Mijlpaal: Materialise krijgt FDA Clearance voor 3D-printsoftware

Het Leuvense Materialise krijgt als eerste ooit FDA clearance voor software waarmee anatomische modellen voor de diagnostiek 3D-geprint worden.

Trefwoorden: #3D-printen, #diagnostiek, #FDA clearance, #Materialise, #medisch

Lees verder

Techniek

( Foto: Materialise )

ENGINEERINGNET.BE - Vorig jaar, in augustus 2017, kondigde de FDA aan dat software, die bedoeld is om patiëntspecifieke anatomische modellen voor diagnostische doeleinden te printen, een medisch hulpmiddel van klasse II is en dus een wettelijke goedkeuring vereist. Materialise levert als eerste dergelijke software die aan deze voorschriften voldoet.

Materialise Mimics InPrint-software wordt gebruikt voor pre-operatieve planning en het maken van fysieke modellen voor diagnostische doeleinden.

Anatomische modellen helpen chirurgen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en om hun operaties nauwkeurig te plannen. Ze worden ook gebruikt om multidisciplinaire teams te trainen en de communicatie met de patiënt te verbeteren.

Een groeiend aantal ziekenhuizen in de Verenigde Staten integreerde al 3D-printen in hun medische zorg. Ze zetten 3D-printfaciliteiten op Point-of-Care-locaties. Zestien van de twintig grootste Amerikaanse ziekenhuizen implementeerden naar verluidt een medische 3D-printstrategie met behulp van de Materialise Mimics-technologie.

"Materialise heeft bijna drie decennia ervaring in het ontwikkelen van gecertificeerde medische oplossingen die een betere en gezondere wereld creëren", zegt Wilfried Vancraen, CEO van Materialise.

"De FDA-goedkeuring voor onze Mimics inPrint-software ondersteunt de acceptatie van 3D-planning en -afdrukken in Amerikaanse ziekenhuizen en de creatie van 3D-printfaciliteiten daar waar de zorg verstrekt wordt.”