Haven Oostende neemt windturbine in gebruik

Haven Oostende huldigde een middelgrote windturbine in op de REBO-terminal. Deze turbine zal instaan voor een deel van de elektriciteitsbehoefte van de haven.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #Haven Oostende, #REBO-terminal, #windenergie, #windturbine, #XANT

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - In Oostende is het niet mogelijk, onder andere door de nabijheid van de luchthaven, om een grote multi Mega Watt windturbine te plaatsen. Daarom koos de haven voor een alternatief; een middelgrote windturbine. Door de eenvoud, de lage onderhoudskost en de hoge energieopbrengst koos de Haven Oostende voor deze windturbine.

De geproduceerde energie (de windturbine, XANT M-21, produceert 100kW) zal hoofdzakelijk gebruikt worden door de haven zelf, waardoor de investering zich snel zal terugbetalen. Daarenboven zorgt deze installatie voor een vermindering van de CO2-uitstoot in de haven, waardoor de luchtkwaliteit kan verbeteren.

Decentrale energieproductie met behulp van middelgrote windturbines zal Vlaanderen toelaten een stukje dichter bij de in Parijs goedgekeurde doelstellingen van COP21 te staan. Dit past ook binnen het Energieplan van Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein.

De installatie en de werking van deze windturbine wordt gemonitord in het kader van een Europees project PECS, waarvan de haven van Oostende projectleider is. PECS staat voor Ports Energy and Carbon Savings en is goedgekeurd in het kader van het Interreg 2 Zeeën programma , dat mede gefinancierd is door de ERDF fondsen.

Samen met de partners in Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden innovatieve technologieën en systemen ontwikkeld die bijdragen tot het verminderen van de productie van CO2 en het verhogen van de energie-efficiëntie in havengebieden.


XANT, is een middelgrote windturbineproducent met als aandeelhouders de firma’s 3E uit Brussel, Vyncke uit Harelbeke, het Vlaams investeringsfonds PMV en de business angel Jo Versavel uit Kortrijk.