Chemie- en farma-industrie op zoek naar technisch talent

Economie 2/05/2018 10:44:32

De Belgische chemie- en farmasector heeft vorig jaar 1.125 jobs gecreëerd. De nood aan wetenschappelijk en technisch talent blijft daarom in deze sectoren ook bijzonder hoog.

Lees hieronder verder   
Verwant

Haven Zeebrugge verwerkte vorig jaar 40,1 miljoen ton goederen

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Recordjaar voor North Sea Port met +70 miljoen ton goederenoverslag

Maakindustrie krijgt 10 nieuwe proeftuinen

Sirris richt centrum voor cyberveiligheid op

Agoria e-gov Awards gewonnen door FRIS-portaal

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Door de vergrijzingsgolf zullen de komende tien jaar zowat 22.000 ervaren medewerkers de sector verlaten, plaatsen die ook weer opgevuld moeten worden.

De chemie en farma blijft de onbetwiste nummer 1 van de Belgische industrie met recordcijfers op vlak van innovatie, export en investeringen. Dat blijkt uit de jaarcijfers die sectorfederatie essenscia heeft voorgesteld.

De chemie- en farmasector heeft opnieuw een sterk jaar achter de rug. De omzet bereikte in 2017 een recordhoogte van bijna 66 miljard euro en de investeringen zaten met 2,2 miljard euro op het hoogste peil van de voorbije tien jaar. Ook de tewerkstelling steeg voor het derde jaar op rij tot 90.778 jobs.

Dat is zowat een vijfde van alle industriejobs in België. Het aandeel van de chemie en farma in de industriële tewerkstelling in ons land stijgt sinds 2007 onafgebroken en ligt met 19,3% fors hoger in vergelijking met de buurlanden en is bijna dubbel zo hoog dan het Europees gemiddelde.

De sector is ook de innovatiekampioen van België. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling zijn op tien jaar bijna verdubbeld tot een recordbedrag van 4,4 miljard euro. Dat is meer dan de helft van alle R&D-uitgaven in de industrie.

Het aantal patenten in de chemie, kunststoffen, farma en biotech is op drie jaar met 63% toegenomen tot 417 toegekende octrooien in 2017, of meer dan één uitvinding per dag.

Daarmee staat België op de elfde plaats in de wereld, net na China. Het aandeel van chemie en life sciences in het totaal aantal patenten ligt met 34% in verhouding nergens zo hoog als in België.

De chemie en farma blijft ook de belangrijkste exportsector. Bijna 1 op de 3 producten die België uitvoert, zijn chemicaliën, kunststoffen, geneesmiddelen of vaccins. De buurlanden zijn de belangrijkste handelspartners, met Duitsland op kop, maar de handel met groeilanden als Rusland, India of China is het voorbije decennium meer dan verdubbeld.

Met een toegevoegde waarde van 17,6 miljard euro is de chemie en farma een steunpilaar van de Belgische economie en welvaart. << (Guy Leysen) (foto: BASF)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners