Sioux Mechatronics Trophy 2018 vindt in Eindhoven plaats

Er doen 12 studententeams van hogescholen en universiteiten uit Nederland, België en Duitsland mee aan deze wedstrijd, die gericht is op autonome robots die een zonnepaneel goed schoonmaken.

Trefwoorden: #België, #Duitsland, #hogescholen, #Nederland, #robots, #schoonmaken, #Sioux Mechatronics Trophy, #universiteiten, #zonnepanelen

Lees verder

research

( Foto: Sioux )

ENGINEERINGNET.BE - Jaarlijks strijden studententeams om de Sioux Mechatronics Trophy. Dit is de mogelijkheid om samen met een team een robot te ontwerpen, te bouwen en deze te laten strijden tegen de robots van de andere studententeams.

Onder begeleiding van de technici van Sioux wordt er gebouwd aan een snelle en precieze robot. Dit jaar werden de studenten uitgedaagd om een robot te ontwerpen en te bouwen die zich autonoom in een hoek van 45º over een glazen oppervlak, ofwel een zonnepaneel, kan bewegen.

Zonnepanelen verliezen hun efficiëntie tijdens de levensduur door vervuiling. Als deze zijn schoon te houden, is het mogelijk de opbrengsten hoger te houden. Ze leveren meer stroom en kosten minder geld. De robot moet over het midden van een zonnepaneel gaan en navigeren rond een schoorsteen en een dakraam om de klus met succes te voltooien.

Tijdens de Dutch Technology Week op 6 juni vindt de uiteindelijke ontknoping plaats op de Markt in Eindhoven (Nederland). De studententeams strijden dan met elkaar om de winst van de Mechatronics Trophy.

Ieder jaar komt Sioux met een uitdagende opdracht die de studenten enerzijds de volledige projectflow laat ervaren van concept naar eindproduct en anderzijds tegelijkertijd een oplossing biedt voor een maatschappelijk probleem. In vorige edities werden onder andere een brandbestrijdingsrobot en een zorgrobot gebouwd.

Monique Klooster, woordvoerder Sioux: “We willen de studenten laten ervaren hoe uitdagend techniek kan zijn en dat goede samenwerking tussen verschillende disciplines binnen een project van groot belang is. Daarnaast kunnen de opgedane kennis en technieken ook ingezet worden om de maatschappij te versterken.”