Campus EnergyVille2 officieel geopend

Gisteren werd EnergyVille 2 op het Genkse Thor Wetenschapspark officieel in gebruik genomen. PV- en batterij-onderzoekers krijgen hiermee nu ook een gezamenlijke werkplek.

Trefwoorden: #EFRO, #Energyville, #het Hermesfonds, #imec, #KULeuven, #LRM, #Nuhma, #POM Limburg, #Stad Genk, #UHasselt, #VITO

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - In EngergyVille 2 zullen een honderdtal researchers van de KULeuven, imec, VITO en UHasselt gaan werken aan de ontwikkeling nieuwsoortige PV-cellen en batterijsystemen.

Na de opening van Energyville 1 in september 2016 namen nu ook de PV- en batterij-onderzoekers uit Heverlee en Diepenbeek hun intrek in de nieuwbouw (Energyville 2) op het Thor Wetenschapspark in Genk.

In de gevel is een BIPV-opstelling aangebracht. BIPV staat voor Building Integrated PV of zonnepanelen die in de gevel geïntegreerd zijn. Er is een pre-pilootlijn voor de productie van dunnefilm zonnecellen (van imec) en een ‘dry room’ voor het veilig verwerken van batterijen. De luchtvochtigheid wordt er op een droge 0,6% gehouden.

Eerder al kondigde imec bifaciale PV-modules aan. Die vangen licht -en zetten het om naar energie- aan weerszijden van de cel. Deze technologie -voor vrijstaande panelen die aan de achterzijde teruggekaatst licht opvangen- belooft de efficiëntie op te trekken met 20 à 30% vergeleken met traditionele monofaciale modules. Niet alleen silicium maar ook perovskite als PV-materiaal wordt er onderzocht.

De volatiliteit van hernieuwbare energiebronnen als zon en wind vergt echter dat de energiegeneratie beter voorspeld kan worden wil je de infrastructuur kunnen optimaliseren maar ook dat de opgewekte energie opgeslaan kan worden. Zo wordt er gewerkt aan ‘solid state’ lithium ion batterijen. Een vloeibare precursor wordt in de poreuze elektrode gegoten, droogt en creëert er zogenaamde ‘ion highways’ die niet alleen zorgen voor een hoge energiedensiteit. Deze ‘droge’ batterij moet ook veiliger zijn dan de vloeibare.

Tegelijk met de opening van het nieuwe gebouw vondt ook het slotevent plaats van het meerjaren EFRO/SALK-project ‘Naar een duurzame energievoorziening in steden’ dat research verrichtte op drie domeinen: SolSThore, GeoWatt en SmarThor.

SolSThore onderzocht nieuwe, efficiëntere zonnecellen en vaste-stof lithiumbatterijen. Onderzoek ook naar DC- of gelijkstroomnetten om de belangrijke verliezen te voorkomen van omvormen -van de gelijkstroom van zonepanelen/wind naar de wisselstroom van het net naar de gelijkstroom van de apparaten (gsm, computer, LED-lampen,…).

GeoWatt onderzocht de mogelijkheden van vierde generatie warmtenetten die warmtebronnen met relatief lage temperaturen (30°C) -van bijvoorbeeld restwarmte uit productieprocessen, thermische zonnepanelen en geothermie- en tekende hier rond een conceptstudie voor het bevoorraden van enkele Genkse wijken met warmte uit ondergelopen mijnen (Winterslag en Waterschei).

SmarThor boog zich over het integreren van dit alles in slimme sturingssystemen die de energietransitie mee mogelijk maken.

EFRO, LRM, POM Limburg, het Hermesfonds, Nuhma, Stad Genk, VITO, KULeuven, imec en UHasselt financieren Campus Energyville. Ronnie Belmans, CEO van Energyville: “We staan te trappelen. Eén ding weten we zeker, alle voorspellingen die we maakten over de energietransitie, waren fout.” Waarmee hij bedoelde: het gaat allemaal sneller dan ooit gedacht en de uitdagingen zijn nog groter.

Bovendien: “Er is in deze energietransitie ook zoveel te doen dat niks met technologie te maken heeft.” Waarmee hij op de sociale aspecten doelde.


(foto's: LDS)