Kruidenpaspoort houdt kwaliteit van bier op peil

Onderzoek & Wetenschap 11/04/2018 14:29:14

Onderzoekers van het labo Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie op de Technologiecampus Gent (KU Leuven) ontwikkelden een kruidenpaspoort, waarmee bierbrouwers aan de slag kunnen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

VIL stelt resultaten ‘Fresh Food Logistics’-projet voor

Stimulans Vlaamse en Nederlandse aquacultuur in Interreg-project Aquavlan2

Project “SeaConomy”: zorgt zeewier voor duurzamere voedselvoorziening ?

UV-Robot (bijna) in de serre

Nieuwe wedstrijd: Food At Work Techno Awards

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Webinar: Draadnummering

Webinar EPLAN

vrijdag 10 augustus 2018

Onderhoud industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Engineeringnet Mobile



Scan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

(10/7) Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

(10/7) EnergyVille werkt aan koolstofarme toekomst

(5/7) Tideway verdubbelt productiecapaciteit met nieuw kabellegschip

(5/7) Spin-off vult IT-vacatures in door interne omscholing

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De klassieke pils moet steeds vaker plaats ruimen voor speciale bieren, waar kruiden hun specifieke smaak geven.

De plaats waar de kruiden groeien en het jaar waarin ze geoogst worden, zijn bepalend voor de geur die ze afgeven. Die geur heeft dan weer een grote invloed op de smaakervaring die de kruiden teweegbrengen.

Onderzoekers van het labo Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie op de Technologiecampus Gent van de KU Leuven gingen aan de slag met tien veel voorkomende bierkruiden, zoals koriander, sinaasappelschillen, jeneverbes of anijs. Elk kruid werd uitgebreid ontleed, besnuffeld en geproefd.

Onderzoeker en brouwerijverantwoordelijke Gert De Rouck: “We zagen heel veel verschillen in de chemische samenstelling van de kruiden. Het aantal chemische componenten dat verantwoordelijk is voor geur was telkens gelijk, maar de verhouding tussen de componenten ligt soms heel ver uit elkaar. Dit heeft grote gevolgen voor de smaak van het bier waarin deze kruiden verwerkt worden.”

Naast de chemische analyse deden de onderzoekers ook een geuranalyse. In een machine werden alle geurcomponenten uit een kruid gescheiden. Deze componenten passeerden daarna onder de neus van de geurexperts o.l.v. Filip Van Opstaele. Zij gaven aan of de component een geur had en, indien mogelijk, welke geur precies.

Op deze manier konden de onderzoekers een databank opbouwen met geur- en smaakeigenschappen van alle geteste kruiden. Dit is niet alleen heel interessant voor wetenschappelijk onderzoek, ook bierbrouwers kunnen ermee aan de slag om de smaak en kwaliteit van hun bier jaar na jaar op peil te houden. Waarbij ze de onvermijdelijke variaties van natuurlijke grondstoffen uiteraard niet uit het oog verliezen.

Voor de opkomst van de inox bierketels werd bier in houten vaten gebrouwen, een praktijk die door steeds meer brouwerijen van onder het stof wordt gehaald. De eigenschappen van het hout zijn zeer bepalend voor de smaak van het bier. Om deze evolutie naar meer houten vaten wetenschappelijk te kunnen opvolgen, investeerde het labo in Gent in tien nieuwe tanks.

De tanks zijn van inox, met één houten wand. De Rouck: “Het is niet alleen belangrijk welk type hout je gebruikt, waar het groeide of hoe het gedroogd werd. Ook de ‘toastingsgraad’ is van belang.

Voordat een houten biervat kon gebruikt worden, werd de binnenkant boven een vuur dichtgeschroeid of ‘getoast’. Hoe dit juist gebeurde, is ook bepalend voor het smaakeffect op het bier. Al deze variabelen zullen we kunnen testen in de nieuwe installatie.” << (Guy Leysen) (foto: KU Leuven - © Gert De Rouck)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Hydraulische persen van Uniflex leveren proper werk - techniek

De Duitse firma Uniflex stelt een reeks hydraulische persen voor (HMC 1-30, HMC 325 EN HM 665), die niet moeten gesmeerd worden en voor een hoge ‘return on investment’ zorgen.

North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

In het havengebied van North Sea Port start een onderzoek naar de mogelijke uitrol van een grootschalige buisleiding-infrastructuur. Hiermee wil men zijn klimaatambities waarmaken.

Parkwind en Jan De Nul bouwen samen nieuw offshore windpark

Jan De Nul Group gaat met windparkontwikkelaar Parkwind (filiaal van Colruyt) Northwester 2 bouwen. Dit wordt het zevende en tevens grootste windpark voor de Belgische kust.

Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

Dankzij een duizendtal innovatieve sensoren, IoT en geavanceerde software krijgt Vlaanderen een uniek intelligent waterbeheersysteem. Een eerste sensor werd onlangs in werking gesteld.

Europees project verhoogt efficiëntie van Big Data-applicaties

Track & Know focust op het onderzoeken, ontwikkelen en exploiteren van een nieuw softwarekader om de efficiëntie te verbeteren van Big Data-applicaties in verschillende sectoren.

EDF kiest Dassault Systèmes en Capgemini voor digitale transformatie

Dassault Systèmes, Capgemini en de Franse elektriciteitsleverancier EDF zijn een samenwerking aangegaan voor de digitale transformatie van de nucleaire activiteiten van deze laatste.

Lancering Europees project voor omzetten CO2 naar brandstof en chemicaliën

Voor dit project is een consortium opgericht, dat bestaat uit acht onderzoekspartners en 29 industriële waarnemers uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Dachser lanceert 26 nieuwe LCL-verbindingen

Dachser heeft zijn netwerk in de divisie zeevracht uitgebreid met 26 nieuwe LCL-verbindingen (Less then Container Load). Ook wordt de vertrekfrequentie van bestaande diensten verhoogd.

TER lanceert nieuwe Arke positie-eindschakelaar

De Arke positie-eindschakelaar werd ontworpen voor het sturen van bovenloopkranen, hijstoestellen en werktuigmachines, is robuust en betrouwbaar en speciaal ontworpen om optimaal te presteren onder de zwaarste omstandigheden. Elma Components (elektrische aandrijf- & besturingstechniek) is TER’s officiële Benelux-partner. >>

Partners