TNO en imec werken aan oplossingen voor bereikbare en leefbare steden

Het gaat om een meerjarige samenwerking voor de ontwikkeling van innovaties voor Smart Cities en Internet of Things, waardoor steden in de toekomst leefbaar en bereikbaar blijven.

Trefwoorden: #Antwerpen, #City of Things, #digital twin, #Havenbedrijf Antwerpen, #Holst Centre, #imec, #Internet of Things, #Smart Cities, #steden, #TNO, #Universiteit Antwerpen, #Urban Strategy

Lees verder

Techniek

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Stedelijke leefbaarheid wordt steeds complexer door een groeiende bevolking, strengere duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid, vereisten rond CO2-neutraal vervoer en nieuwe technologische uitdagingen zoals ‘Mobility as a Service’.

imec en TNO (Nederlands Onderzoeksinstituut) gaan in samen met steden nieuwe modules ontwikkelen voor ‘Digital Twins’. Deze modules bieden een beter afwegingskader en handelingsperspectief voor complexe stedelijke besluitvorming.

Hierdoor kunnen steden nauwkeurig inzicht krijgen in de actuele situatie in hun stad en de mogelijkheid te voorspellen wat de effecten zijn van toekomstige maatregelen op doorstroming, luchtkwaliteit en niveau van geluidsoverlast.

TNO ontwikkelde Urban Strategy, een simulatieplatform om integrale besluitvorming rond gebiedsontwikkeling en mobiliteitsplanning in steden te verbeteren. Dit platform leent zich ook bij uitstek voor een ‘Digital Twin’ die een brug slaat tussen de fysieke en digitale wereld.

‘Digital Twin’ combineert real-time sensorinformatie met simulaties op basis van modellen en algoritmes, en wordt gemaakt op basis van TNO’s Urban Strategy simulatieplatform en de data uit de imec-sensoren.

De eerste resultaten van de samenwerking zullen getoond worden in Europa’s grootste IoT living lab, ‘City of Things’, in Antwerpen. In deze multifunctionele proeftuin werken imec, de Stad Antwerpen, het Havenbedrijf en de Universiteit Antwerpen samen aan nieuwe digitale toepassingen voor impact op stedelijk niveau.

TNO en imec werken al sinds 2005 samen in het door hen opgezette Holst Centre in Eindhoven (Nederland), dat zich richt op draadloze sensorsystemen, geconnecteerde health oplossingen en flexibele elektronica voor onder andere ‘Internet of Things’ applicaties

De nieuwe samenwerking op het gebied van Smart Cities is hieraan complementair.