Geautomatiseerde ammoniakdosering in energiecentrale

MPT Mess- und Prozesstechnik GmbH, met hoofdkantoor in het Duitse Rodgau, werkt samen met het JUMO engineering team voor de implementatie van een ammoniak-doseersysteem.

Trefwoorden: #amoniak, #Jumo, #MPT Mess- und Prozesstechnik, #proces, #procestechniek

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Hun portfolio bestaat uit planning, consulting, service en ingebruikname van onderdelen en systemen voor het doseren en voorbereiden van chemicaliën in chemische processen en in waterbehandeling.

Het ammoniakdoseersysteem wordt gebruikt voor ketelwater behandeling in een energiecentrale in Bolivia. Bijzonder strenge eisen zijn gesteld ten aanzien van de doseerpompen en de veiligheid en betrouwbaarheid van het complete doseersysteem. Dit komt doordat iedere storting of zelfs corrosie in het systeem of aan de componenten van het waterstoomcircuit de juiste werking van de energiecentrale kan ondermijnen.

Om dergelijke verontreiniging te voorkomen zijn verschillende methodes toegepast. Naast een voedingswater behandeling (waarbij het zout uit het water verwijderd wordt), is alkalisering van water en stoom evenals een condensatie-reiniging nodig. Verschillende chemicaliën zoals carbohydrazide, ammoniak-water, natriumfosfaat en afhankelijk van de geselecteerde methode-, zuurstof en bijtende-sodaloog, kunnen voor dit doel gebruikt worden.

De ammoniakoplossing wordt vanuit het ammoniakdoseersysteem in een doseertank geleid en daarna verdund met water. Het doseerstation wordt ook vaak gebruikt als afgesloten ISO container voor buiten gebruik. De verdunde oplossing wordt dan afgegeven aan het proces. Het doel is om de geleidbaarheid van het kokende water zo nauwkeurig mogelijk te regelen. Dat is waarom de regelkwaliteit een beslissende rol speelt.

MPT werkte gedurende de ontwikkeling van deze applicatie samen met de JUMO Engineering afdeling. Jarenlange ervaring in de industriële sensoren en automatiseringsbranche is van meerwaarde gedurende de gehele project fase.

Het engineering team heeft een veelzijdig portfolio. Dit loopt uiteen van basis haalbaarheidsonderzoek en workshops naar het opmaken van producteisen en specificaties, tot aan het complete projectmanagement. Het team heeft uitgebreide ervaring in het PLC programmeren, visualiseren en in de netwerktechnologie, waar klant specifieke applicaties worden ontwikkeld en gecreëerd op basis van JUMO producten.

Het JUMO mTRON T meet-, regel- en automatiseringssysteem is ingezet voor de implementatie van het ammoniak doseersysteem. Met de universele I/O modules, flexibele aansluittechnologie en uitgebreide communicatie-, evaluatie- en automatiseringssoftware kan het modulaire systeem in de meest uiteenlopende industrieën worden ingezet.

In deze applicatie zijn twee regeltrajecten gebruikt voor het voedingswater en het condensatiewater. De installatie kan zowel handmatig als automatisch werken. In automatische modus is het besturingssysteem actief. In handbediening wordt de hoeveelheid ammoniak bepaald aan de hand van een vaste formule afhankelijk van de flow.

Om het proces zo nauwkeurig mogelijk aan te sturen wordt de realtime flowtijd geregistreerd als een hulpvariabele. Deze bepaalt de hoeveelheid ammoniak die mag worden gedoseerd. Aan deze eis is voldaan door gebruik te maken van pro-active regelactie bij verstoringen welke specifiek is geïmplementeerd voor deze klant in de CODESYS omgeving van het automatiseringssysteem.

Een processcherm biedt de gebruiker een compleet overzicht van de installatie. Afhankelijk van de gebruiksinstellingen kunnen extra procesweergaven dienen voor eenvoudige bewerking van proces- waarden en grenswaarden.

Door de samenwerking met het JUMO Engineering team en de flexibiliteit van het JUMO mTRON T systeem is bij MPT Mess- und Prozesstechnik GmbH een klant specifieke gebruiksvriendelijke oplossing gerealiseerd.


Voor meer informatie: www.jumo.be



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.