Start-up lanceert nieuwe methode voor duurzame bouw

De Antwerpse start-up Bao Living lanceert met SAM een revolutionaire methode om nutsvoorzieningen te installeren in appartementen. Alles draait om één slimme aanpasbare module.

Trefwoorden: #appartement, #Bao Living, #bouwen, #nutvoorzieningen, #SAM, #slimme aanpasbare module, #start-up

Lees verder

Techniek

( Foto: Bao Living )

ENGINEERINGNET.BE - Zowat de helft van de wereldbevolking woont al in steden, in 2050 zal dat 70% zijn. Ook in België gaan alle prognoses uit van een forse bevolkingsgroei in de steden.

Als we met meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen, betekent dat onvermijdelijk ook dat de woonoppervlakte kleiner wordt: in 2005 waren nieuwbouwwoningen nog gemiddeld 102 m² groot, ondertussen is dat nog maar 70 m².

Benjamin Eysermans, Bao Living: “Om die snelle urbanisatie niet alleen bij te kunnen houden, maar ook nog eens betaalbaar te houden en zo duurzaam mogelijk te laten verlopen, moeten we innovatieve en creatieve oplossingen bedenken.”

De Antwerpse start-up ontwikkelde SAM, een nieuwe, gepatenteerde methode om nutsvoorzieningen in appartementen te installeren. Water, elektriciteit, verwarming, ventilatie, domotica,… zitten allemaal samen in één Slimme Aanpasbare Module (SAM). Die hebben geen vast ontwerp, de 18 verschillende kastmodules passen zich aan de ruimte aan.

Bao Living produceert de modules in een geautomatiseerd atelier. Onder andere hierdoor zijn ze zo’n 30% goedkoper dan de klassieke manier om nutsvoorzieningen te installeren. SAM boekt op die manier bovendien schaalvoordelen, de installatie ter plekke vraagt minder tijd en overschotten worden gerecycleerd. Dat maakt de modules ook meteen een heel pak duurzamer.

Benjamin Eysermans, Bao Living: “Geen overbodige luxe, want de bouwsector is vandaag de meest energie-intensieve, de meest vervuilende en de meest verspillende sector ter wereld. Als we méér gaan bouwen, moeten we ook anders gaan bouwen."

Het principe van de modules werd samen met het Antwerpse ontwerpbureau Studio Dott ontwikkeld. Voor de productie ging de start-up in zee met de Kempense meubelproducent vanhout.pro.

Eysermans en van der Donk haalden 300.000 euro op om de modules verder te ontwikkelen, en er op termijn ook de grens mee over te trekken.