Project “SeaConomy”: zorgt zeewier voor duurzamere voedselvoorziening ?

Het consortium “SeaConomy” onderzocht zeewier als voeding van de toekomst. Een conclusie was dat Vlaanderen een voortrekker kan zijn op vlak van kweek, verwerking en vermarkting er van.

Trefwoorden: #algen, #project, #SeaConomy, #studie, #Vlaanderen, #voeding, #zeewier

Lees verder

research

( Foto: SeaConomy )

ENGINEERINGNET.BE - Europese zeewieren (of macroalgen) zijn unieke zee-producten die een toenemende rol zullen spelen in de lokale voedselvoorziening en verduurzaming van de voedselketen. Ook Vlaanderen kan hier een belangrijke rol spelen: de Noordzee is uitermate geschikt voor de teelt van diverse soorten zeewier met een economisch potentieel.

Langsheen de waardeketen ligt een zee van opportuniteiten open voor de bedrijven en kennisinstellingen in onze regio. Dat is één van de conclusies van het consortium SeaConomy, een samenwerking tussen verschillende spelers in de zeewierketen, dat de laatste jaren onder andere de economische haalbaarheid van deze mogelijke “superfood” onderzocht.

SeaConomy presenteerde haar bevindingen, alsook aanbevelingen voor zowel overheid als kennispartners en bedrijven in een visietekst, in aanwezigheid van Minister Joke Schauvliege. Call to action voor overheden: er moet een ambitieus innovatieproject opgezet worden om binnen een Europese context het gebruik van zeewieren op grote schaal als grondstof van de toekomst mede te helpen mogelijk maken.

Het SeaConomy-project bracht voor de eerste keer in de geschiedenis een multidisciplinair consortium van bedrijven, sectororganisaties en overheidsinstanties samen om het potentieel van de Vlaamse zeewier economie te ontluiken, met de steun van iCleantech Vlaanderen.

De partners (Sioen Industries, POM West-Vlaanderen, Lambers-Seghers, Colruyt Group, en Pures) vertegenwoordigen samen de verschillende schakels van de zeewierketen, van kweek tot consumptie. Vanaf de start in 2016 fungeerde SeaConomy als een katalysator voor de groeiende Vlaamse community rond zeewier.

Op korte termijn (2025) kunnen lokale zeewieren gekweekt worden in het Belgische deel van de Noordzee, om als additief te gebruiken in voedingsproducten en voeders. Op langere termijn (2035) bieden zeewieren kansen voor de toepassing in biomaterialen mits de wieren op grote schaal gekweekt en geraffineerd worden.

Het ontwikkelen van een lokale Vlaamse zeewierketen kan bijdragen tot een brede waaier aan positieve sociale (people), ecologische (planet) en economische (profit) ontwikkelingen.