Vlaams-Brabant ondersteunt burgercoöperaties voor energiezuinige woningen

Het project RHEDCOOP gaat onder meer van start in Gooik, Halle en Sint-Genesius-Rode, en heeft een budget van circa 3,7 miljoen euro waarvan 50% gesubsidieerd wordt door de EU.

Trefwoorden: #burgercoöperaties, #de provincies Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen, #DuBoLimburg, #energiezuinige woningen, #Gooik, #Halle, #Kamp C, #Minder = Meer, #RESCoop Vlaanderen, #RHEDCOOP, #Sint-Genesius-Rode, #Vlaams-Brabant

Lees verder

Techniek

( Foto: Provincie Vlaams-Brabant )

ENGINEERINGNET.BE - RHEDCOOP staat voor ‘Renovatie en Hernieuwbare EnergieDiensten via COOPeraties’. Het doel van het project is om sneller meer woningen energetisch te renoveren en te voorzien van hernieuwbare energie.

Energie(burger)coöperaties bezitten heel wat kennis om de noodzakelijke sprongen voorwaarts te maken. Tot nu toe slaagden echter slechts enkelen erin om een professionele werking uit te bouwen, zoals Ecopower en Beauvent in Vlaanderen.

'Daar zijn verschillende redenen voor, zoals een gebrek aan financiële middelen en technische kennis', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Er komt ook heel wat administratie bij kijken. Het mobiliseren van de eigenaars en huurders en het creëren van voldoende en blijvende betrokkenheid blijken belangrijke knelpunten’.

RHEDCOOP ontwikkelt, door kennisdeling van de partners, nieuwe types van modellen waarbij deze coöperaties mee aan het roer staan. Het creëert voor hen de nodige rendabiliteit zodat ze een professionele werking kunnen uitbouwen.

Projectpartner Minder=Meer ontwikkelt, samen met de provincie Vlaams-Brabant en LICHT Leuven, een coöperatief model om in Leuven een 40-tal private woningen energiezuiniger te maken.

In Gooik, Sint-Genesius-Rode en Halle zal coöperatie Pajopower met de provincie Vlaams-Brabant zorgen voor een verbetering van de energiezuinigheid van 3 gemeentelijke gebouwen, 1 parochiaal centrum en 4 schoolgebouwen.

‘Als de proefprojecten goed lukken, zullen we deze ervaringen gebruiken om gelijkaardige initiatieven te ondersteunen in heel Vlaams-Brabant’, aldus gedeputeerde Marc Florquin.


ACHTERGROND
De provincie Vlaams-Brabant is projectverantwoordelijke voor RHEDCOOP. Overige partners: de provincies Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen, Minder = Meer, RESCoop Vlaanderen, DuBoLimburg, Kamp C, Ecopower, de gemeenten Borsele, Middelburg en Tilburg, stichting AVANS, Stichting Natuur en Milieu-federatie Limburg, Zeeuwind en energiecoöperatie Udenhout.

Het project, dat tot 2021 loopt, wordt gefinancierd vanuit het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland.