A-Mansia pakt overgewicht en obesitas aan

Bedrijfsnieuws 3/05/2018 15:30:55

De Wageningse universiteit en de Université Catholique de Louvain ontwikkelen op basis van de bacterie Akkermansia een voedingssupplement tegen onder meer obesitas en diabetes.

Lees hieronder verder   
Verwant

Univercells introduceert baanbrekend vaccin-productieplatform

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

Onderzoekers meten elasticiteit van slagader met 3D-echografie

Thierry VandenDriessche wint Roger van Geen-prijs 2018

Novosanis verkocht aan Orasure Technologies

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Akkermansia muciniphila-bacterie werd in 2004 ontdekt door de Wageningse (Nederland) hoogleraar prof. Willem de Vos.

Vier jaar later bracht prof. Patrice Cani en zijn team aan de Université Catholique de Louvain (UCL) de gezondheidseffecten in kaart. Beide teams bewezen dat de levende bacterie de effecten van obesitas en diabetes type II bij muizen vermindert.

In een preklinisch model, waarbij de bacterie gepasteuriseerd werd, bleek de bacterie volledig de negatieve effecten van een vetrijk dieet teniet te doen. De pasteurisatie verhoogt de effectiviteit van Akkermansia dus op een veilige wijze, zoals tests tussen 2015 en 2018 uitwezen.

In 2015 ontdekte het team van De Vos op het buitenmembraan van Akkermansia een eiwit met specifieke signalerende eigenschappen, die in de aansluitende preklinische studie aan de UCL gunstige gezondheidseffecten bleek te hebben.

Deze ontdekking maakte het mogelijk om twee complementaire richtingen uit te werken: voedingsonderzoek met de gepasteuriseerde bacterie en medisch onderzoek met het eiwit.

Akkermansia is van nature aanwezig in het darmstelsel van de mens. De dichtheden variëren per individu. Tests hebben aangetoond dat in bepaalde situaties een ‘Akkermansia-tekort’ kan ontstaan. Het doel van een interventie is nu om de Akkermansia-populatie in de darmen te herstellen.

Dit om zo interacties van Akkermansia met andere bacteriën te bevorderen, ter ondersteuning van onder meer normale spiegels van cholesterol en suiker. Daarmee zouden ook andere ziekten, zoals bijvoorbeeld darmontsteking, zijn aan te pakken.

De spin-off A-Mansia heeft in een jaar tijd 13 miljoen euro aan financiering ontvangen, van onder meer het Franse investeringsfonds Seventure, dat gespecialiseerd is in het domein van de microbiota. Fonds Vives II (UCL), SRIW en Nivelinvest droegen ook bij.

Het bedrijf vestigt zich in het wetenschapspark Mont-Saint-Guibert, gelegen nabij de UCL. De R&D van A-Mansia wordt uitgevoerd in laboratoria van de UCL en de Nederlandse Wageningen University. << (Lydia Heida) (figuur: Willem M. de Vos - Microbe Profile: Akkermansia muciniphila)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners