ArcelorMittal Gent bouwt afzuiger die CO omzet in bio-ethanol

Het staalconcern steekt 150 miljoen euro in de bouw van de eerste Europese afzuiginstallatie bij de hoogovens in Gent, die gas met koolstofmonoxide afvangt en dit omzet in bio-ethanol.

Trefwoorden: #afzuiginstallatie, #ArcelorMittal, #bio-ethanol, #CO, #CO2-uitstoot, #Gent, #hoogovens, #koolstofmonoxide, #LanzaTech

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - LanzaTech )

ENGINEERINGNET.BE - ArcelorMittal zet voor dit project technologie in van het Amerikaanse bedrijf LanzaTech. Beide bedrijven zijn een langdurig partnerschap aangegaan om de technologie van deze laatste verder te ontwikkelen.

Tijdens het produceren van staal wordt ongeveer de helft van de gebruikte kolen omgezet in gas met koolstofmonoxide. LanzaTech heeft een technologie ontwikkeld waarbij het microben inzet die dit koolstofmonoxide omzetten in bio-ethanol.

Het bio-ethanol is niet alleen te gebruiken als brandstof voor transport, maar ook voor het maken van plastic producten. Er is voor dit project subsidie verleent uit het Horizon 2020 programma van de EU.

De staalproducent verwacht dat de nieuwe installatie jaarlijks ongeveer 80 miljoen liter bio-ethanol gaat produceren. Dit kan jaarlijks leiden tot net zoveel CO2 besparing, doordat er geen fossiele brandstof wordt verbruikt, als het equivalent van 100.000 elektrische auto's.

De afzuiginstallatie moet over twee jaar operationeel zijn. De eerste productie van bio-ethanol wordt halverwege 2020 verwacht. De komende twee jaar werken er 500 mensen aan de bouw van de nieuwe afzuiginstallatie. Het levert twintig tot dertig arbeidsplaatsen op om de afzuiginstallatie in bedrijf te houden.

Indien de afzuiginstallatie goed blijkt te werken, wil ArcelorMittal deze ook gaan inzetten bij meer van hun hoogovens. Het bedrijf werkt hiertoe samen met gespecialiseerde partners.

Het staalconcern heeft de ambitie op lange termijn alle materialen die gebruikt worden of ontstaan tijdens het produceren van staal te hergebruiken in het eigen proces of te laten dienen als nieuwe grondstof in andere industrieën. Het uiteindelijke doel is om geen afval meer te produceren.


Video: