Bedrijventerrein De Kluis wordt prototype van innovatie en duurzaamheid

Voor IOK is de uitbreiding van de Kluis wellicht één van de meest uitdagende projecten geworden. Op uitdrukkelijke vraag van de stad Hoogstraten wordt er een warmtenet voorzien

Trefwoorden: #bedrijventerrein, #De Kluis, #Eandis, #geothermie, #Hoogstraten, #warmtenet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds de goedkeuring in mei 2007 van het Provinciaal Uitvoeringsplan de Kluis in Hoogstraten hebben de stad Hoogstraten en IOK een erg complex tracé doorlopen.

Ten eerste moesten er verschillende gronden verworven worden, er was een zeer tijdrovend archeologisch onderzoek en er moesten oplossingen gevonden worden voor de waterhuishouding.

Het nieuwe regionale bedrijventerrein in het Kempische Hoogstraten met een netto oppervlakte van 42 ha wordt voorzien van een warmtenet (aangelegd door Eandis), zodat in de toekomst duurzame energiebronnen slim gebruikt kunnen worden.

Een warmtenet laat toe om duurzame warmtebronnen te koppelen aan de aanwezige warmtevraag. Doordat je met een duurzame warmte kan werken, kan de CO2-uitstoot van het energieverbruik teruggedrongen worden. Op korte termijn wordt gedacht aan een gascomprimerende warmtepomp met back-up op aardgas.

Ook het gebruik van groen gas met certificaat van oorsprong behoort tot de mogelijkheden. Op lange termijn kan een project als diepe geothermie in beeld komen. De site wordt zo aangelegd dat er in de toekomst eventueel een geothermische centrale kan ingezet worden, wat een 100% hernieuwbare energiebron is.

Alle deze inspanningen resulteren in een aanbod van 42 ha om te investeren en voor het verankeren van bedrijven en arbeidsplaatsen in Hoogstraten en omgeving. Hoewel de werkzaamheden nog tot najaar 2019 zullen duren, heeft IOK momenteel niet minder dan 45 aanvragen in behandeling.

Indien deze trend zich doorzet, komen er binnen het gebied uiteindelijk meer dan 1.100 mensen werken. Opvallend is dat 20 bedrijven, dus een kleine helft van het aantal geïnteresseerden, thuishoort in de bouwsector. Een trend die ook op ander zones opvalt.

Met bedrijventerreinmanagement (BTM) wordt de kwaliteit van het bedrijventerrein op peil gehouden. Binnen het bedrijventerreinmanagement wordt onder meer het gezamenlijk groenbeheer (groene en blauwe buffers, baangrachten en bermen) gecoördineerd.