Tomaten groeien op restwater van suikerbieten

Bedrijfsnieuws 27/04/2018 8:31:50

In het Nederlandse glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland wordt restwater van een suikerfabriek vanaf het najaar omgezet naar zoet water voor de teelten in de kassen en ondergronds opgeslagen.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

Aanpassen vorming planten voor oogstrobot wordt mogelijk

Mobiele apps en satellietdata helpen Afrikaanse boeren en herders

Voedingsbedrijven investeren volop in Wallonië

Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

VIL stelt resultaten ‘Fresh Food Logistics’-projet voor

Stimulans Vlaamse en Nederlandse aquacultuur in Interreg-project Aquavlan2

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Suiker Unie en de Tuin­bouw­ont­wikke­lings­maat­schappij ontwikkelen in de Nederlandse plaats Dinteloord sinds 2010 het agri- en foodcluster ‘Nieuw Prinsenland’. Een cluster van 50 hectare bedrijventerrein en 200 hectare glastuinbouw voor de teelt van onder andere tomaten en aubergines.

Continue beschikbaarheid van een zeer goede en betrouwbare kwaliteit zoet water is essentieel voor de tuinders. Door beperkte zoet wateraanvoer en brak grondwater in de omgeving is dat lastig te realiseren. Ondanks dat al het hemelwater wordt opgevangen in bovengrondse bassins, bleef in droge perioden een fors zoet watertekort bestaan.

Suiker Unie verwerkt van september tot januari ruim 3 miljoen ton suikerbieten tot suiker, een proces waarbij veel water vrijkomt. Een suikerbiet bestaat immers voor driekwart uit water. Een deel van dit restwater wordt nu gezuiverd tot hoogwaardig zoet water en is beschikbaar voor de tuinders als aanvullende gietwaterbron.

De vraag was echter hoe deze grote hoeveelheid water op te slaan in een vol gebouwde omgeving, tot het moment van vraag. Er is daarom voor Aquifer Storage and Recovery gekozen: ondergrondse waterberging in brakke grondlagen.

Dit maakt het mogelijk het hoogwaardige zoet water beschikbaar te houden tot de momenten van vraag naar gietwater bij de lokale glastuinbouw. Het ondergrondse waterbergingssysteem voorziet jaarlijks in 300.000 m³ aanvullend gietwater.

Het water wordt met acht ASR-putten in de ondergrond opgeslagen. In tijden van droogte leveren deze putten via een ringleiding per uur 200 m3 gietwater aan de lokale tuinders. Naast levering aan de glastuinbouw wordt het gezuiverde water ook gebruikt door de suikerfabriek.

De waterberging is in coöperatieve eigendom van de tuinders. Onderzoek en ontwikkeling ervan zijn mede gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Europese Horizon 2020 onderzoeksproject SUBSOL. << (Lydia Heida) (foto: Pixabay)


Leestips
Waalse bietentelers willen coöperatieve suikerfabriek bouwen

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

ifm sensoren met open IO-Link bouwsteen voor Industrie 4.0 - advertorial

Tot nog toe bleef Industrie 4.0 een vaag concept, maar we schuiven nu stilaan in een tweede of zelfs derde fase. De focus ligt niet zozeer meer op automatisering, wel op flexibiliteit.

Jan De Nul Group bestelt geavanceerde monopile gripper bij Huisman

Het gaat om de levering van de meest geavanceerde monopile gripper tot op heden, die zal worden gebruikt voor de installatie van de monopiles voor windmolenparken, zoals Northwester 2.

Sweco blijft op overnamepad

Sweco Belgium heeft Planet Engineering (ingenieurs- en adviesbureau gespecialiseerd in stabiliteit, burgerlijke bouwkunde, utiliteitsbouw, veiligheidscoördinatie, EPB en EPC) overgenomen.

IIoT-bedrijf haalt 1 miljoen euro op in financieringsronde

VersaSense, een industrieel internet of things (IIoT) bedrijf, heeft een financieringsronde met het Gemma Frisius Fonds beëindigt, waarbij meer dan 1 miljoen euro aan fondsen werd opgehaald.

3.870 fotovoltaïsche panelen voor ULB

Tegen eind dit jaar zullen deze panelen met een capaciteit van 1,3 MW op verschillende campussen van de ULB geïnstalleerd worden. Het project kadert in het duurzame energiebeleid van de ULB.

Aandrijvingen: van motor- naar systeemefficiëntie? - artikel

Interessante ontwikkelingen vonden we tijdens Hannover Messe 2018 vooral bij de elektromotoren. Het voorbije decennium stonden die in het teken van efficiëntie.

Haven van Antwerpen organiseerde eerste chainPORT hackathon

Aan de hackathon deden ruim 400 deelnemers mee, waarbij het winnende team van het bedrijf Rombit een oplossing uitwerkte voor de optimalisatie van de opgegeven ‘Expected Time of Arrival’.

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Vansichen Lineairtechniek viert
haar 25e verjaardag

In oktober vierde Vansichen Lineairtechniek haar 25-jarig bestaan. Het Hasseltse bedrijf startte in 1993 met de verkoop van standaard lineaire componenten. Intussen is het ook dé Belgische specialist bij uitstek voor de bouw van robottracks en dat voor verschillende robotfabrikanten, waaronder FANUC. >>

Partners