A-Mansia pakt overgewicht en obesitas aan

Bedrijfsnieuws 3/05/2018 15:30:55

De Wageningse universiteit en de Université Catholique de Louvain ontwikkelen op basis van de bacterie Akkermansia een voedingssupplement tegen onder meer obesitas en diabetes.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wetenschappers verbeteren inzicht doelgerichte therapieën bij melanoom

Realisatie van Kempische ‘Health Hub’ incubator

ThromboGenics plant naamsverandering

Gezond en efficiënt je kantoor inrichten - advertorial

3D-geprinte biopsierobot wordt steeds beter

Farmabedrijven investeerden 162 miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Saltex 2018

Messe Dornbirn

van 12/09/2018 tot 13/09/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(9/8) Spam blijft favoriete techniek van cybercriminelen

(7/8) AB InBev wil duurzaamheids-uitdagingen aanpakken via 100+ Accelerator

(6/8) Veldproeven met 5G in autoproductie gestart

(26/7) ArcelorMittal realiseert All Weather Terminal in North Sea Port

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Akkermansia muciniphila-bacterie werd in 2004 ontdekt door de Wageningse (Nederland) hoogleraar prof. Willem de Vos.

Vier jaar later bracht prof. Patrice Cani en zijn team aan de Université Catholique de Louvain (UCL) de gezondheidseffecten in kaart. Beide teams bewezen dat de levende bacterie de effecten van obesitas en diabetes type II bij muizen vermindert.

In een preklinisch model, waarbij de bacterie gepasteuriseerd werd, bleek de bacterie volledig de negatieve effecten van een vetrijk dieet teniet te doen. De pasteurisatie verhoogt de effectiviteit van Akkermansia dus op een veilige wijze, zoals tests tussen 2015 en 2018 uitwezen.

In 2015 ontdekte het team van De Vos op het buitenmembraan van Akkermansia een eiwit met specifieke signalerende eigenschappen, die in de aansluitende preklinische studie aan de UCL gunstige gezondheidseffecten bleek te hebben.

Deze ontdekking maakte het mogelijk om twee complementaire richtingen uit te werken: voedingsonderzoek met de gepasteuriseerde bacterie en medisch onderzoek met het eiwit.

Akkermansia is van nature aanwezig in het darmstelsel van de mens. De dichtheden variëren per individu. Tests hebben aangetoond dat in bepaalde situaties een ‘Akkermansia-tekort’ kan ontstaan. Het doel van een interventie is nu om de Akkermansia-populatie in de darmen te herstellen.

Dit om zo interacties van Akkermansia met andere bacteriën te bevorderen, ter ondersteuning van onder meer normale spiegels van cholesterol en suiker. Daarmee zouden ook andere ziekten, zoals bijvoorbeeld darmontsteking, zijn aan te pakken.

De spin-off A-Mansia heeft in een jaar tijd 13 miljoen euro aan financiering ontvangen, van onder meer het Franse investeringsfonds Seventure, dat gespecialiseerd is in het domein van de microbiota. Fonds Vives II (UCL), SRIW en Nivelinvest droegen ook bij.

Het bedrijf vestigt zich in het wetenschapspark Mont-Saint-Guibert, gelegen nabij de UCL. De R&D van A-Mansia wordt uitgevoerd in laboratoria van de UCL en de Nederlandse Wageningen University. << (Lydia Heida) (figuur: Willem M. de Vos - Microbe Profile: Akkermansia muciniphila)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Daling van vergoede werkloosheid in tweede trimester

Het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen (UVW WZ) blijft dalen. Gemiddeld waren er 344.480 in het 2e trimester van 2018. Een daling met 6,5% ten opzichte van 2017.

Spam blijft favoriete techniek van cybercriminelen

Uit een nieuw onderzoek van F-Secure en MWR Infosecurity blijkt dat spam, na 40 jaar, nog steeds de belangrijkste bron van malware is. Cybercriminelen voegden er wel nieuwe trucs aan toe.

Bouw windpark Norther van start gegaan

Begin deze week werd gestart met de bouw van het grootste Belgische offshore windpark (Norther). De Nederlandse firma Van Oord gaat de eerste funderingen in de zeebodem installeren.

Seeq ontvangt 20 miljoen euro voor analytics IIoT groeistrategie - techniek

Altira Group bundelt krachten met Chevron Technology Ventures en next47 om samen met Seeq bredere oplossingen voor business inzicht op basis van productiedata te ontwikkelen.

Ook Desiro-vloot van NMBS lijdt onder extreme hitte

NMBS voert de volgende weken een technische aanpassing door op een groot deel van haar Desiro-motorstellen. Er werd vastgesteld dat door extreme hitte defecten kunnen optreden.

DKV test Europese overkoepelende tolbox (OBU)

Er werd gestart met de officiële veldtesten van de DKV Box Europe, de OBU voor Europa, met slechts één contract, één gelijkvormige afrekening en talrijke plannings- en analysemogelijkheden.

Luminus bouwt opslagtank om tot milieuvriendelijke energie-opslagplaats

EDF Luminus heeft op haar site in Ham een oude opslagtank voor olie omgevormd tot een milieuvriendelijke opslagplaats voor energie, die gebruikt wordt om de Gentse stadsverwarming te voeden.

ISO 50001-certificaat Havenbedrijf Antwerpen werd verlengd

Havenbedrijf Antwerpen wil omschakelen naar een circulaire en koolstofarme economie. Door hun duurzaam energiebeleid ontving het voor de tweede keer op rij het ISO 50001-certificaat.

Partners