VITO en Larderel Energy werken samen aan Ultra-Diepe Geothermieprojecten

Het gaat bij deze projecten om de inzet van geothermische warmte voor verwarming en het opwekken van elektriciteit en koude, wat nog niet eerder gerealiseerd is in Nederland.

Trefwoorden: #België, #HermanDeGroot, #koeling, #Larderel Energy, #Mol, #Nederland, #opwekking elektra, #Ultra-Diepe Geothermieprojecten, #verwarming, #VITO

Lees verder

Techniek

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Larderel Energy, onderdeel van HermanDeGroot, en VITO zijn een samenwerkingsverband aangegaan om Ultra-Diepe Geothermieprojecten in Nederland te realiseren.

VITO is al betrokken bij verschillende geothermieprojecten in Nederland. Daarnaast is het initiatiefnemer en uitvoerende partij bij de constructie van een Ultra-Diepe Geothermiecentrale in Mol.

Door de krachtenbundeling heeft Larderel Energy nu de kennis en ervaring in huis om Ultra-Diepe Geothermie projecten in Nederland succesvol te realiseren. Deze kennis en ervaring wordt ingebracht in onderzoeken die voortvloeien uit de intentieverklaring van Larderel Energy met de gemeente Soest, welke in november 2017 tot stand is gekomen.

Larderel Energy wil optimaal gebruik maken van geothermische warmte, door deze in te zetten voor verwarming én voor het opwekken van elektriciteit en koude. De combinatie van deze drie elementen is uniek en nog niet eerder gerealiseerd in Nederland.

Een belangrijk voordeel: bij deze opwekking komt geen CO2 vrij. Met het concept van Larderel Energy kan een grote stap gemaakt worden richting het behalen van de klimaatdoelen van Parijs.

Geothermie heeft de potentie om de bebouwde omgeving van Nederland te voorzien van elektriciteit, warmte en koude. De opgewekte elektriciteit kan geleverd worden aan het bestaande elektriciteitsnet.

Omdat geothermie een constante bron van duurzame energie is, is het een goede, alternatieve bron van elektriciteit op het moment dat de zon niet schijnt of het niet waait.

Als restproduct blijft hoogwaardige warmte over, die met behulp van een warmtenet direct geleverd kan worden aan woningen. Hier wordt de cv-ketel dan vervangen door een warmteontvangststation, die op de bestaande leidingen in de woning wordt aangesloten.

De investering voor het aansluiten is laag voor de bewoner en het jaarlijks onderhoud van de cv-ketel vervalt. In de zomer, als met name utiliteit een grote koelvraag hebben, kan de warmte uit het warmtenet worden omgezet in koeling.