Elia test inspecties met drones over lange afstand

De inzet van drones biedt een aantal belangrijke voordelen. De hoogspanningslijn hoeft niet buiten dienst, de inspectie gaat sneller en de medewerker blijft veilig op de grond.

Trefwoorden: #drone, #Elia, #hoogspanning, #hoogspanningslijn, #inspectie, #netbeheerder

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia System Operator )

ENGINEERINGNET.BE - Elia voerde al eerder testen uit met ‘multicopter drones’ voor lokale inspectie­vluchten. Nu is de langeafstandsvlucht met een ‘fixed wing drone’ aan de beurt.

Het huidige inspectiebeleid voorziet op regelmatige basis controles te voet, per auto of per helikopter. Zo kijkt de netbeheerder of de pylonen en elektrische elementen in een correcte staat blijven en of de begroeiing op voldoende afstand blijft.

Het bedrijf bereidt zich volop voor om ook drones structureel in te zetten. Daartoe zijn al vier interne piloten opgeleid en vier andere medewerkers zijn met een pilootopleiding gestart.

Sinds mei 2016 is er een wettelijk kader in België dat de inzet van drones toelaat. Dit blijft echter beperkt tot vluchten binnen het gezichtsveld van de piloot. In andere Europese landen, bijvoorbeeld in Frankrijk, zijn drones voor langeafstandsvluchten wel al toegelaten.

Het Europese kader is in volle ontwikkeling en de publieke consultatie loopt. Elia kijkt uit naar een spoedige ontwikkeling van het Belgische wettelijke kader voor langeafstandsvluchten. Deze testvlucht is alvast een stap in de goede richting.

Deze eerste demovlucht over lange afstand toont de betrouwbaarheid en veiligheid van dit type drones. Het Franse dronebedrijf Delair stond in voor de organisatie.

De integrale resultaten van de testvlucht worden overgemaakt aan het Directoraat Generaal van de Luchtvaart (DGLV) die deze gegevens mee kan gebruiken voor de uitwerking van het wettelijke kader.