Kruidenpaspoort houdt kwaliteit van bier op peil

Onderzoek & Wetenschap 11/04/2018 14:29:14

Onderzoekers van het labo Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie op de Technologiecampus Gent (KU Leuven) ontwikkelden een kruidenpaspoort, waarmee bierbrouwers aan de slag kunnen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Meer mogelijkheden voor ’biobased’ meststoffen

Investering in hightech proefveldbemester

7,6 miljoen euro voor moderniseren Proefstation voor de Groenteteelt

Autonome robot monitort gewassen op proefvelden

Start EU project rond duurzame teelt zeewier en microalgen

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Building a Future-Proof Belgium

Katoennatie Zaal E4 - Kallo

dinsdag 18 juni 2019

Siemens TIA Portal V15.1

Webinar Siemens

dinsdag 18 juni 2019

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

Keuze van de redactie

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

(6/6) Jobhoppen mee in de hand gewerkt door werkgevers

(5/6) Ontex installeert zonnedak van 2,2 MWp

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De klassieke pils moet steeds vaker plaats ruimen voor speciale bieren, waar kruiden hun specifieke smaak geven.

De plaats waar de kruiden groeien en het jaar waarin ze geoogst worden, zijn bepalend voor de geur die ze afgeven. Die geur heeft dan weer een grote invloed op de smaakervaring die de kruiden teweegbrengen.

Onderzoekers van het labo Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie op de Technologiecampus Gent van de KU Leuven gingen aan de slag met tien veel voorkomende bierkruiden, zoals koriander, sinaasappelschillen, jeneverbes of anijs. Elk kruid werd uitgebreid ontleed, besnuffeld en geproefd.

Onderzoeker en brouwerijverantwoordelijke Gert De Rouck: “We zagen heel veel verschillen in de chemische samenstelling van de kruiden. Het aantal chemische componenten dat verantwoordelijk is voor geur was telkens gelijk, maar de verhouding tussen de componenten ligt soms heel ver uit elkaar. Dit heeft grote gevolgen voor de smaak van het bier waarin deze kruiden verwerkt worden.”

Naast de chemische analyse deden de onderzoekers ook een geuranalyse. In een machine werden alle geurcomponenten uit een kruid gescheiden. Deze componenten passeerden daarna onder de neus van de geurexperts o.l.v. Filip Van Opstaele. Zij gaven aan of de component een geur had en, indien mogelijk, welke geur precies.

Op deze manier konden de onderzoekers een databank opbouwen met geur- en smaakeigenschappen van alle geteste kruiden. Dit is niet alleen heel interessant voor wetenschappelijk onderzoek, ook bierbrouwers kunnen ermee aan de slag om de smaak en kwaliteit van hun bier jaar na jaar op peil te houden. Waarbij ze de onvermijdelijke variaties van natuurlijke grondstoffen uiteraard niet uit het oog verliezen.

Voor de opkomst van de inox bierketels werd bier in houten vaten gebrouwen, een praktijk die door steeds meer brouwerijen van onder het stof wordt gehaald. De eigenschappen van het hout zijn zeer bepalend voor de smaak van het bier. Om deze evolutie naar meer houten vaten wetenschappelijk te kunnen opvolgen, investeerde het labo in Gent in tien nieuwe tanks.

De tanks zijn van inox, met één houten wand. De Rouck: “Het is niet alleen belangrijk welk type hout je gebruikt, waar het groeide of hoe het gedroogd werd. Ook de ‘toastingsgraad’ is van belang.

Voordat een houten biervat kon gebruikt worden, werd de binnenkant boven een vuur dichtgeschroeid of ‘getoast’. Hoe dit juist gebeurde, is ook bepalend voor het smaakeffect op het bier. Al deze variabelen zullen we kunnen testen in de nieuwe installatie.” << (Guy Leysen) (foto: KU Leuven - © Gert De Rouck)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ataya & Partners benoemt Xavier Huysmans tot CEO

Xavier Huysmans is aangesteld als CEO van Ataya & Partners, de recent opgerichte joint venture van Hightech Partners en professor Georges Ataya, en gaat een team van 20 experts aansturen.

Ondertekening raamakkoord versterking CBRNe-expertisecentrum

Om België beter voor te bereiden op chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidenten (CBRN), is een expertisecentrum opgericht in de schoot van het Nationaal Crisiscentrum.

FANC staat heropstart Tihange 2 toe

Het FANC heeft de uitgevoerde betonreparaties en aanbrenging van een nieuwe dakplaat in het bunkergebouw van Tihange 2 goedgekeurd. Uitbater ENGIE Electrabel mag deze dus terug opstarten.

Robotsoftware maakt cobots menselijker

VUB-onderzoeker Ilias El Makrini heeft een software-oplossing ontwikkeld die de samenwerking tussen mens en cobot vergemakkelijkt. Dit was onderdeel van het Claxon-onderzoeksproject.

Binnenschepen ingezet voor transport onderdelen en afgewerkte producten

Honda is van start gegaan met de aanvoer van containers via binnenschepen vanuit de haven van Antwerpen naar Gent, waarmee het bedrijf inzet op 'groen' en duurzaam transport.

MIVB test zelfrijdende pendelbusjes

De openbare vervoersmaatschappij MIVB test sinds kort elektrische zelfrijdende pendelbusjes in het Woluwepark in Brussel. De reizigers kunnen deze gratis gebruiken vanaf eind juni.

Nieuwe Southco thread-in veerbelaste plunjer voor dunne panelen - techniek

Southco heeft zijn lijn veerbelaste plunjers uitgebreid met een nieuwe thread-in uitvoering die snelle installatie en verwijdering door dunne panelen in krappe ruimtes mogelijk maakt.

Antwerpse EuroPilot Center koopt nieuwe vluchtsimulator

Het Antwerpse EuroPilot Center, een Approved Training Organization (ATO), schafte een ALSIM AL42FSTD vluchtsimulator aan, die in hun nieuwe Integrated Airline Career Program ingezet zal worden.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners