Oplossingen gezocht voor ophaling bedrijfsafval in steden

Het VIL-project ‘Urban Waste Collection’ gaat, samen met vijf steden of intercommunales en zeven bedrijven, op zoek naar oplossingen voor de ophaling van bedrijfsafval in steden.

Trefwoorden: #circulatieplan, #fijnstof, #stedelijk bedrijfsafval, #Suez, #Urban Waste, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Bedrijven genereren verschillende soorten afval en dit in aanzienlijke volumes. De inzameling en ophaling van bedrijfsafvalstoffen wordt uitgevoerd door gespecialiseerde afvalbedrijven.

Deze partijen worden geconfronteerd met een wildgroei aan regels opgelegd door de stadsbesturen: tijdsvensters, lage emissiezones, toegangsverbod voor zwaar vrachtvervoer in het centrum, snelheidsbeperkingen, circulatieplannen,…

Steden nemen deze maatregelen elk vanuit hun eigen problematiek (bv. verminderen van fijnstof, voorkomen van schade aan historische gebouwen, mobiliteit, ...) Het inzamelen van afval wordt hierdoor steeds moeilijker.

Met dit project wil VIL de betrokken stakeholders samenbrengen om rendabele, praktisch haalbare en breed gedragen logistieke oplossingen uit te werken en te testen.

Ludo Sys, projectleider bij VIL: “We zullen de huidige afvalstromen en de opgelegde beperkingen analyseren en in kaart brengen. Daarnaast komen zeker ook best practices in het bedrijfsafvalstoffenbeheer aan bod. Samen met de deelnemende partners zullen we oplossingsrichtingen definiëren, uitwerken en hun impact evalueren.”

De uitgewerkte logistieke concepten zullen uitrolbaar zijn in alle Vlaamse steden. Op die manier wordt een gedegen onderbouwing aangeleverd voor het investeringsbeleid van de logistieke operatoren.

Dit VIL-project zal bijdragen aan de leefbaarheid van de steden (veiligheid, emissies, mobiliteit,…) en ook perspectieven bieden voor een maximale valorisatie van stedelijke bedrijfsafvalstoffen.


Projectdeelnemers:
Bebat, INOVIM, IVBO, MCA Recycling, Mirom (Milieuzorg Roeselare en Menen), Recupel, Renewi, stad Genk, stad Mechelen, IMOG i.o.v stad Kortrijk, Suez en Vanheede Environmental Group.

Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid.