Oleon investeert 20 miljoen euro in nieuwe productie-eenheid

Vlaams minister Muyters heeft onlangs de nieuwe productie-eenheid groene chemie van Oleon officieel in werking gezet. Deze miljoeneninvestering verdubbelt hun wereldwijd marktaandeel.

Trefwoorden: #chemicaliën, #chemie, #dimeren, #groene chemie, #isostearine, #koolzaadolie, #Oleon, #productie, #zonnebloemolie

Lees verder

Techniek

( Foto: Oleon - © Wouter Tijtgat )

ENGINEERINGNET.BE - Het project werd in juni 2016 opgestart en tot de oplevering van de nieuwe unit hebben zo’n 500 medewerkers en contractoren er aan gewerkt.

Met een investering van ruim 20 miljoen euro, maakt deze nieuwe productie-eenheid deel uit van de geavanceerde oleochemische oplossingen die het bedrijf aan zijn klanten aanbiedt. De nieuwe unit, die isostearine en dimeren zal produceren, heeft een productiecapaciteit van 14.125 ton.

Door nauwkeurig het klassieke productieproces onder de loep te nemen en te verbeteren, slaagden ze erin om de hoeveelheid isostearine aan het eind van het proces te verdubbelen van 15% naar 38%. Wat de nieuwe unit verder innovatief maakt, is dat er gestart wordt van zonnebloemolie, terwijl het klassieke proces gebaseerd is op koolzaadolie.

Eddy Feijen, Managing Director Base Oleochemicals van Oleon: “Deze nieuwe unit zorgt ervoor dat wij onze klanten bio-afbreekbare isostearine en dimeren met een nog hogere performantie kunnen aanbieden.”


Extra informatie:
Isostearine, ook gekend als het ‘perfecte vetzuur’, is een weinig vertakt vloeibaar vetzuur dat vooral wordt gebruikt in cosmetica en smeermiddelen omwille van zijn uitzonderlijke stabiliteit en resistentie tegen hoge temperaturen.

Dimeren zijn waterafstotende moleculen met universele hechtingskenmerken waardoor ze de perfecte bouwsteen vormen voor coatings zoals autolakken.

Oleon is gespecialiseerd in de productie van oleochemicaliën gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.