Aspiravi en Unilin bouwen nieuwe groene energiecentrale

Aspiravi en Unilin hebben de financiering rond voor de bouw van een groene energiecentrale op basis van niet-recycleerbaar houtafval en houtstof naast de fabriek van Unilin (Wielsbeke).

Trefwoorden: #Aspiravi, #groene stroom, #hergebruik, #houtstof, #niet-recycleerbaar houtafval, #recyclage, #thermisch vermogen, #Unilin

Lees verder

Techniek

( Foto: Aspiravi )

ENGINEERINGNET.BE - Met de bouw van deze nieuwe centrale (A&U Energie) gaat een investering van 100 miljoen euro gepaard, waarvoor samengewerkt wordt met KBC.

De bouw van de centrale zal nog in 2018 starten en ongeveer 2 jaar duren. De centrale zal een thermisch vermogen hebben van 90 MW, waarmee 19,9 MW groene stroom en 30 MW groene warmte zal geleverd worden.

De brandstof van de nieuwe centrale is niet-recycleerbaar houtafval en houtstof dat in hoofdzaak lokaal wordt aangevoerd van Belgische leveranciers.

De realisatie van dit project zal ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan het behalen van de vele klimaatdoelstellingen inzake duurzaamheid en hernieuwbare energie.

Beide bedrijven realiseerden reeds een 1ste groene energiecentrale A&S Energie aan het kanaal Roeselare-Leie naast de Unilin site in Oostrozebeke, waar sinds 2010 groene stroom geproduceerd wordt voor 55.000 gezinnen.