New Scientist roept Damya Laoui uit tot grootste wetenschapstalent 2018

Biomedisch wetenschapper Damya Laoui (1985) van de Vrije Universiteit Brussel werd uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2018. Ze haalde het van 4 andere finalisten.

Trefwoorden: #Damya Laoui, #kanker, #New Scientist, #tumoren, #wetenschap, #wetenschaptalent

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - De prijs werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Jurylid Lieve van Hoof (covoorzitter van de Jonge Academie in Vlaanderen) en sterrenkundige Vincent Icke maakten de winnaar bekend tijdens het evenement New Scientist Live in TivoliVredenburg in Utrecht (Nederland).

Het is zelden de eerste tumor die doodt. Van alle kankersterfgevallen in de wereld, is 90 procent terug te voeren op terugkerende tumoren of uitzaaiingen. Immunologe Damya Laoui, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, heeft een mogelijk ‘vaccin’ in tumoren zelf gevonden tegen uitzaaiingen.

Het is dus een op iedere individuele patiënt afgestemd middel. Deze imuuntherapie kan levens redden en heeft minder bijwerkingen dan huidige methoden. Laoui hoopt binnen een paar jaar te kunnen beginnen met klinische studies waarbij het vaccin voor het eerst op mensen wordt getest.

De prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent is in het leven geroepen om jonge, wetenschappelijke talenten een platform te bieden en hen te stimuleren in hun onderzoek. Als winnaar ontvangt Laoui een geldbedrag van 2.500 euro (beschikbaar gesteld door het Rathenau Instituut en New Scientist), evenals een trofee.

Bovendien krijgt ze de gelegenheid haar onderzoek via New Scientist verder onder de aandacht te brengen. Zo krijgt ze onder meer een uitgebreid profielinterview in het magazine.


(bron: New Scientist)

Achtergrondinformatie:
De andere vier finalisten waren Tim Baarslag (Centrum Wiskunde & Informatica, Amsterdam), Hannelore Bové (Universiteit Hasselt), Michiel Dusselier (Katholieke Universiteit Leuven) en Marjolein Vanoppen (Universiteit Gent).

De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent kent een publieks- en jurycomponent. De publieksstemronde en die van de jury tellen beide voor 50% mee in de einduitslag.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Stan Gielen (voorzitter NWO), aangevuld met Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut), Lieve van Hoof (covoorzitter Jonge Academie), Joos Vandewalle (voorzitter KVAB) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).