Vlaams-Nederlands project voor ontwikkeling luchtzuiveringstechnieken

Het project ZULU is gericht op het ontwikkelen van een nieuwe technologie, plasmakatalyse, voor de afbraak van polluenten in de lucht en een toolbox voor het meten van de luchtkwaliteit.

Trefwoorden: #Gemeentelijke Gezondheidsdienst Haaglanden, #grensregio Vlaanderen-Nederland, #Interreg, #luchtkwaliteit, #plasmakatalyse, #Stad Antwerpen, #toolbox, #Universiteit Antwerpen, #VFA Solutions, #Vlaamse Milieumaatschappij, #ZULU

Lees verder

Nieuws

( Foto: tomas1111 / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - De slechte luchtkwaliteit in Europa leidt jaarlijks naar schatting tot ongeveer 1.500 miljard euro aan gezondheidskosten.

Brongerichte maatregelen om vervuiling te verminderen en zo de luchtkwaliteit te verbeteren kunnen dit probleem het beste oplossen, maar vragen een zekere invoertijd.

Op korte termijn is het daarom ook nodig om gevoelige groepen, zoals kinderen, ouderen en zieken, extra te beschermen tegen luchtverontreiniging. Een van de mogelijke maatregelen om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren is luchtzuivering.

Het project ZULU, wat staat voor zuivere lucht, streeft ernaar om de impact van luchtvervuiling op de gezondheid van gevoelige groepen in de grensregio Vlaanderen-Nederland te verminderen.

Bestaande luchtzuiveringstechnologieën gebruiken meestal mechanische filtratie. Hierbij worden de partikels niet vernietigd, waardoor frequent onderhoud of vervanging van onderdelen nodig is.

Het toepassen van een nieuwe technologie, plasmakatalyse, kan leiden tot een duurzamer en efficiënter alternatief. Deze techniek zorgt voor de afbraak van de polluenten tot bouwstenen als H2O, CO2, O2 en N2.

Door industrieel onderzoek naar en experimentele ontwikkeling van plasmakatalyse kan deze worden geoptimaliseerd en verduurzaamd. Vervolgens wordt de technologie getest in inrichtingen voor gevoelige groepen.

Er zal verder een toolbox ontwikkeld worden, waarmee de burger zelf op een correcte, wetenschappelijke manier de buitenluchtkwaliteit kan meten. De kwaliteit van de buitenlucht is immers bepalend voor de binnenlucht. Vervolgens kan worden gezocht naar oplossingen.

Het project ZULU wordt gesubsidieerd door het Interreg programma Vlaanderen-Nederland. Projectpartners: Stad Antwerpen, Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij, het Nederlandse bedrijf VFA Solutions en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Haaglanden uit Nederland.

Het project wordt 29 mei gelanceerd in Antwerpen en loopt tot en met december 2020.