Excelleren vergt nu meer dan Excel

Het handmatig bijhouden van spreadsheets in Excel is in de industrie nog steeds heel gewoon. Het energieverbruik, de productie, stilstand, zieken, het aantal gewerkte uren ...

Trefwoorden: #CimPro, #column, #excel, #Marcel Laes

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Het komt allemaal keurig terug in verschillende tabellen. Vele managers en medewerkers brengen uren op kantoor door met het maken van spreadsheets, rapportages en verslagen.

Tijdens het wekelijkse managementoverleg worden deze rapporten besproken en wordt er met een aantal mensen gediscussieerd over mogelijke oorzaken van bepaalde gebeurtenissen. Vervolgens verdwijnen de rapportages in de kast of op het digitale kerkhof.

Door deze manier van werken blijft er voor het echte werk, namelijk het optimaliseren van de productie, maar beperkt tijd over. In de industrie is de concurrentie moordend en het behalen van betere resultaten is vaak afhankelijk van minuscule veranderingen.

Het gebruiken van een kwalitatief betere grondstof, minder energieverbruik per product, minder schade door preventief onderhoud. Het kan allemaal zorgen voor een voorsprong op de concurrent.

Inzicht
Enkele voorbeelden uit de praktijk maken duidelijk wat ik bedoel. De meeste bedrijven brengen het energieverbruik van perslucht in kaart. Dat geeft een beeld van de totale hoeveelheid energie die wordt verbruikt maar het blijft gissen hoeveel kilo-wattuur er per kubieke meter perslucht wordt verbruikt.

Ook is er zelden zicht op de vijf belangrijkste oorzaken van stilstanden op afvullijnen. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan de temperatuur van de grondstof of aan specifieke handelingen van een operator. Producent Dana Spicer wist dankzij inzicht in dergelijke storingsoorzaken de doorlooptijd van een order drastisch te verminderen.

Meten is weten
In een optimaal productieproces is het digitaliseren van de fabrieksvloer onontbeerlijk. Begin eens met het installeren van metertjes die de Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s) van alle machines kunnen monitoren.

Door die gegevens automatisch te registeren in een database kunnen met een druk op de knop rapportages worden gemaakt van de prestaties van het machinepark.

Bovendien wordt ook duidelijk of een installatie gemiddeld, slechter of beter presteert dan eenzelfde soort installatie bij een vergelijkbaar industrieel bedrijf. Bedrijven krijgen inzicht in hun productieproces en kunnen aan de slag met verbetertrajecten.

Excelleren zonder Excel
Het spreekt voor zich dat dergelijke inzichten kunnen leiden tot een betere marktpositie. Het is daarom van belang dat we ons realiseren dat de tijd dat Excel bedrijven hielp met excelleren, achter ons ligt.

Wij adviseren onze klanten nu om van hun zolder af te komen en in de kelder te starten met het digitaliseren van de fabrieksvloer.


Door Marcel Laes, General Manager Van Cimpro