6.100 zonnepanelen voor NMBS werkplaats van Vorst

De openbare vervoersmaatschappij NMBS blijft vergroenen. Het nam onlangs 6.100 zonnepanelen in gebruik die geplaatst werden op de daken van haar onderhoudswerkplaats van Vorst.

Trefwoorden: #elektriciteit, #elektriciteitsverbruik, #installatie, #NMBS, #vergroening, #werkplaats, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE - De zonnepanelen zullen jaarlijks 1.500.000 kWh aan elektriciteit opwekken, wat overeenstemt met het elektriciteitsverbruik van 430 gezinnen.

Het grootste deel van de elektriciteitsproductie van deze installatie (geïnstalleerd via een publiek-private samenwerking met Eneco) wordt ter plaatse gebruikt voor de voeding van de elektrische toestellen (verlichting, machines, compressoren...).

Op ogenblikken van de dag waarop de panelen meer elektriciteit produceren dan nodig is voor de werking van de werkplaats, zal de elektriciteit terug in het spoorelektriciteitsnet worden geïnjecteerd om aan andere behoeften van de spoorwegen te voldoen.

Deze installatie van 6.100 panelen is de grootste fotovoltaïsche productie-installatie van NMBS en tevens één van de grootste in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Naast deze installatie plant de spoorwegonderneming dit jaar nog acht andere installaties; op de parking van het station van Oostende en op de werkplaatsen van Schaarbeek, Salzinnes (Namen), Aarlen, Cuesmes (Bergen), Charleroi, Kinkempois (Luik) en Ottignies (in samenwerking met het bedrijf Green-Invest).

Deze acht installaties zullen in totaal 2.000.000 kWh produceren, wat overeenstemt met het jaarverbruik van 570 gezinnen.


ACHTERGROND
De tractiewerkplaats van Vorst is gespecialiseerd in het onderhoud van hogesnelheidstreinen (Thalys, Eurostar, TGV-stellen van SNCF) en in het onderhoud en herstellingen van de klassieke treinen van NMBS.