Infrabel ontwikkelde innovatief wisselmeetsysteem

Ingenieurs van infrastructuurbeheerder Infrabel hebben een innovatief meet- en videosysteem ontwikkeld, dat wissels automatisch en al rijdend kan controleren.

Trefwoorden: #Infrabel, #meetsysteem, #meettrein, #onderhoud, #rails, #spoorwegen, #treinen, #veiligheid, #videosysteem, #wissel, #wissels

Lees verder

Techniek

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Met dit nieuwe unieke systeem kunnen wissels voortaan veiliger, sneller en nauwkeuriger gemeten worden. Het systeem werd geïnstalleerd in de EM130, een geavanceerde meettrein.

Wissels zijn erg belangrijke spoortoestellen om het treinverkeer te organiseren en aan te sturen vanuit de seinhuizen. Het zijn ook heel gevoelige apparaten, die zeer nauwkeurig afgesteld moeten zijn.

Als een wissel blokkeert kan dat mogelijk veiligheidsproblemen veroorzaken of zwaar wegen op de regelmaat van het treinverkeer. Daarom moeten wissels regelmatig gecontroleerd worden op hun goede werking.

Tot nu toe gebeurde dat door onderhoudsploegen van Infrabel op het spoor te sturen om manueel te meten. Recent ontwikkelde het een meet- en videosysteem waarmee hun specialisten de wissels al rijdend met een meettrein kunnen controleren.

De data (verschillende terrabytes aan info) worden opgeslagen in een databank. Spoorspecialisten bekijken de videobeelden en meetresultaten achteraf om te controleren of de wissels nog in goede staat zijn. Wanneer er ook maar de kleinste afwijking wordt vastgesteld, sturen we zo snel mogelijk ploegen ter plaatse om de bewuste wissel te onderhouden.

Het nieuwe videosysteem bestaat uit 10 camera’s (5 per spoorstaaf) die de wissels al rijdend filmen. Tegelijk worden de wissels ook opgemeten door 6 bijkomende camera's. Onderaan de meettrein is een speciale ledverlichting gemonteerd om een goede beeldkwaliteit te garanderen.

De meettrein controleert zo’n 60 wissels per nacht. Het Belgische spoorwegnet telt zo’n 11.500 wissels. Op 1 jaar tijd zal de meettrein zo goed als alle belangrijke wissels op dit spoornet gecontroleerd hebben.