VUB-onderzoekster ontvangt ERC-Advanced Grant van 2,5 miljoen euro

Jurist en filosoof Mireille Hildebrandt gaat met deze beurs onderzoeken wat de gevolgen zijn van de digitalisering van het recht door kunstmatige intelligentie en block chain.

Trefwoorden: #block chain, #ERC Grant, #juriste, #kunstmatige intelligentie, #Mireille Hildebrandt, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - De titel van haar onderzoek is ‘Counting as a Human Being in the Era of Computational Law’.

Mireille Hildebrandt werkt aan de Vrije Universiteit Brussel en Radboud Universiteit in Nederland. Ze is verbonden aan de VUB-onderzoeksgroep Law, Technology & Society Studies.

Hildebrandt werkt als jurist en filosoof op het snijvlak van recht en informatica. Waar zij de afgelopen jaren vanuit Brussel en Nijmegen onderzoek deed naar de gevolgen van data-gestuurde omgevingen voor rechtsstaat en democratie, richt zij zich nu op de inzet van kunstmatige intelligentie en blockchain-technologie (‘legal tech’) in het recht zelf.

Denk aan advocatenkantoren, het openbaar ministerie en de rechterlijke macht, maar ook aan overheden, notarissen en fiscalisten, die computersystemen gebruiken om juridische beslissingen te nemen, te voorspellen of voor te bereiden.

Zij gaat daartoe op grondslagenniveau onderzoeken hoe het huidige, tekst-gestuurde recht zich verhoudt tot data- en code-gestuurd recht. Een viertal juristen en filosofen (in Brussel) en twee informatici (in Nijmegen) gaan in kaart brengen wat de mogelijke gevolgen zijn van de introductie van computationeel recht voor bijvoorbeeld de begrijpelijkheid en de contesteerbaarheid van het recht.

Daarmee hoopt zij de kern van de rechtsstaat te waarborgen op het niveau van het ontwerp van ‘legal tech’, door de trade-offs zichtbaar te maken die met iedere ontwerpbeslissing verbonden zijn.

Het uiteindelijke doel is een nieuwe hermeneutiek (interpretatieleer) te ontwikkelen die juristen (en burgers) in staat stelt om de output van computationele systemen op waarde te schatten, te interpreteren en aan te vechten.