Huidig energiebeleid leidt tot jobverlies en minder investeringen

Door het huidige energiebeleid loopt België tienduizenden jobs en miljoenen euro aan investeringen mis. Febeliec: "De overheid heeft een hefboom voor jobs in handen, maar doet er niets mee".

Trefwoorden: #elektriciteit, #energie, #energiebeleid, #Febeliec, #jobs, #overheid

Lees verder

Columns

( Foto: Elia System Operator )

ENGINEERINGNET.BE - Voor de allereerste maal werd de impact van de hoge elektriciteitsprijzen op de Belgische industrie onderzocht en berekend.

De nieuwe studie, uitgevoerd door Vives-KULeuven in opdracht van Febeliec, toont aan dat de hoge elektriciteitsprijzen een grote impact hebben op de tewerkstelling en investeringen in België. In de huidige omstandigheden loopt ons land minstens 12.000 jobs en jaarlijks 550 miljoen euro aan investeringen mis.

De studie verzamelde data uit 10 Europese landen en 25 industriële sectoren. Gegevens met betrekking tot tewerkstelling, investeringen, elektriciteitsintensiteit en -prijzen werden naast elkaar gelegd en vergeleken.

De conclusie van de studie is dat een daling met 10% van de Belgische elektriciteitsprijzen zou leiden tot een stijging met 3% op gebied van tewerkstelling en een verhoging met 6% in investeringen.

Deze situatie is des te schrijnender aangezien de jaarlijkse studie die Deloitte namens Febeliec uitvoert, ook dit jaar aantoonde dat de Belgische industrie, ten opzichte van onze buurlanden, een meerkost van 10,5 tot 34% betaalt voor elektriciteit.

Dit weegt zwaar op de industriële ontwikkeling en de winstgevendheid van onze bedrijven. Maar nu is dus onomstotelijk bewezen dat deze hoge elektriciteitsprijzen - en met name de belastingen en heffingen erop - ook de tewerkstelling geen goed doen.


(bron: Febeliec)