Kruidenpaspoort houdt kwaliteit van bier op peil

Onderzoek & Wetenschap 11/04/2018 14:29:14

Onderzoekers van het labo Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie op de Technologiecampus Gent (KU Leuven) ontwikkelden een kruidenpaspoort, waarmee bierbrouwers aan de slag kunnen.

Lees hieronder verder   
Verwant

ILVO partner in Europees onderzoeksproject SmartAgriHubs

Fruittelers gaan onbemande robot-tractors inzetten

Rijping Lambiek in eiken vaten van belang - artikel

Voedingsbedrijven investeren in terugdringen acrylamide

Innovatie door gebruik van satellietbeelden in landbouw

Wageningse Universiteit onderzoekt betere veerkracht in veehouderij

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet Mobile



Scan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(21/3) GBM Works test vibro-drillen van monopiles

(20/3) Brussels Airport bekroond als leider EU-project Airport Operations Plan

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De klassieke pils moet steeds vaker plaats ruimen voor speciale bieren, waar kruiden hun specifieke smaak geven.

De plaats waar de kruiden groeien en het jaar waarin ze geoogst worden, zijn bepalend voor de geur die ze afgeven. Die geur heeft dan weer een grote invloed op de smaakervaring die de kruiden teweegbrengen.

Onderzoekers van het labo Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie op de Technologiecampus Gent van de KU Leuven gingen aan de slag met tien veel voorkomende bierkruiden, zoals koriander, sinaasappelschillen, jeneverbes of anijs. Elk kruid werd uitgebreid ontleed, besnuffeld en geproefd.

Onderzoeker en brouwerijverantwoordelijke Gert De Rouck: “We zagen heel veel verschillen in de chemische samenstelling van de kruiden. Het aantal chemische componenten dat verantwoordelijk is voor geur was telkens gelijk, maar de verhouding tussen de componenten ligt soms heel ver uit elkaar. Dit heeft grote gevolgen voor de smaak van het bier waarin deze kruiden verwerkt worden.”

Naast de chemische analyse deden de onderzoekers ook een geuranalyse. In een machine werden alle geurcomponenten uit een kruid gescheiden. Deze componenten passeerden daarna onder de neus van de geurexperts o.l.v. Filip Van Opstaele. Zij gaven aan of de component een geur had en, indien mogelijk, welke geur precies.

Op deze manier konden de onderzoekers een databank opbouwen met geur- en smaakeigenschappen van alle geteste kruiden. Dit is niet alleen heel interessant voor wetenschappelijk onderzoek, ook bierbrouwers kunnen ermee aan de slag om de smaak en kwaliteit van hun bier jaar na jaar op peil te houden. Waarbij ze de onvermijdelijke variaties van natuurlijke grondstoffen uiteraard niet uit het oog verliezen.

Voor de opkomst van de inox bierketels werd bier in houten vaten gebrouwen, een praktijk die door steeds meer brouwerijen van onder het stof wordt gehaald. De eigenschappen van het hout zijn zeer bepalend voor de smaak van het bier. Om deze evolutie naar meer houten vaten wetenschappelijk te kunnen opvolgen, investeerde het labo in Gent in tien nieuwe tanks.

De tanks zijn van inox, met één houten wand. De Rouck: “Het is niet alleen belangrijk welk type hout je gebruikt, waar het groeide of hoe het gedroogd werd. Ook de ‘toastingsgraad’ is van belang.

Voordat een houten biervat kon gebruikt worden, werd de binnenkant boven een vuur dichtgeschroeid of ‘getoast’. Hoe dit juist gebeurde, is ook bepalend voor het smaakeffect op het bier. Al deze variabelen zullen we kunnen testen in de nieuwe installatie.” << (Guy Leysen) (foto: KU Leuven - © Gert De Rouck)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg-project New-C-Land zet in op productie biomassa

Het doel is om ongebruikte of marginale gronden tussen Wallonië, West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk in kaart te brengen en te beplanten met non-food-gewassen voor de productie van biomassa.

Bacteriën zorgen voor minder broeikasgassen

Anammoxbacteriën verslinden stikstofmonoxide wat voorkomt dat andere bacteriën deze stof omzetten naar broeikasgas distikstofmonoxide, aldus onderzoek van onder meer de Radboud Universiteit.

Priority Software verwerft Optimize Group - bedrijfsnieuws

Door de acquisitie van ‘Optimize Group’ kan Priority Software haar aanwezigheid in West- Europa versterken en zo het snelgroeiende klantenbestand in deze regio nog beter van dienst zijn.

VUB-leerstoel gefinancierd door 4 ingenieursbedrijven (+fotoreportage)

Vrijdag tekenden de VUB, de ULB en de vier grote ingenieursbedrijven een akkoord voor de financiering van de nieuwe leerstoel Infrastructuur Assetmanagement en Levenscyclus Planning.

Automation 2019, samen met Empack en Logistics & Distribution

Na het succes van 2017 vinden Empack, Automation en Logistics & Distribution in 2019 opnieuw gelijktijdig plaats op 3 en 4 april 2019 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch (Nederland).

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

In het kader van het Europese BENEFIC-programma werden 11 nieuwe projecten goedgekeurd. Het gaat om 53 laad- en tankpunten voor elektrische wagens, taxi’s, bussen en binnenvaartschepen.

ifm is uw partner voor de automatisering van morgen - advertorial

Sinds de oprichting in 1969 heeft ifm zijn stempel gedrukt op de industriële automatisering met nieuwe ontwikkelingen in sensoren, besturingssystemen en andere industriële systemen.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners