Noordzee middelpunt van nieuwe Vlaamse speerpuntcluster

Begin maart zette het VLAIO het licht al op groen voor De Blauwe Cluster vzw om een speerpuntcluster te worden. Een aantal innovatieve bedrijven zet hier zijn schouders onder.

Trefwoorden: #algenkweek, #Colruyt, #De Blauwe Cluster, #DEME, #drijvende zonnepanelen, #Jan De Nul, #kustbescherming, #Noordzee, #SIBELCO, #Sioen Industries, #Tractebel, #VLAIO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De Blauwe Cluster is volledig bottom-up ontstaan op initiatief van innovatieve en ondernemende bedrijven in Vlaanderen zoals Colruyt, DEME, Jan De Nul, SIBELCO, Sioen Industries, Tractebel en tal van andere ondernemingen en KMO’s.

De initiatiefnemers rekenden op de ondersteuning en voortrekkersrol van Flanders’ Maritime Cluster vzw, een netwerkorganisatie voor de mariene en maritieme industrie in Vlaanderen opgericht met steun van de Provincie West-Vlaanderen.

De Blauwe Cluster wil dankzij een nauwe samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden vernieuwende onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten uitrollen die zullen bijdragen tot duurzame en beloftevolle economische activiteiten en investeringen in het Belgische deel van de Noordzee, zoals drijvende zonnepanelen, de algenkweek of een betere bescherming van de kust.

Klimaatverandering, oceaanvervuiling, het energievraagstuk, gezonde voeding en goede maritieme bereikbaarheid zijn uitdagingen waar deze cluster zich actief voor zal inzetten. Ook het blauw toerisme, met specifieke aandacht voor eco-educatief-toerisme rond de innovatieprojecten op zee, wordt op de kaart gezet.

De blauwe economie raakt immers aan veel meer activiteiten en sectoren dan enkel de klassieke mariene. Door de verschillende uitdagingen als een ecosysteem te benaderen en met de volle benutting van moderne technologieën ook op vlak van ICT en dataverwerking, kunnen complexe problemen worden aangepakt door een netwerk van bedrijven en kenniscentra die elkaar anders allicht niet zouden vinden.

Enkele van de innovatieprojecten waar men aan wil werken zijn: de kweek van algen in de Noordzee, drijvende zonnepanelen, het opruimen van de munitiestortplaats op de Paardemarkt, een versterking van de kustbescherming, …

Tegen eind 2018 dient de Blauwe Cluster een clusterpact ter goedkeuring voor te leggen aan Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), maar nu reeds kan het innovatieprojecten indienen. In juni zal in Oostende een startmoment georganiseerd worden om de eerste innovatieprojecten voor te stellen.


Dit wordt het zesde speerpuntcluster-initiatief in Vlaanderen na Catalisti (chemie), Flux50 (energie), VIL (logistiek), Flanders’ food (Agrovoeding) en SIM (materialen).