Miniatuur fotonica spectrometer geeft real-time diagnose biopten

Onderzoek & Wetenschap 3/05/2018 10:02:51

Binnen het Europese Horizon 2020-project InSPECT werden met succes miniatuur-spectrometers ontwikkeld met integratie van lichtbronnen, die geleide detectie mogelijk maken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wetenschappers verbeteren inzicht doelgerichte therapieën bij melanoom

Realisatie van Kempische ‘Health Hub’ incubator

ThromboGenics plant naamsverandering

Gezond en efficiënt je kantoor inrichten - advertorial

3D-geprinte biopsierobot wordt steeds beter

Farmabedrijven investeerden 162 miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Saltex 2018

Messe Dornbirn

van 12/09/2018 tot 13/09/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(9/8) Spam blijft favoriete techniek van cybercriminelen

(7/8) AB InBev wil duurzaamheids-uitdagingen aanpakken via 100+ Accelerator

(6/8) Veldproeven met 5G in autoproductie gestart

(26/7) ArcelorMittal realiseert All Weather Terminal in North Sea Port

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Nog steeds worden artsen tijdens een biopsie ernstig belemmerd door het gebrek aan precisie van de naaldpuntlocatie. Bij longkankers bijvoorbeeld, blijkt 25% van de diagnoses door middel van traditionele biopsiemethoden in vals negatief te resulteren.

Door de integratie van een optische vezel in een biopsienaald kunnen verschillende types weefsel, bijvoorbeeld met en zonder kankercellen, worden belicht en gedifferentieerd via spectrale analyse.

Het ‘verstrooide’ licht wordt gebundeld en geleid naar een spectrometer die spectrale vingerafdrukken zoals water, vet en hemoglobine identificeert. Een tweede optische vezel, die de verschillende concentraties opmeet, geeft real-time feedback aan de arts tijdens de medische analyse.

Deze methode van weefseldetectie maakt een snelle en nauwkeurige diagnose mogelijk, waarmee de kankerbehandeling voor patiënten aanzienlijk vroeger kan opgestart worden. Een vroege detectie is vitaal om de overlevingskans en het herstel van elke patiënt substantieel te verhogen.

Prof. dr. Theo Ruers, hoogleraar chirurgische oncologie bij het Nederlands Kanker Instituut: "Deze technologieën kunnen gebruikt worden in slimme chirurgische toestellen als een biopsienaald, zodat de chirurg precies weet of hij/zij in kankerweefsel of in normaal weefsel snijdt. De resultaten van InSPECT maken het mogelijk om in de toekomst meer toepassingen te ontwikkelen zoals implanteerbare weefselsensoren."

De actuele spectroscopische systemen gebaseerd op diffuse reflectie (DRS) gebruiken een commercieel verkrijgbare halogeen lichtbron en twee spectrometers: één voor het zichtbare en nabij-infrarode gebied van het spectrum en één voor het kortegolf-infraroodgebied boven 1 um golflengte.

Binnen dit project werden twee spectrometersystemen ontwikkeld: een compacte breedband-spectrometer met een volume van 2,5cm³ op basis van diffractieve optica, en een spectrometersysteem op basis van Si-gebaseerde TriPleX-golfgeleidertechnologie die de spectrometer op een fotonisch geïntegreerd circuit integreert.

Verder is een nieuwe breedband-lichtbron ontwikkeld waarbij een halfgeleiderlaser luminescerende materialen exciteert. Hiervoor zijn nieuwe luminescerende materialen ontworpen die het spectrale bereik van 400 tot 1700 nm bestrijken en werd een prototype lichtbron gerealiseerd waarin deze materialen zijn verwerkt. << (Guy Leysen) (foto: screen YouTube - B-PHOT)

Over InSPECT
Het project wordt gecoördineerd door Philips in Nederland en brengt acht partners samen met expertise op het gebied van optica, fotonica, sensoren, integratie en medische technologie:

B-PHOT Vrije Universiteit Brussel (België), Xenics (Leuven), Anteryon (Nederland), Lionix International (Nederland), Aifotec (Duitsland), Avantes (Nederland) en het Fraunhofer Instituut voor Betrouwbaarheid en Micro-integratie (Duitsland).

Het project wordt gefinancierd door Horizon2020 binnen de Research and Innovation Action, in samenwerking met Photonics21. <<


Video:


Leestip
De InSPECT-website

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Daling van vergoede werkloosheid in tweede trimester

Het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen (UVW WZ) blijft dalen. Gemiddeld waren er 344.480 in het 2e trimester van 2018. Een daling met 6,5% ten opzichte van 2017.

Spam blijft favoriete techniek van cybercriminelen

Uit een nieuw onderzoek van F-Secure en MWR Infosecurity blijkt dat spam, na 40 jaar, nog steeds de belangrijkste bron van malware is. Cybercriminelen voegden er wel nieuwe trucs aan toe.

Bouw windpark Norther van start gegaan

Begin deze week werd gestart met de bouw van het grootste Belgische offshore windpark (Norther). De Nederlandse firma Van Oord gaat de eerste funderingen in de zeebodem installeren.

Seeq ontvangt 20 miljoen euro voor analytics IIoT groeistrategie - techniek

Altira Group bundelt krachten met Chevron Technology Ventures en next47 om samen met Seeq bredere oplossingen voor business inzicht op basis van productiedata te ontwikkelen.

Ook Desiro-vloot van NMBS lijdt onder extreme hitte

NMBS voert de volgende weken een technische aanpassing door op een groot deel van haar Desiro-motorstellen. Er werd vastgesteld dat door extreme hitte defecten kunnen optreden.

DKV test Europese overkoepelende tolbox (OBU)

Er werd gestart met de officiële veldtesten van de DKV Box Europe, de OBU voor Europa, met slechts één contract, één gelijkvormige afrekening en talrijke plannings- en analysemogelijkheden.

Luminus bouwt opslagtank om tot milieuvriendelijke energie-opslagplaats

EDF Luminus heeft op haar site in Ham een oude opslagtank voor olie omgevormd tot een milieuvriendelijke opslagplaats voor energie, die gebruikt wordt om de Gentse stadsverwarming te voeden.

ISO 50001-certificaat Havenbedrijf Antwerpen werd verlengd

Havenbedrijf Antwerpen wil omschakelen naar een circulaire en koolstofarme economie. Door hun duurzaam energiebeleid ontving het voor de tweede keer op rij het ISO 50001-certificaat.

Partners