Onderzoek: woning beveiligen met gezichtsherkenning

PXL-onderzoeker Maarten Bloemen werkt samen met studenten Toegepaste Informatica aan een project waarbij netwerkcamera’s of webcams slim worden gemaakt.

Trefwoorden: #gezichtsherkenning, #Hogeschool PXL, #Maarten Bloemen, #onderzoek, #open source, #software

Lees verder

research

( Foto: Hogeschool PXL )

ENGINEERINGNET.BE - Ge­zichts­her­ken­ning op computers en smartphones is al lang geen toekomstmuziek meer. Toch vormt deze technologie heel wat uitdagingen in een tijdperk waarin privacy en databescherming hoog op de agenda staan.

Daarom werken ze binnen Hogeschool PXL aan een platform dat los staat van grote bedrijven en dito datacenters.

Maarten Bloemen. “Wij werken we aan een open-source-platform. Dat betekent dat eindgebruikers baas blijven over hun gegevens. Omdat we de broncode gratis vrijgeven kan iedereen de werking ervan verifiëren en de software aanpassen.”

Het nieuwe platform is een vervolg een project dat Bloemen vorig jaar tijdens zijn stage aan het PXL Robotics Lab uitwerkte. Toen ontwikkelde hij samen met PXL-onderzoekers een Ge­zichts­her­ken­nings­sys­teem op basis van gratis en vrij beschikbare algoritmen. Dit systeem werdgratis ter beschikking gesteld, waardoor iedereen die dat wil deze software kan gebruiken in eigen projecten.

Ten slotte wordt in samenwerking aangegaan met het 5G-Life-project op Corda Campus onderzoeken of deze nieuwe netwerktechnologie snel genoeg is om live gezichtsherkenning toe te passen op beelden die met een netwerkcamera worden gemaakt.

De overdrachtssnelheid naar een computer die de beelden verwerkt moet hiervoor tot een absoluut minimum worden beperkt, zodat camerabeelden in real-time kunnen worden geanalyseerd met algoritmes die artificiële intelligentie toelaten.