Op naar de Champions League van Industrie 4.0 ! - column

Columns & Blogs 29/03/2018 9:30:39

Wat hebben Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake met elkaar gemeen? Deze vier bedrijven mogen zich sinds begin februari officieel ‘fabriek van de toekomst’ noemen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Orde & netheid en visueel management

Antwerpen (Cepa)

maandag 29 april 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

Zwijnaarde (Agoria Academy)

maandag 6 mei 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onze maakindustrie staat voor enkele van de grootste uitdagingen uit haar geschiedenis. Topkwaliteit garanderen, kleine reeksen betaalbaar houden, snel grote volumes halen, een efficiënte administratie voeren, duurzaam ondernemen… Om die doelstellingen waar te maken, moeten onze bedrijven actie ondernemen.

Ze worden daarbij geholpen door Agoria en Sirris, die, samen met een steeds groeiend aantal partner organisaties zeven essentiële transformatiedomeinen hebben afgebakend.

Met de Factory of the Future Awards bekronen ze elk jaar de bedrijven die deze transformatie-uitdagingen zijn aangegaan en die volgens het oordeel van een deskundige jury al minstens 80% scoren voor elk van de zeven trajecten. Sedert de start van het initiatief in 2015 gingen slechts 16 bedrijven de kersverse laureaten vooraf.

Keynotespreker Ronnie Leten, voorzitter van Ericsson en voordien CEO van de wereldmarktleider in compressortechniek Atlas Copco, sloeg tijdens de uitreiking van de Factory of the Future Awards 2018 dan ook de nagel op de kop met zijn felicitaties: “

Jullie behoren tot de voortrekkers van jullie generatie. Weet dat er door velen naar jullie gekeken wordt en weet dat jullie een grotere bron van inspiratie zijn dan jullie misschien zelf beseffen.”

Loon naar werken
Het mag dan geen sinecure zijn om de titel ‘fabriek van de toekomst’ te ontvangen, een eindpunt is het evenmin… Het goede nieuws is gelukkig dat de bedrijven die het lef hebben om te transformeren, daar al snel de vruchten van plukken en er een voorsprong mee uitbouwen op de concurrentie.

Dat bewijst o.a. de vooruitgang bij de huidige én eerdere winnaars van de Factory of the Future Awards. In die bedrijven is de voorbije vier jaar de productiedoorlooptijd met gemiddeld 50% gedaald en zijn de interne voorraden met 45% geslonken.

De leverbetrouwbaarheid naar klanten toe is gemiddeld met 30% toegenomen en er werd in totaal maar liefst 565 miljoen euro geïnvesteerd in automatisatie, digitalisatie en robotisering.

Dat alles resulteerde in 13% méér tewerkstelling, een stuk boven het marktgemiddelde. Deze bedrijven bewijzen dus dat de automatisering geen jobs vernietigt, maar er integendeel nieuwe bij creëert.

Whats next?
Een terechte vraag ! Ambitieus als ze zijn, kijken de winnaars van de Factory of the Future Awards over de landsgrenzen heen om hun eigen prestaties af te meten aan die van de koplopers in andere Europese landen. Agoria en Sirris staan klaar om ze daarbij te ondersteunen.

Tijdens de prijsuitreiking werden daarom niet enkel intensievere samenwerkingen aangekondigd met strategische onderzoekscentra in eigen land (zoals Flanders Make en Imec) maar ook concrete plannen voor allianties in het buitenland. Dat alles kan onze fabrieken van de toekomst een mooie opstap bieden naar een Europese Champions League van Industrie 4.0.

De eerste stap wordt een samenwerking met het Nederlandse Smart Industry-programma. Onze noorderburen zijn o.a. geïnteresseerd in onze begeleidingsmethodiek die vertrekt vanuit zeven essentiële transformatiesporen.

Wij van onze kant kunnen heel wat opsteken van de Nederlandse klemtoon op field labs, waar bedrijven van technologie kunnen proeven. Klinkt spannend? Stay tuned, want er komt zeker een vervolg. <<
Meer weten over de vier nieuwe fabrieken van de toekomst? Bekijk de video’s op www.agoria.be (rubriek Menu -> Press)
door Paul Peeters, Lead Expert Factories of the Future bij Agoria

Op de foto:
Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake zijn de vier nieuwe ‘fabrieken van de toekomst’ (foto: Agoria)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners