Shell opent eerste Belgisch LNG-station voor vrachtwagens

Shell heeft haar eerste Belgische LNG (Liquefied Natural Gas)-station in het Luikse Herstal (nabij het drielandenpunt bij de E313) geopend. Het station is gericht op vrachtwagens.

Trefwoorden: #brandstof, #CO2, #CO2-uitstoot, #LNG, #Shell, #vrachtwagen

Lees verder

Techniek

( Foto: Shell )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe station heeft een capaciteit van 3,5 kt LNG en kan dagelijks 150 vrachtwagens van LNG voorzien.

Laurent Charlot, Commercieel Directeur, Belgian Shell: “LNG zal een steeds belangrijkere rol spelen in de energiemix. We verwachten dat de vraag naar LNG zal groeien en we blijven samenwerken met vrachtwagenconstructeurs, klanten en beleidsmakers om het gebruik van LNG als schoner-brandende en goedkopere transportbrandstof te promoten.”

Marie Christine Marghem, federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling: “Met de toenemende vraag naar energie en de groeiende noodzaak om transportemissies te beperken, worden we met de uitdaging geconfronteerd om het transport zowel efficiënter als schoner te maken.”

Het brandstoffenbedrijf verwacht dat er zich een mozaïek van brandstoffen en motoren zal ontwikkelen voor het wegtransport en gelooft dat LNG een belangrijke rol zal spelen voor zwaar wegtransport.

Wegtransportbedrijven kiezen steeds vaker voor LNG, omdat het zowel vanuit financieel als milieutechnisch oogpunt voordelen biedt vergeleken met conventionele diesel. Het heeft een schonere verbranding dan diesel en produceert minder zwavel, roetdeeltjes en stikstofoxide.

Bovendien draagt het ook bij tot een verminderde geluidsvervuiling en kan het CO2-emissies helpen verlagen.


Shell heeft al 7 LNG-stations in Nederland (Rotterdam, Waalwijk, Amsterdam, Pijnacker, Waddinxveen, Eindhoven en Heerenveen) en is van plan om in de loop van de volgende 12 maanden bijkomende LNG-stations te openen in Europa.