Start demonstratie truck platooning met meerdere merken op Europese wegen

Aan het Europese consortium ENSEMBLE, dat ondersteund wordt door onder andere VUB, nemen zes grote Europese vrachtwagenfabrikanten deel, waaronder DAF, Scania en Volvo.

Trefwoorden: #DAF, #Daimler, #ENSEMBLE, #ERTICO - ITS Europa, #IDIADA, #IFSTTAR, #IVECO, #KTH, #MAN, #Scania, #truck platooning, #Volvo Group, #Vrije Universiteit Brussel, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Het ENSEMBLE-consortium is onlangs gestart met een testproject voor truck platooning met meerdere merken op Europese wegen. Door middel van praktijktesten over de grenzen van verschillende Europese landen heen worden de gevolgen voor verkeer, infrastructuur en logistiek beoordeeld.

Ook worden relevante gegevens van veiligheidsrelevante scenario’s verzameld. Daarnaast wordt de harmonisatie van goedkeuringsvereisten noodzakelijk.

Gedurende het eerste jaar concentreren de projectpartners zich op het bundelen van de vereisten en het ontwikkelen van een referentieontwerp met acceptatiecriteria.

In het tweede jaar wordt dit ontwerp door OEM’s en leveranciers opgepakt voor implementatie op hun eigen vrachtwagens, terwijl de kennispartners effectbeoordelingen zullen uitvoeren met verschillende criteria.

In het derde jaar van het project vinden testen plaats van de multi-merk platoons op testbanen en internationale openbare wegen. De technische resultaten worden geëvalueerd aan de hand van de initiële vereisten.

Ook wordt de impact op het brandstofverbruik, bestuurders en andere weggebruikers vastgesteld. Uiteindelijk zijn alle activiteiten binnen het project gericht op het versnellen van de inzet van truck platooning met meerdere merken in Europa.

Het ENSEMBLE-project wordt geleid door het Nederlandse TNO. Zes Europese vrachtwagenfabrikanten brengen hun kennis in: DAF, Daimler, IVECO, Scania, MAN en Volvo Group.

De volgende leveranciers zijn ook een partner van het project: NXP, ZF, Bosch, Continental, Brembo en WABCO.

ERTICO - ITS Europa, het platform voor de samenwerking van alle relevante belanghebbenden om ITS in Europa te ontwikkelen en in te zetten, zorgt voor een outbound focus door belanghebbenden te betrekken en de link te zijn naar de Europese Truck Platooning Community.

Het consortium wordt aangevuld door de kennispartners IDIADA, IFSTTAR, KTH en VU Brussel. Dit project wordt deels gefinancierd vanuit de Europese Commissie.