Onderzoek: radioactieve stoffen uit water filteren met bierafval

UHasselt-onderzoekster Sara Vanderheyden ontdekte dat graanresten die overblijven na het bierbrouwen gebruikt kunnen worden om zware metalen en radioactieve stoffen uit water te filteren.

Trefwoorden: #afvalwater, #bierdraf, #graanresten, #radioactieve stoffen, #Sara Vanderheyden, #UHasselt, #waterzuivering

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Bij het brouwen van bier blijft er altijd een grote hoeveelheid graanafval achter. Voor 100 liter bier is er al snel zo’n 15 kilo draf. Die draf wordt vooral verwerkt in voeding voor koeien en varkens, maar in haar onderzoek zoch dr. ing. Sara Vanderheyden naar een duurzamere oplossing voor het restproduct.

Vanderheyden: “Door de brouwerijresten te verhitten in een zuurstofarme omgeving (pyrolyse) wordt er een char gevormd: een verkoold residu. Wanneer we deze verder verhitten en stoom toevoegen wordt dit actieve kool.”

Actieve kool wordt nu al gebruikt om milieuvervuilende producten uit water of gas te adsorberen. In haar onderzoek verbeterde zij de actieve kool door er extra chemische verbindingen op te binden. Ze ontdekte dat deze verbeterde actieve kool zelfs toxische radionucliden kan adsorberen.

Die verbeterde actieve kool kan uit zeewater het radioactieve Cesium halen. Denk daarbij aan de kernramp van Fukushima. Hier wordt zeewater gebruikt als koelwater, dat zeewater wordt al snel radioactief. De verbeterde actieve koolstof kan hier ingezet worden om selectief het radioactieve cesium grotendeels te verwijderen.

Vanderheyden: “Op deze manier wordt het restproduct na een brouwproces plots een zeer waardevol product. Een product dat we ook nog verder kunnen verbeteren, waardoor het ook gebruikt kan worden voor de verwijdering van andere milieuverontreinigende stoffen.”


(bron en foto: UHasselt)