Werkgevers kaarten tekort aan talent aan

Uit een wereldwijde enquête van ManpowerGroup blijkt dat, hoewel er in België 130.000 jobs beschikbaar zijn, 35% van de Belgische werkgevers zegt dat ze wervingsproblemen ondervinden.

Trefwoorden: #competenties, #ManpowerGroup, #opleiding, #talenten, #vacatures

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De 12e editie van deze wereldwijde enquête over het tekort aan talent werd in 43 landen en grondgebieden georganiseerd. De arbeidsmarkt is in volle transformatie onder druk van de digitalisering en van de nieuwe technologieën.

Op nationaal niveau verklaart 35% van de 754 werkgevers die door ManpowerGroup werden ondervraagd, moeilijkheden te ondervinden om hun vacatures in te vullen. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van de laatste editie van de enquête uit 2016. Dit tekort aan werkkrachten laat zich voelen in onze drie gewesten.

Daarnaast valt op dat de top 10 van de jobs waarvoor werkgevers wervingsproblemen ondervinden nog steeds aangevoerd door de technische en handarbeid. De top 10-lijsten van de knelpuntberoepen van de gewesten zijn vrij gelijklopend. Het valt ook op dat het tekort aan talent groter wordt naarmate het bedrijf groter is.

34% van de werkgevers is ook van mening dat de kandidaten niet over de nodige competenties beschikken (20% klaagt over het gebrek aan 'hard skills' en 14% over het gebrek aan 'soft skills'). 29% van de ondervraagde werkgevers ontvangt te weinig of geen kandidaturen naar aanleiding van hun jobadvertenties, terwijl 20% van mening is dat de kandidaten niet genoeg ervaring hebben.

Uit deze enquête blijkt dat bedrijven duidelijk hebben begrepen hoe belangrijk het is zich te concentreren op opleiding en de ontwikkeling van competenties (56%). De toevlucht tot andere types van werknemers (uitzendarbeid, freelancers of consultants) om de tekorten het hoofd te bieden, is een oplossing die door 41% van de werkgevers wordt aanbevolen.

Er wordt ook vastgesteld dat rekruteerders realistischer zijn geworden door zich bereid te tonen hun vereisten te herzien bij het opstellen van hun wervingsprofielen (34’%). Slechts één ondervraagde werkgever op tien (11%) waagt zich daarentegen op het pad van de salarisverhogingen met het doel om talenten aan te trekken.


(infographics: ManpowerGroup)