Chemie- en farma-industrie op zoek naar technisch talent

Economie 2/05/2018 10:44:32

De Belgische chemie- en farmasector heeft vorig jaar 1.125 jobs gecreëerd. De nood aan wetenschappelijk en technisch talent blijft daarom in deze sectoren ook bijzonder hoog.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

Overslag in Antwerpse haven blijft toenemen

WinWinner haalt 10 miljoen euro aan financiering op

North Sea Port groeit in alle segmenten

Veel minder faillissementen in september

De Lijn krijgt 1.202 nieuwe groene bussen tegen 2024

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Door de vergrijzingsgolf zullen de komende tien jaar zowat 22.000 ervaren medewerkers de sector verlaten, plaatsen die ook weer opgevuld moeten worden.

De chemie en farma blijft de onbetwiste nummer 1 van de Belgische industrie met recordcijfers op vlak van innovatie, export en investeringen. Dat blijkt uit de jaarcijfers die sectorfederatie essenscia heeft voorgesteld.

De chemie- en farmasector heeft opnieuw een sterk jaar achter de rug. De omzet bereikte in 2017 een recordhoogte van bijna 66 miljard euro en de investeringen zaten met 2,2 miljard euro op het hoogste peil van de voorbije tien jaar. Ook de tewerkstelling steeg voor het derde jaar op rij tot 90.778 jobs.

Dat is zowat een vijfde van alle industriejobs in België. Het aandeel van de chemie en farma in de industriële tewerkstelling in ons land stijgt sinds 2007 onafgebroken en ligt met 19,3% fors hoger in vergelijking met de buurlanden en is bijna dubbel zo hoog dan het Europees gemiddelde.

De sector is ook de innovatiekampioen van België. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling zijn op tien jaar bijna verdubbeld tot een recordbedrag van 4,4 miljard euro. Dat is meer dan de helft van alle R&D-uitgaven in de industrie.

Het aantal patenten in de chemie, kunststoffen, farma en biotech is op drie jaar met 63% toegenomen tot 417 toegekende octrooien in 2017, of meer dan één uitvinding per dag.

Daarmee staat België op de elfde plaats in de wereld, net na China. Het aandeel van chemie en life sciences in het totaal aantal patenten ligt met 34% in verhouding nergens zo hoog als in België.

De chemie en farma blijft ook de belangrijkste exportsector. Bijna 1 op de 3 producten die België uitvoert, zijn chemicaliën, kunststoffen, geneesmiddelen of vaccins. De buurlanden zijn de belangrijkste handelspartners, met Duitsland op kop, maar de handel met groeilanden als Rusland, India of China is het voorbije decennium meer dan verdubbeld.

Met een toegevoegde waarde van 17,6 miljard euro is de chemie en farma een steunpilaar van de Belgische economie en welvaart. << (Guy Leysen) (foto: BASF)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

ifm sensoren met open IO-Link bouwsteen voor Industrie 4.0 - advertorial

Tot nog toe bleef Industrie 4.0 een vaag concept, maar we schuiven nu stilaan in een tweede of zelfs derde fase. De focus ligt niet zozeer meer op automatisering, wel op flexibiliteit.

Jan De Nul Group bestelt geavanceerde monopile gripper bij Huisman

Het gaat om de levering van de meest geavanceerde monopile gripper tot op heden, die zal worden gebruikt voor de installatie van de monopiles voor windmolenparken, zoals Northwester 2.

Sweco blijft op overnamepad

Sweco Belgium heeft Planet Engineering (ingenieurs- en adviesbureau gespecialiseerd in stabiliteit, burgerlijke bouwkunde, utiliteitsbouw, veiligheidscoördinatie, EPB en EPC) overgenomen.

IIoT-bedrijf haalt 1 miljoen euro op in financieringsronde

VersaSense, een industrieel internet of things (IIoT) bedrijf, heeft een financieringsronde met het Gemma Frisius Fonds beëindigt, waarbij meer dan 1 miljoen euro aan fondsen werd opgehaald.

3.870 fotovoltaïsche panelen voor ULB

Tegen eind dit jaar zullen deze panelen met een capaciteit van 1,3 MW op verschillende campussen van de ULB geïnstalleerd worden. Het project kadert in het duurzame energiebeleid van de ULB.

Aandrijvingen: van motor- naar systeemefficiëntie? - artikel

Interessante ontwikkelingen vonden we tijdens Hannover Messe 2018 vooral bij de elektromotoren. Het voorbije decennium stonden die in het teken van efficiëntie.

Haven van Antwerpen organiseerde eerste chainPORT hackathon

Aan de hackathon deden ruim 400 deelnemers mee, waarbij het winnende team van het bedrijf Rombit een oplossing uitwerkte voor de optimalisatie van de opgegeven ‘Expected Time of Arrival’.

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Vansichen Lineairtechniek viert
haar 25e verjaardag

In oktober vierde Vansichen Lineairtechniek haar 25-jarig bestaan. Het Hasseltse bedrijf startte in 1993 met de verkoop van standaard lineaire componenten. Intussen is het ook dé Belgische specialist bij uitstek voor de bouw van robottracks en dat voor verschillende robotfabrikanten, waaronder FANUC. >>

Partners