Miniatuur fotonica spectrometer geeft real-time diagnose biopten

Onderzoek & Wetenschap 3/05/2018 10:02:51

Binnen het Europese Horizon 2020-project InSPECT werden met succes miniatuur-spectrometers ontwikkeld met integratie van lichtbronnen, die geleide detectie mogelijk maken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Univercells introduceert baanbrekend vaccin-productieplatform

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

Onderzoekers meten elasticiteit van slagader met 3D-echografie

Thierry VandenDriessche wint Roger van Geen-prijs 2018

Novosanis verkocht aan Orasure Technologies

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Nog steeds worden artsen tijdens een biopsie ernstig belemmerd door het gebrek aan precisie van de naaldpuntlocatie. Bij longkankers bijvoorbeeld, blijkt 25% van de diagnoses door middel van traditionele biopsiemethoden in vals negatief te resulteren.

Door de integratie van een optische vezel in een biopsienaald kunnen verschillende types weefsel, bijvoorbeeld met en zonder kankercellen, worden belicht en gedifferentieerd via spectrale analyse.

Het ‘verstrooide’ licht wordt gebundeld en geleid naar een spectrometer die spectrale vingerafdrukken zoals water, vet en hemoglobine identificeert. Een tweede optische vezel, die de verschillende concentraties opmeet, geeft real-time feedback aan de arts tijdens de medische analyse.

Deze methode van weefseldetectie maakt een snelle en nauwkeurige diagnose mogelijk, waarmee de kankerbehandeling voor patiënten aanzienlijk vroeger kan opgestart worden. Een vroege detectie is vitaal om de overlevingskans en het herstel van elke patiënt substantieel te verhogen.

Prof. dr. Theo Ruers, hoogleraar chirurgische oncologie bij het Nederlands Kanker Instituut: "Deze technologieën kunnen gebruikt worden in slimme chirurgische toestellen als een biopsienaald, zodat de chirurg precies weet of hij/zij in kankerweefsel of in normaal weefsel snijdt. De resultaten van InSPECT maken het mogelijk om in de toekomst meer toepassingen te ontwikkelen zoals implanteerbare weefselsensoren."

De actuele spectroscopische systemen gebaseerd op diffuse reflectie (DRS) gebruiken een commercieel verkrijgbare halogeen lichtbron en twee spectrometers: één voor het zichtbare en nabij-infrarode gebied van het spectrum en één voor het kortegolf-infraroodgebied boven 1 um golflengte.

Binnen dit project werden twee spectrometersystemen ontwikkeld: een compacte breedband-spectrometer met een volume van 2,5cm³ op basis van diffractieve optica, en een spectrometersysteem op basis van Si-gebaseerde TriPleX-golfgeleidertechnologie die de spectrometer op een fotonisch geïntegreerd circuit integreert.

Verder is een nieuwe breedband-lichtbron ontwikkeld waarbij een halfgeleiderlaser luminescerende materialen exciteert. Hiervoor zijn nieuwe luminescerende materialen ontworpen die het spectrale bereik van 400 tot 1700 nm bestrijken en werd een prototype lichtbron gerealiseerd waarin deze materialen zijn verwerkt. << (Guy Leysen) (foto: screen YouTube - B-PHOT)

Over InSPECT
Het project wordt gecoördineerd door Philips in Nederland en brengt acht partners samen met expertise op het gebied van optica, fotonica, sensoren, integratie en medische technologie:

B-PHOT Vrije Universiteit Brussel (België), Xenics (Leuven), Anteryon (Nederland), Lionix International (Nederland), Aifotec (Duitsland), Avantes (Nederland) en het Fraunhofer Instituut voor Betrouwbaarheid en Micro-integratie (Duitsland).

Het project wordt gefinancierd door Horizon2020 binnen de Research and Innovation Action, in samenwerking met Photonics21. <<


Video:


Leestip
De InSPECT-website

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners