Op naar de Champions League van Industrie 4.0 ! - column

Columns & Blogs 29/03/2018 9:30:39

Wat hebben Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake met elkaar gemeen? Deze vier bedrijven mogen zich sinds begin februari officieel ‘fabriek van de toekomst’ noemen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu? - column

De toekomst van de maakindustrie in België - column

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onze maakindustrie staat voor enkele van de grootste uitdagingen uit haar geschiedenis. Topkwaliteit garanderen, kleine reeksen betaalbaar houden, snel grote volumes halen, een efficiënte administratie voeren, duurzaam ondernemen… Om die doelstellingen waar te maken, moeten onze bedrijven actie ondernemen.

Ze worden daarbij geholpen door Agoria en Sirris, die, samen met een steeds groeiend aantal partner organisaties zeven essentiële transformatiedomeinen hebben afgebakend.

Met de Factory of the Future Awards bekronen ze elk jaar de bedrijven die deze transformatie-uitdagingen zijn aangegaan en die volgens het oordeel van een deskundige jury al minstens 80% scoren voor elk van de zeven trajecten. Sedert de start van het initiatief in 2015 gingen slechts 16 bedrijven de kersverse laureaten vooraf.

Keynotespreker Ronnie Leten, voorzitter van Ericsson en voordien CEO van de wereldmarktleider in compressortechniek Atlas Copco, sloeg tijdens de uitreiking van de Factory of the Future Awards 2018 dan ook de nagel op de kop met zijn felicitaties: “

Jullie behoren tot de voortrekkers van jullie generatie. Weet dat er door velen naar jullie gekeken wordt en weet dat jullie een grotere bron van inspiratie zijn dan jullie misschien zelf beseffen.”

Loon naar werken
Het mag dan geen sinecure zijn om de titel ‘fabriek van de toekomst’ te ontvangen, een eindpunt is het evenmin… Het goede nieuws is gelukkig dat de bedrijven die het lef hebben om te transformeren, daar al snel de vruchten van plukken en er een voorsprong mee uitbouwen op de concurrentie.

Dat bewijst o.a. de vooruitgang bij de huidige én eerdere winnaars van de Factory of the Future Awards. In die bedrijven is de voorbije vier jaar de productiedoorlooptijd met gemiddeld 50% gedaald en zijn de interne voorraden met 45% geslonken.

De leverbetrouwbaarheid naar klanten toe is gemiddeld met 30% toegenomen en er werd in totaal maar liefst 565 miljoen euro geïnvesteerd in automatisatie, digitalisatie en robotisering.

Dat alles resulteerde in 13% méér tewerkstelling, een stuk boven het marktgemiddelde. Deze bedrijven bewijzen dus dat de automatisering geen jobs vernietigt, maar er integendeel nieuwe bij creëert.

Whats next?
Een terechte vraag ! Ambitieus als ze zijn, kijken de winnaars van de Factory of the Future Awards over de landsgrenzen heen om hun eigen prestaties af te meten aan die van de koplopers in andere Europese landen. Agoria en Sirris staan klaar om ze daarbij te ondersteunen.

Tijdens de prijsuitreiking werden daarom niet enkel intensievere samenwerkingen aangekondigd met strategische onderzoekscentra in eigen land (zoals Flanders Make en Imec) maar ook concrete plannen voor allianties in het buitenland. Dat alles kan onze fabrieken van de toekomst een mooie opstap bieden naar een Europese Champions League van Industrie 4.0.

De eerste stap wordt een samenwerking met het Nederlandse Smart Industry-programma. Onze noorderburen zijn o.a. geïnteresseerd in onze begeleidingsmethodiek die vertrekt vanuit zeven essentiële transformatiesporen.

Wij van onze kant kunnen heel wat opsteken van de Nederlandse klemtoon op field labs, waar bedrijven van technologie kunnen proeven. Klinkt spannend? Stay tuned, want er komt zeker een vervolg. <<
Meer weten over de vier nieuwe fabrieken van de toekomst? Bekijk de video’s op www.agoria.be (rubriek Menu -> Press)
door Paul Peeters, Lead Expert Factories of the Future bij Agoria

Op de foto:
Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake zijn de vier nieuwe ‘fabrieken van de toekomst’ (foto: Agoria)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Buitenlands toptalent in IT naar Vlaanderen halen

Vlaamse bedrijven kampen met openstaande vacatures in IT. Het PALIM-project leidt 60 Marokkaanse IT'ers in Marokko op, waarvan er 30 in aanmerking komen voor vacatures in België.

Projectsourcingkantoor Bonache kiest voor verjonging

Het management van Bonach wordt jonger en vrouwelijker nu Robine Martin en Femke Lintelo er voor kozen om medezaakvoerder en aandeelhouder te worden, naast oprichter Dirk Verbeeck.

PortXchange moet digitale scheepvaart-app wereldwijd beschikbaar maken

PortXchange is erop gericht de efficiëntie van havenaanlopen te vergroten en de CO2-uitstoot van en tussen havens te verminderen, onder meer door de digitale scheepvaart-app Pronto.

Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

Indaver en Acciona gaan samen een afvalenergiecentrale exploiteren in het Noordoosten van Schotland. Het NESS-energieproject zal jaarlijks 150.000 ton huishoudelijk afval verwerken.

Zuinigste wagens bekroond in Shell Eco-marathon (+fotoreportage)

Dit jaar namen 141 studententeams deel aan de Europese editie van de Shell Eco-marathon, een wedstrijd om zo energiezuinig mogelijke wagens te bouwen.

elobau levert oplossingen voor agrarische sector - praktijkcase

Steketee, producent van schoffel- en grond­bewerkings­machines, was op zoek naar betrouwbare hoeksensoren die geschikt zijn voor de landbouw en mobiele automatisering, en niet te duur zijn.

Forse daling CO2-uitstoot van bedrijfswagens

Bedrijfswagens stoten momenteel 17% minder CO2 uit dan zeven jaar geleden, aldus hr-dienstverlener Acerta op basis van haar data voor meer dan 40.000 werkgevers.

Nieuw groot onderzoeksprogramma via ALMA-telescoop

Rychard Bouwens van de Leidse Sterrewacht is de eerste Nederlandse wetenschapper die een ‘Large Program’ mag uitvoeren met de geavanceerde ALMA-telescoop, die in Chili opgesteld staat.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners