A-Mansia pakt overgewicht en obesitas aan

Bedrijfsnieuws 3/05/2018 15:30:55

De Wageningse universiteit en de Université Catholique de Louvain ontwikkelen op basis van de bacterie Akkermansia een voedingssupplement tegen onder meer obesitas en diabetes.

Lees hieronder verder   
Verwant

Imec lanceert AR/VR-bril met oog-tracking technologie

Wetenschappers kweken hartklep met lichaamseigen cellen

CMMI neemt cryomicroscoop in gebruik

Installatie deeltjesversnellers voor Leuvens protoncentrum

A-Mansia pakt overgewicht en obesitas aan

Miniatuur fotonica spectrometer geeft real-time diagnose biopten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Optimaliseren en integreren van mijn onderhoudsplan in de bedrijfsprocessen

SBM Gent

van 16/05/2018 tot 6/06/2018

Expert in onderhoudsmanagement: Maintenance & Reliability Engineering, Storingen en onderhoudsplanning

Bluepoint Antwerpen

van 24/05/2018 tot 28/06/2018

Bedrijfsbezoek nieuwe gebouwen Endress + Hauser

Carlistraat - Evere

van 29/05/2018 tot 21/06/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(23/5) Sector vraagt standaardisatie glazen drankflessen met statiegeld

(23/5) UGent-fysicus Frank Verstraete wint Francqui-Prijs 2018

(22/5) DAF en VDL bouwen samen elektrische vrachtwagens

(22/5) Arcadis aangesteld voor engineeringstudies fase 1 Oosterweelverbinding

(17/5) Flanders Make investeert 15 miljoen euro in West-Vlaanderen

(16/5) Inhuldiging grootschalig Europees batterijproject op Terhills-site

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Akkermansia muciniphila-bacterie werd in 2004 ontdekt door de Wageningse (Nederland) hoogleraar prof. Willem de Vos.

Vier jaar later bracht prof. Patrice Cani en zijn team aan de Université Catholique de Louvain (UCL) de gezondheidseffecten in kaart. Beide teams bewezen dat de levende bacterie de effecten van obesitas en diabetes type II bij muizen vermindert.

In een preklinisch model, waarbij de bacterie gepasteuriseerd werd, bleek de bacterie volledig de negatieve effecten van een vetrijk dieet teniet te doen. De pasteurisatie verhoogt de effectiviteit van Akkermansia dus op een veilige wijze, zoals tests tussen 2015 en 2018 uitwezen.

In 2015 ontdekte het team van De Vos op het buitenmembraan van Akkermansia een eiwit met specifieke signalerende eigenschappen, die in de aansluitende preklinische studie aan de UCL gunstige gezondheidseffecten bleek te hebben.

Deze ontdekking maakte het mogelijk om twee complementaire richtingen uit te werken: voedingsonderzoek met de gepasteuriseerde bacterie en medisch onderzoek met het eiwit.

Akkermansia is van nature aanwezig in het darmstelsel van de mens. De dichtheden variëren per individu. Tests hebben aangetoond dat in bepaalde situaties een ‘Akkermansia-tekort’ kan ontstaan. Het doel van een interventie is nu om de Akkermansia-populatie in de darmen te herstellen.

Dit om zo interacties van Akkermansia met andere bacteriën te bevorderen, ter ondersteuning van onder meer normale spiegels van cholesterol en suiker. Daarmee zouden ook andere ziekten, zoals bijvoorbeeld darmontsteking, zijn aan te pakken.

De spin-off A-Mansia heeft in een jaar tijd 13 miljoen euro aan financiering ontvangen, van onder meer het Franse investeringsfonds Seventure, dat gespecialiseerd is in het domein van de microbiota. Fonds Vives II (UCL), SRIW en Nivelinvest droegen ook bij.

Het bedrijf vestigt zich in het wetenschapspark Mont-Saint-Guibert, gelegen nabij de UCL. De R&D van A-Mansia wordt uitgevoerd in laboratoria van de UCL en de Nederlandse Wageningen University. << (Lydia Heida) (figuur: Willem M. de Vos - Microbe Profile: Akkermansia muciniphila)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

UGent-fysicus Frank Verstraete wint Francqui-Prijs 2018

UGent-fysicus Frank Verstraete krijgt deze wetenschapsprijs voor zijn grensverleggend onderzoek in de kwantummechanica. Hij ontwikkelde de “Quantum Tensor Networks”.

Excelleren vergt nu meer dan Excel - column

Het handmatig bijhouden van spreadsheets in Excel is in de industrie nog steeds heel gewoon. Het energieverbruik, de productie, stilstand, zieken, het aantal gewerkte uren ...

Vier Belgische finalisten voor Wetenschapstalent-award 2018

Er maken dit jaar vier Belgen en één Nederlander kans op de titel van New Scientist Wetenschapstalent 2018, waarbij de winnaar 2.500 euro ontvangt.

Vlaamse en Nederlandse partners onderzoeken handel in warmte in grensregio

Het project DOEN stimuleert hergebruik van restwarmte, zoals de uitwisseling van restwarmte van ArcelorMittal met de Oost-Vlaamse gemeente Zelzate en de Nederlandse plaats Terneuzen.

Imec lanceert AR/VR-bril met oog-tracking technologie

Imec demonstreert op het Imec Technology Forum in Antwerpen een nieuwe draadloze technologie, die op basis van elektro-oculografie (EOG) zeer nauwkeurig oogbewegingen kan meten.

VUB-rectoraatsgebouw krijgt eigen ontworpen windturbines op dak

Deze week plaatsen studenten Industrieel Ingenieur van de VUB tijdelijk windturbines op het dak van het beschermde rectoraatsgebouw. Ze willen fondsen werven voor de verhuis van hun FabLab.

‘Kaizen-driven’ naar de ‘digitale fabriek van de toekomst’ - artikel

Siemens, dat zelf een digitale fabriek van de toekomst heeft in het Duitse Amberg, doet de maturiteitstest en begeleidt klanten op weg naar hun eigen ‘digital enterprise’.

EU: uitstoot van schadelijke gassen door vrachtwagens met 15% verminderen

De Europese Commissie stelt dat een meer aerodynamisch ontwerp van vrachtwagens voor minder brandstofverbruik en uitstoot van schadelijke gassen, zoals CO2, kan zorgen.

RS Components lanceert DesignSpark Marketplace

RS Components (RS) onthulde een bètaversie van een belangrijk nieuw platform: 'DesignSpark Marketplace'. Hiermee kunnen makers, pro-makers, starters en kleine bedrijven hun eigen uitvindingen en productcreaties aan een breed publiek van collega's en ingenieurs tonen en verkopen. >>

Partners