Luminus recycleert 721 ton afval uit de Maas

Grijparmen aan waterkrachtcentrales zorgen er voor dat geen afval terecht kan komen in de turbines. In 2017 haalde Luminus 721 ton afval uit de Maas en recycleerde dat zelf.

Trefwoorden: #afval, #EDF Luminus, #groene energie, #recycleren, #sorteren, #waterkracht, #waterkrachtcentrale, #windmolen

Lees verder

Techniek

( Foto: Luminus )

ENGINEERINGNET.BE - Naast windturbines op land baat Luminus ook 6 waterkrachtcentrales uit langs de Maas en 1 langs de Samber. Samen zijn ze goed voor een geïnstalleerde capaciteit van 67 MW.

Om de turbines van de centrales te beschermen zijn ze uitgerust met grijparmen die afval uit het water “vissen”. De hoeveelheid afval die stroomopwaarts van de waterkrachtcentrales uit de Maas wordt gehaald, nam af in 2017 (-31%) door de weersomstandigheden.

Door de zwakke regenval en het lage niveau van de Maas is er minder afval stroomopwaarts van de waterkrachtcentrales terecht gekomen. In 2016 werd maar liefst 1.056 ton afval uit de Maas gehaald.

Dit afval wordt door het bedrijf zelf gesorteerd en gerecycleerd. In 2017 bedroeg de kostprijs hiervan ongeveer 86.000 euro.