Miniatuur fotonica spectrometer geeft real-time diagnose biopten

Onderzoek & Wetenschap 3/05/2018 10:02:51

Binnen het Europese Horizon 2020-project InSPECT werden met succes miniatuur-spectrometers ontwikkeld met integratie van lichtbronnen, die geleide detectie mogelijk maken.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

Project onderzoekt mogelijkheid dronetransport tussen ziekenhuizen

Nieuw MRI-systeem functioneert zonder helium (+video)

Onderzoek naar celtherapieën krijgt nieuwe bedrijfhal

CSB bouwt revolutionaire farma-site voor Wase Werkplaats

Belangrijke verbeteringen in meten met ultrageluid stap dichterbij

Internationaal team ontdekt mechanismen van wondgenezing zonder wond

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Nog steeds worden artsen tijdens een biopsie ernstig belemmerd door het gebrek aan precisie van de naaldpuntlocatie. Bij longkankers bijvoorbeeld, blijkt 25% van de diagnoses door middel van traditionele biopsiemethoden in vals negatief te resulteren.

Door de integratie van een optische vezel in een biopsienaald kunnen verschillende types weefsel, bijvoorbeeld met en zonder kankercellen, worden belicht en gedifferentieerd via spectrale analyse.

Het ‘verstrooide’ licht wordt gebundeld en geleid naar een spectrometer die spectrale vingerafdrukken zoals water, vet en hemoglobine identificeert. Een tweede optische vezel, die de verschillende concentraties opmeet, geeft real-time feedback aan de arts tijdens de medische analyse.

Deze methode van weefseldetectie maakt een snelle en nauwkeurige diagnose mogelijk, waarmee de kankerbehandeling voor patiënten aanzienlijk vroeger kan opgestart worden. Een vroege detectie is vitaal om de overlevingskans en het herstel van elke patiënt substantieel te verhogen.

Prof. dr. Theo Ruers, hoogleraar chirurgische oncologie bij het Nederlands Kanker Instituut: "Deze technologieën kunnen gebruikt worden in slimme chirurgische toestellen als een biopsienaald, zodat de chirurg precies weet of hij/zij in kankerweefsel of in normaal weefsel snijdt. De resultaten van InSPECT maken het mogelijk om in de toekomst meer toepassingen te ontwikkelen zoals implanteerbare weefselsensoren."

De actuele spectroscopische systemen gebaseerd op diffuse reflectie (DRS) gebruiken een commercieel verkrijgbare halogeen lichtbron en twee spectrometers: één voor het zichtbare en nabij-infrarode gebied van het spectrum en één voor het kortegolf-infraroodgebied boven 1 um golflengte.

Binnen dit project werden twee spectrometersystemen ontwikkeld: een compacte breedband-spectrometer met een volume van 2,5cm³ op basis van diffractieve optica, en een spectrometersysteem op basis van Si-gebaseerde TriPleX-golfgeleidertechnologie die de spectrometer op een fotonisch geïntegreerd circuit integreert.

Verder is een nieuwe breedband-lichtbron ontwikkeld waarbij een halfgeleiderlaser luminescerende materialen exciteert. Hiervoor zijn nieuwe luminescerende materialen ontworpen die het spectrale bereik van 400 tot 1700 nm bestrijken en werd een prototype lichtbron gerealiseerd waarin deze materialen zijn verwerkt. << (Guy Leysen) (foto: screen YouTube - B-PHOT)

Over InSPECT
Het project wordt gecoördineerd door Philips in Nederland en brengt acht partners samen met expertise op het gebied van optica, fotonica, sensoren, integratie en medische technologie:

B-PHOT Vrije Universiteit Brussel (België), Xenics (Leuven), Anteryon (Nederland), Lionix International (Nederland), Aifotec (Duitsland), Avantes (Nederland) en het Fraunhofer Instituut voor Betrouwbaarheid en Micro-integratie (Duitsland).

Het project wordt gefinancierd door Horizon2020 binnen de Research and Innovation Action, in samenwerking met Photonics21. <<


Video:


Leestip
De InSPECT-website

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

ifm sensoren met open IO-Link bouwsteen voor Industrie 4.0 - advertorial

Tot nog toe bleef Industrie 4.0 een vaag concept, maar we schuiven nu stilaan in een tweede of zelfs derde fase. De focus ligt niet zozeer meer op automatisering, wel op flexibiliteit.

Jan De Nul Group bestelt geavanceerde monopile gripper bij Huisman

Het gaat om de levering van de meest geavanceerde monopile gripper tot op heden, die zal worden gebruikt voor de installatie van de monopiles voor windmolenparken, zoals Northwester 2.

Sweco blijft op overnamepad

Sweco Belgium heeft Planet Engineering (ingenieurs- en adviesbureau gespecialiseerd in stabiliteit, burgerlijke bouwkunde, utiliteitsbouw, veiligheidscoördinatie, EPB en EPC) overgenomen.

IIoT-bedrijf haalt 1 miljoen euro op in financieringsronde

VersaSense, een industrieel internet of things (IIoT) bedrijf, heeft een financieringsronde met het Gemma Frisius Fonds beëindigt, waarbij meer dan 1 miljoen euro aan fondsen werd opgehaald.

3.870 fotovoltaïsche panelen voor ULB

Tegen eind dit jaar zullen deze panelen met een capaciteit van 1,3 MW op verschillende campussen van de ULB geïnstalleerd worden. Het project kadert in het duurzame energiebeleid van de ULB.

Aandrijvingen: van motor- naar systeemefficiëntie? - artikel

Interessante ontwikkelingen vonden we tijdens Hannover Messe 2018 vooral bij de elektromotoren. Het voorbije decennium stonden die in het teken van efficiëntie.

Haven van Antwerpen organiseerde eerste chainPORT hackathon

Aan de hackathon deden ruim 400 deelnemers mee, waarbij het winnende team van het bedrijf Rombit een oplossing uitwerkte voor de optimalisatie van de opgegeven ‘Expected Time of Arrival’.

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Vansichen Lineairtechniek viert
haar 25e verjaardag

In oktober vierde Vansichen Lineairtechniek haar 25-jarig bestaan. Het Hasseltse bedrijf startte in 1993 met de verkoop van standaard lineaire componenten. Intussen is het ook dé Belgische specialist bij uitstek voor de bouw van robottracks en dat voor verschillende robotfabrikanten, waaronder FANUC. >>

Partners