Technologiebedrijven leveren economie 1,5 miljard euro extra op

1.300 Belgische technologiebedrijven hebben, deels samen met Sirris, de afgelopen jaren ingezet op innovatie. Deze bedrijven creëerden 12% meer toegevoegde waarde dan hun sectorgenoten.

Trefwoorden: #economie, #innovatie, #kenniscentrum, #Sirris, #technologiebedrijven

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sirris )

ENGINEERINGNET.BE - Deze toegevoegde waarde is goed voor zo’n 1,5 miljard euro extra aan de Belgische economie. Maar Sirris (kenniscentrum van de technologische industrie) waarschuwt dat België nood heeft aan een sterkere innovatiecultuur.

België behoort op vlak van innovatie en digitalisering niet meer tot de Europese of wereldwijde top. In de jongste Digital Economy and Society Index (DESI) prijkt ons land maar op de achtste plaats in Europa. Wereldwijd staan we op een 27ste plaats wat betreft innovatie (Global Innovation Index 2017). De ambitie voor ons land moet hoger liggen als we onze welvaart willen behouden.

Sirris vergeleek, op basis van cijfers van Agoria, de economische prestaties van de bedrijven die ze de laatste drie jaar hielp te innoveren met de gehele technologische industrie. Conclusie: ondernemingen die samenwerken en innoveren, doen het opmerkelijk beter dan hun sectorgenoten.

Niet alleen dragen ze meer dan 12% extra bij aan de Belgische economie gemeten in toegevoegde waarde ten opzichte van het gemiddelde. Ook op vlak van tewerkstelling en omzet scoren ze beter omdat zij dankzij technologie en innovatie hun producten, hun processen en zelfs hun businessmodel klaarmaken voor de toekomst.

JTEKT Torsen en Reynaers Aluminum zijn twee bedrijven die het voorbeeld geven wat betreft innovatie en digitalisering van hun producten en processen. Sirris en Agoria riepen beide uit tot “Factory of the Future”.

De aanpak van Sirris is om Belgische bedrijven te helpen hun innovaties vorm te geven en deze in een industriële omgeving uit te testen en zo de slaagkansen ervan te vergroten. Zelf investeert het jaarlijks meer dan 20 miljoen euro in kennis, expertise en hoogtechnologische infrastructuur.

Om de bedrijven nog sterker te ondersteunen in de huidige context, rolt het kenniscentrum bovendien de komende jaren een plan uit om nieuwe diensten te ontwikkelen. Het gaat concreet om een groeiplan van 10%.


Sirris lanceert een aantal nieuwe diensten om bedrijven te helpen “future proof” te worden op vlak van fabriek, product en business:

  1. Uitdaging 1 – Impact van digitale technologie op proces-, product en bedrijfsmodel
  2. Uitdaging 2 – Smart & connected products
  3. Uitdaging 3 - Digitale productie voor een Industrie 4.0