Belgische industrie vraagt aangepaste dronewetgeving

In een beleidsadvies opgesteld in samenwerking met EUKA trekken een aantal sectoren zoals de bewakingssector, de bouw, landbouw en de transport / logistieke sector aan de alarmbel.

Trefwoorden: #advies, #beleid, #drone, #EUKA, #wetgeving

Lees verder

Nieuws

( Foto: Drone Community )

ENGINEERINGNET.BE - Zij zien een enorm potentieel voor de industrie wat betreft de inzet van drones, maar vrezen op te boksen tegen een berg van administratie. Daarom brengen ze met verenigde krachten een beleidsadvies uit dat concreet toelicht welke business cases gebaat zijn bij een meer flexibele wetgeving.

EUKA, het innovatieve bedrijfsnetwerk dat de uitbouw van de drone-industrie in Vlaanderen stimuleert, duidt samen met de Boerenbond, FEBETRA, APEG-BVBO en de Confederatie Bouw in een rapport op de valkuilen van een te strenge wetgeving.

Mark Vanlook, clustermanager van EUKA: “De regels die we momenteel hanteren zijn overgenomen van de luchtvaartsector. En een drone is in veel gevallen een werktuig op een goed gedefinieerde werf of akker, geen vliegtuig.”

Volgens de industrie zijn de huidige regels niet flexibel genoeg om te kunnen concurreren met de internationale sector. Een drone moet vandaag bijvoorbeeld nog altijd in het zicht van de dronepiloot blijven. De sector vreest dat wanneer België achterblijft, andere landen met de pluimen gaan lopen.

Vanlook: “Zij zullen maar al te graag het gat opvullen, net zoals ze dat deden bij de e-commerce enkele jaren geleden.” Hij wijst daarmee op de inflexibele wetgeving voor nachtwerkers, wat de internetshops deed uitwijken naar magazijnen buiten België.