Start project Automotive Light Vehicle 2025 in Euregio Maas-Rijn

Bij dit project gaat het onder meer om het bundelen van technologische competenties, de uitvoering van grensoverschrijdende demoprojecten en de oprichting van een technologiecentrum.

Trefwoorden: #Automotive Light Vehicle 2025, #Campus Automobile Spa-Francorchamps ASBL, #CO2-uitstoot, #Euregio Maas-Rijn, #Flanders Make, #lichtgewicht, #Technifutur, #Université de Liège

Lees verder

Techniek

( Foto: Euregio Maas-Rijn )

ENGINEERINGNET.BE - In de Euroregio Maas-Rijn zijn veel vooraanstaande bedrijven en kennisinstituten gevestigd die zich met innovaties van lichtgewicht constructies, elektrische mobiliteit en zelfrijdende voertuigen bezighouden.

Het project Automotive Light Vehicle 2025 is er op gericht de competenties van bedrijven, instellingen en universiteiten in deze regio aan elkaar te koppelen. Het plan is om een technologiecentrum op te richten voor toekomstgerichte automotive engineering en manufacturing.

Ook gaat het om de ontwikkeling van grensoverschrijdende demoprojecten van lichtgewicht automotive componenten en systemen. Het doel is om voor 2020 concrete prototypes te ontwikkelen.

De ontwikkeling van lichtgewicht materialen draagt onder meer bij aan materiaalbesparingen, een lager brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot. De demoprojecten moeten laten zien dat lichtgewicht ontwerpen en materialen ook kostenefficiënt zijn in grootschalige productiecycli.

Er wordt ook in het kader van dit project een innovatieagenda opgezet voor light vehicle design, die wordt ondersteund door kenniscentra en de industrie uit de Euregio Maas-Rijn.

Ook omvat het project de communicatie van behaalde resultaten om de positie van de Euregio Maas-Rijn als internationale topregio voor auto-innovatie te versterken.

De grensoverschrijdende samenwerking moet bedrijven in deze Euregio toegang verlenen tot een uitgebreide toeleveringsketen en afzetmarkt.

De deelnemende partijen in het Automotive Light Vehicle 2025 project zijn: Flanders Make, Technifutur, Université de Liège, Campus Automobile Spa-Francorchamps ASBL, het Duitse bedrijf AMAC en AutomotiveNL.

Het project loopt van 2018 tot 2021. Het heeft betrekking op Vlaanderen en Wallonië in België, Limburg en Noord-Brabant in Nederland en Noord-Rijnland-Westfalen in Duitsland.