de diverse gewesten in ons land een verschillende stralingsnorm hanteren leidt tot grote onzekerheid.

Ook voor 4G was en is Brussel, de hoofdstad van België en de vestiging van heel wat Europese instellingen en hoofdzetel van menig internationale onderneming, een struikelblok. Met 5G wordt dit probleem enkel versterkt, meer nog, de lage stralingsnorm zou zelfs betekenen dat de uitrol van een volwaardig 5G-netwerk in Brussel onmogelijk wordt.

De Brusselse stralingsnorm van 6 volt per meter laat immers geen 5G-verkeer toe. Deze norm is veel strenger dan de internationale richtlijn van de Wereld­gezond­heids­organisatie van 41,2 volt per meter en de Vlaamse norm van 20,6 volt per meter.

Door het economisch belang en zeker ook door de internationale functie van Brussel, is een performant mobiel netwerk in de hoofdstad een absolute must. Brussel heeft voor zijn internationale uitstraling en zeker voor zijn eigen economische toekomst 5G nodig.

Voor ondernemingen en overheidsinstellingen is het primordiaal dat innovatieve bedrijfstoepassingen en digitale oplossingen overal in België probleemloos aangeboord kunnen worden. Ze willen immers niet het risico lopen dat applicaties wel in Vlaanderen en Wallonië werken maar niet in Brussel. Voor bedrijven die in de hoofdstad gevestigd zijn betekent dit bovendien een competitief nadeel.

Bovendien is het probleem niet beperkt tot Belgische ondernemingen. 5G is immers een wereldwijde standaard. Ook internationale organisaties en bedrijven rollen hun innovatieve toepassingen uit om wereldwijd, inclusief Brussel, te hanteren.

De oplossing is eenvoudig: verhoog de stralingsnorm in Brussel tot hetzelfde niveau als het Vlaams gewest. Ook die norm is nog streng; veel stringenter dan de aanbevelingen van de Wereld­gezond­heids­organisatie. Maar het laat wel toe om verder te investeren in mobiele netwerken en 5G ook in Brussel uit te rollen.

Vanzelfsprekend hebben we veel begrip dat de Brusselse politici bezorgd zijn voor de volksgezondheid. Maar een lagere stralingsnorm heeft wel een sterkere straling van het mobiele toestellen tot gevolg. Hoe minder de antennes uitzenden, hoe meer de gebruikers blootgesteld zijn aan een hogere straling van hun mobiel toestel, wat net het tegenovergestelde is van wat beoogd wordt.

De onzekerheid leidt tot economisch verlies, minder innovatieve investeringen en competitief nadeel voor ondernemingen en overheidsinstellingen. Beltug rekent er dan ook op dat politici zich terdege bewust zijn van deze precaire situatie en snel de juiste beslissing nemen. << (Guy Leysen) (foto: efks / 123RF Stockfoto)


Grafiek stralingsnormen

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

In het havengebied van North Sea Port start een onderzoek naar de mogelijke uitrol van een grootschalige buisleiding-infrastructuur. Hiermee wil men zijn klimaatambities waarmaken.

Parkwind en Jan De Nul bouwen samen nieuw offshore windpark

Jan De Nul Group gaat met windparkontwikkelaar Parkwind (filiaal van Colruyt) Northwester 2 bouwen. Dit wordt het zevende en tevens grootste windpark voor de Belgische kust.

Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

Dankzij een duizendtal innovatieve sensoren, IoT en geavanceerde software krijgt Vlaanderen een uniek intelligent waterbeheersysteem. Een eerste sensor werd onlangs in werking gesteld.

Europees project verhoogt efficiëntie van Big Data-applicaties

Track & Know focust op het onderzoeken, ontwikkelen en exploiteren van een nieuw softwarekader om de efficiëntie te verbeteren van Big Data-applicaties in verschillende sectoren.

EDF kiest Dassault Systèmes en Capgemini voor digitale transformatie

Dassault Systèmes, Capgemini en de Franse elektriciteitsleverancier EDF zijn een samenwerking aangegaan voor de digitale transformatie van de nucleaire activiteiten van deze laatste.

Lancering Europees project voor omzetten CO2 naar brandstof en chemicaliën

Voor dit project is een consortium opgericht, dat bestaat uit acht onderzoekspartners en 29 industriële waarnemers uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Dachser lanceert 26 nieuwe LCL-verbindingen

Dachser heeft zijn netwerk in de divisie zeevracht uitgebreid met 26 nieuwe LCL-verbindingen (Less then Container Load). Ook wordt de vertrekfrequentie van bestaande diensten verhoogd.

Johann Corlemeijer wordt Country Manager Avanade België

Avanade, IT-consultancybedrijf en dochteronderneming van Accenture en Microsoft, koos voor Johann Corlemeijer als de nieuwe Country Manager van Avanade België.

TER lanceert nieuwe Arke positie-eindschakelaar

De Arke positie-eindschakelaar werd ontworpen voor het sturen van bovenloopkranen, hijstoestellen en werktuigmachines, is robuust en betrouwbaar en speciaal ontworpen om optimaal te presteren onder de zwaarste omstandigheden. Elma Components (elektrische aandrijf- & besturingstechniek) is TER’s officiële Benelux-partner. >>

Partners