Op naar de Champions League van Industrie 4.0 ! - column

Columns & Blogs 29/03/2018 9:30:39

Wat hebben Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake met elkaar gemeen? Deze vier bedrijven mogen zich sinds begin februari officieel ‘fabriek van de toekomst’ noemen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

Belgische drone-industrie krijgt vleugels - column

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/2) “Cobot bezorgt onze werknemers meer controle over hun werk” - artikel

(18/2) Energieopbrengst van tweezijdige PV-systemen nauwkeurig berekenen

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onze maakindustrie staat voor enkele van de grootste uitdagingen uit haar geschiedenis. Topkwaliteit garanderen, kleine reeksen betaalbaar houden, snel grote volumes halen, een efficiënte administratie voeren, duurzaam ondernemen… Om die doelstellingen waar te maken, moeten onze bedrijven actie ondernemen.

Ze worden daarbij geholpen door Agoria en Sirris, die, samen met een steeds groeiend aantal partner organisaties zeven essentiële transformatiedomeinen hebben afgebakend.

Met de Factory of the Future Awards bekronen ze elk jaar de bedrijven die deze transformatie-uitdagingen zijn aangegaan en die volgens het oordeel van een deskundige jury al minstens 80% scoren voor elk van de zeven trajecten. Sedert de start van het initiatief in 2015 gingen slechts 16 bedrijven de kersverse laureaten vooraf.

Keynotespreker Ronnie Leten, voorzitter van Ericsson en voordien CEO van de wereldmarktleider in compressortechniek Atlas Copco, sloeg tijdens de uitreiking van de Factory of the Future Awards 2018 dan ook de nagel op de kop met zijn felicitaties: “

Jullie behoren tot de voortrekkers van jullie generatie. Weet dat er door velen naar jullie gekeken wordt en weet dat jullie een grotere bron van inspiratie zijn dan jullie misschien zelf beseffen.”

Loon naar werken
Het mag dan geen sinecure zijn om de titel ‘fabriek van de toekomst’ te ontvangen, een eindpunt is het evenmin… Het goede nieuws is gelukkig dat de bedrijven die het lef hebben om te transformeren, daar al snel de vruchten van plukken en er een voorsprong mee uitbouwen op de concurrentie.

Dat bewijst o.a. de vooruitgang bij de huidige én eerdere winnaars van de Factory of the Future Awards. In die bedrijven is de voorbije vier jaar de productiedoorlooptijd met gemiddeld 50% gedaald en zijn de interne voorraden met 45% geslonken.

De leverbetrouwbaarheid naar klanten toe is gemiddeld met 30% toegenomen en er werd in totaal maar liefst 565 miljoen euro geïnvesteerd in automatisatie, digitalisatie en robotisering.

Dat alles resulteerde in 13% méér tewerkstelling, een stuk boven het marktgemiddelde. Deze bedrijven bewijzen dus dat de automatisering geen jobs vernietigt, maar er integendeel nieuwe bij creëert.

Whats next?
Een terechte vraag ! Ambitieus als ze zijn, kijken de winnaars van de Factory of the Future Awards over de landsgrenzen heen om hun eigen prestaties af te meten aan die van de koplopers in andere Europese landen. Agoria en Sirris staan klaar om ze daarbij te ondersteunen.

Tijdens de prijsuitreiking werden daarom niet enkel intensievere samenwerkingen aangekondigd met strategische onderzoekscentra in eigen land (zoals Flanders Make en Imec) maar ook concrete plannen voor allianties in het buitenland. Dat alles kan onze fabrieken van de toekomst een mooie opstap bieden naar een Europese Champions League van Industrie 4.0.

De eerste stap wordt een samenwerking met het Nederlandse Smart Industry-programma. Onze noorderburen zijn o.a. geïnteresseerd in onze begeleidingsmethodiek die vertrekt vanuit zeven essentiële transformatiesporen.

Wij van onze kant kunnen heel wat opsteken van de Nederlandse klemtoon op field labs, waar bedrijven van technologie kunnen proeven. Klinkt spannend? Stay tuned, want er komt zeker een vervolg. <<
Meer weten over de vier nieuwe fabrieken van de toekomst? Bekijk de video’s op www.agoria.be (rubriek Menu -> Press)
door Paul Peeters, Lead Expert Factories of the Future bij Agoria

Op de foto:
Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake zijn de vier nieuwe ‘fabrieken van de toekomst’ (foto: Agoria)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Snelle installatie van Rockwell Automation / Allen Bradley PLC’s - techniek

Na een succesvolle introductie van de complete range ServoStep geïntegreerde motoren, geeft JVL, vertegenwoordigd door Rotero uit Mechelen, nu de eerste ‘Add-On’ instructies vrij.

21 miljoen euro voor nieuwe productielijn Janssen Pharmaceutica

Naast productielijnen in Puerto Rico en Italië investeerde het bedrijf ook 21 miljoen euro in de bouw van een nieuwe productielijn op de Janssen Campus in Beerse.

Umicore gaat batterijcellen uit Formule E recycleren

Het ABB FIA Formula E Championship gaat samenwerken met Umicore voor de recyclage van de lithium-ionbatterijen en -cellen die in de afgelopen elektrische straatraces werden gebruikt.

Restalcohol omgezet tot biobrandstof

Het brouwen van steeds meer alcoholvrije bieren, betekent ook meer restalcohol. De alcohol die na de fermentatie uit de bieren wordt gehaald, werd tot nu toe gewoon gezien als restafval.

“Cobot bezorgt onze werknemers meer controle over hun werk” - artikel

Eén van de ‘early adopters’ van de cobot is Mariasteen uit Gits, één van de grootste maatwerkbedrijven van ons land. Seriegroottes verkleinen en de complexiteit neemt toe.

Indumation 2019 kan uitstekende cijfers voorleggen

De 5de editie van Indumation, die liep van 6-8 februari in Kortrijk Xpo, kon 10.414 bezoekers verwelkomen. Daarnaast was er een recordaantal exposanten en groeide de vakbeurs in oppervlakte.

Aangepaste kennis nodig in logistiek sector door digitalisering - column

Digitalisering en robotisering veroorzaken een omwenteling in de logistiek en hebben een effect op de gevraagde vaardigheden van professionals. Logistiek wordt ook steeds belangrijker.

Nieuwe versie van de Uniflex krimppers S 7 - techniek

De HM 10, nu de S 7 genoemd, staat al sinds 1972 in de reeks Uniflex-producten. Met zijn glijlagertechnologie heeft de S 7 veel voordelen voor de huidige industriële slangwerkplaatsen.

Nieuwe Benelux vestiging voor BLM Group

Met de oprichting van BLM Group Benelux heeft BLM Group (wereldwijde partner voor de buisbewerkings-industrie) een eigen verkoop- en servicevestiging voor de Benelux in gebruik genomen. Dit zijn de adresgegevens van deze nieuwe vestiging: Doornhoek 3776, NL-5465 TA Veghel, tel: +31 (0) 413 745 040, email: mail@blmgroup.nl >>

Partners