Vernieuwde CEBIT viel bij iedereen in de smaak

Het CEBIT-concept met vier secties: d!conomy, d!tec, d!talk en d!campus, werd enthousiast onthaald door zowel de exposanten als de bezoekers en coverde de digitalisering vanuit elke hoek.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #CEBIT, #computer, #digitalisering, #Hannover, #robotica, #vakbeurs, #zelflerende systemen

Lees verder

Nieuws

( Foto: CEBIT )

ENGINEERINGNET.BE - Het vernieuwde CEBIT beleefde een succesvolle première. Hannover werd werd 'the place to be' voor digitalisering, waar meer dan 2.800 deelnemende bedrijven, meer dan 600 sprekers op tien podia en 370 startups uit Europa, Afrika en Azië zich manifesteerden.

Zelflerende systemen waren een hoofdthema tijdens de vakbeurs. We noteerden alvast enkele opmerkelijke trends:

  • Hewlett Packard demonstreerde hoe computers binnenkort in staat zullen zijn miljoenen ziektesymptomen te vergelijken met een groot aantal verschillende bronnen om de ideale medicatie voor een bepaalde patiënt te identificeren.
  • Op de IBM-stand maakten bezoekers kennis met een slimme assistent, uitgerust met spraakbesturing, camera's en sensoren, die de Duitse astronaut Alexander Gerst zal ondersteunen tijdens zijn missie in het ISS-ruimtestation.
  • Kunstmatige intelligentie ziet er nog indrukwekkender uit als het zich manifesteert in een quasi-menselijke vorm. De humanoïde robot "Pepper" van SoftBank Robotics reageert op menselijke gevoelens en beantwoordt vragen over producten en diensten.
  • Het Karlsruhe Institute for Technology (KIT) presenteerde zijn "ARMAR-6" -robot, die zijn menselijke collega's helpt bij het gebruik van boormachines en is ook in staat om nieuwe instrumenten te leren kennen door observatie.
  • De efficiënte en betrouwbare samenwerking tussen mens en robot in een Industry 4.0-productieomgeving was het onderwerp van een tentoonstelling door het Duitse onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie (DFKI).

Een opvallend hoogtepunt dit jaar was de visionaire keynote van Marc Raibert, oprichter en CEO van het Amerikaanse Boston Dynamics, die de ongelooflijke mogelijkheden van een vierpotige robothond demonstreerde. Deze is in staat om zich autonoom over ruig terrein te verplaatsen.

Een ander thema was blockchain. Verschillende bedrijven toonden aan dat deze technologie geschikt is voor veilige datatransmissie in het IoT, alsook voor handel in hernieuwbare energie of diensten voor het delen van auto's.

Verder werd ook het opstartplatform scale11 opgezet, als toonaangevend start-up evenement. In hal 27 konden meer dan 350 jonge ondernemingen uit 40 landen gevestigde grote spelers en kapitaalinvesteerders ontmoeten.

De CEBIT Innovation Award voor 2018 werd gewonnen door de Duitse startup AIPARK, met de gelijknamige app, die automobilisten toont waar gratis parkeerplaatsen zich op een dynamische kaart bevinden.