Kruidenpaspoort houdt kwaliteit van bier op peil

Onderzoek & Wetenschap 11/04/2018 14:29:14

Onderzoekers van het labo Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie op de Technologiecampus Gent (KU Leuven) ontwikkelden een kruidenpaspoort, waarmee bierbrouwers aan de slag kunnen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe Europees project rond waardeketen van algenproductie opgestart

Kruidenpaspoort houdt kwaliteit van bier op peil

Aardappeltelers volgen groeiseizoen via satelliet

UAntwerpen en UGent helpen land- en tuinbouw naar biogebaseerde economie

Consortium van Vlaamse onderzoeksinstellingen lanceert SPICY-project

Internationale wedstrijd zelf-telende tuinbouwkassen (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Reduceren van doorlooptijden en omsteltijden

Cepa Antwerpen

van 17/04/2018 tot 8/05/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

INTERMAT

Parijs

van 23/04/2018 tot 28/04/2018

Lean in de zorgsector

Kortrijk

van 23/04/2018 tot 30/04/2018

Engineeringnet Mobile



Scan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/4) Nieuw systeem om elektrische auto’s snel op te laden via zonnepanelen

(18/4) Klassieke microscoop gaat met verrijkte realiteit op zoek naar kanker

(16/4) TU/e-onderzoeker ontwikkelt robot voor schedelbasischirurgie

(16/4) Bio-gebaseerde verpakkingen oplossing tegen zwerfvuil?

(13/4) Van Hool investeert 42,5 miljoen euro in Amerikaanse productievestiging

(11/4) Drijvend windenergie-systeem ver uit de kust: haalbaar en concurrentieel

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De klassieke pils moet steeds vaker plaats ruimen voor speciale bieren, waar kruiden hun specifieke smaak geven.

De plaats waar de kruiden groeien en het jaar waarin ze geoogst worden, zijn bepalend voor de geur die ze afgeven. Die geur heeft dan weer een grote invloed op de smaakervaring die de kruiden teweegbrengen.

Onderzoekers van het labo Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie op de Technologiecampus Gent van de KU Leuven gingen aan de slag met tien veel voorkomende bierkruiden, zoals koriander, sinaasappelschillen, jeneverbes of anijs. Elk kruid werd uitgebreid ontleed, besnuffeld en geproefd.

Onderzoeker en brouwerijverantwoordelijke Gert De Rouck: “We zagen heel veel verschillen in de chemische samenstelling van de kruiden. Het aantal chemische componenten dat verantwoordelijk is voor geur was telkens gelijk, maar de verhouding tussen de componenten ligt soms heel ver uit elkaar. Dit heeft grote gevolgen voor de smaak van het bier waarin deze kruiden verwerkt worden.”

Naast de chemische analyse deden de onderzoekers ook een geuranalyse. In een machine werden alle geurcomponenten uit een kruid gescheiden. Deze componenten passeerden daarna onder de neus van de geurexperts o.l.v. Filip Van Opstaele. Zij gaven aan of de component een geur had en, indien mogelijk, welke geur precies.

Op deze manier konden de onderzoekers een databank opbouwen met geur- en smaakeigenschappen van alle geteste kruiden. Dit is niet alleen heel interessant voor wetenschappelijk onderzoek, ook bierbrouwers kunnen ermee aan de slag om de smaak en kwaliteit van hun bier jaar na jaar op peil te houden. Waarbij ze de onvermijdelijke variaties van natuurlijke grondstoffen uiteraard niet uit het oog verliezen.

Voor de opkomst van de inox bierketels werd bier in houten vaten gebrouwen, een praktijk die door steeds meer brouwerijen van onder het stof wordt gehaald. De eigenschappen van het hout zijn zeer bepalend voor de smaak van het bier. Om deze evolutie naar meer houten vaten wetenschappelijk te kunnen opvolgen, investeerde het labo in Gent in tien nieuwe tanks.

De tanks zijn van inox, met één houten wand. De Rouck: “Het is niet alleen belangrijk welk type hout je gebruikt, waar het groeide of hoe het gedroogd werd. Ook de ‘toastingsgraad’ is van belang.

Voordat een houten biervat kon gebruikt worden, werd de binnenkant boven een vuur dichtgeschroeid of ‘getoast’. Hoe dit juist gebeurde, is ook bepalend voor het smaakeffect op het bier. Al deze variabelen zullen we kunnen testen in de nieuwe installatie.” << (Guy Leysen) (foto: KU Leuven - © Gert De Rouck)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Klassieke microscoop gaat met verrijkte realiteit op zoek naar kanker

Google beschreef op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR) een prototype van zijn Augmented Reality Microscope (ARM).

Nederlands onderzoek naar 5G en netneutraliteit in EU

Onzekerheid over de impact van de regels voor netneutraliteit kan van invloed zijn op de investeringsplannen voor 5G en uiteindelijk op de daadwerkelijke inzet van 5G in Europa.

Conferenties belangrijk onderdeel van Sensor + Test 2018 - uitnodiging

Sensor + Test 2018 wordt van 26 tot 28 juni in Nürnberg worden gehouden en zal opnieuw een toonaangevende platform vormen op het gebied van sensoren, meettechniek en testtechnologie.

Nieuwe app om tijdverlies voor binnenvaartschepen te minimaliseren

De app geeft real time advies aan schippers en sluiswachters over het beste vaartempo tijdens het vaartraject en wordt in juni getest tussen de sluizen bij Maasbracht en Ternaaien in België.

Congres over warmtenetten moet populariteit opkrikken

Warmtenetwerk Vlaanderen organiseert op 24 april in Eeklo zijn vierde Vlaamse congres over warmtenetten ter ondersteuning van de uitrol hiervan in Vlaanderen.

Kleine stootdempers van ACE bestand tegen agressieve vloeistoffen - techniek

ACE Stoßdämpfer brengt een verbeterde versie van de kleine stootdempers uit zijn Protection-serie op de markt. Deze zijn nu optimaal bestand tegen agressieve substanties.

Fevia wil vacatures invullen met Food At Work Days

Fevia en sectorfonds Alimento lanceren de Food At Work Days. Dit is een reeks initiatieven en events om jongeren en werkzoekenden warm te maken voor een carrière in de voedingsindustrie.

Noordzee middelpunt van nieuwe Vlaamse speerpuntcluster

Begin maart zette het VLAIO het licht al op groen voor De Blauwe Cluster vzw om een speerpuntcluster te worden. Een aantal innovatieve bedrijven zet hier zijn schouders onder.

Nieuwe roadshows bij Trace Software

Na het succes van de vorige editie heeft het Trace Software-team besloten om zijn roadshows opnieuw te organiseren. Tijdens deze roadshow worden demonstraties door onze experts gegevens en worden alle oplossingen getoond die door de technische teams ontwikkeld werden om zakelijke problemen te verhelpen. >>

Partners