Europese universiteiten: ‘Dubbel budget onderzoek, innovatie en onderwijs’

Dertien Europese verenigingen van universiteiten roepen de EU op om het budget voor onderzoek, innovatie en onderwijs te verdubbelen in het volgende Multi-Annual Financial Framework.

Trefwoorden: #innovatie, #League of European Research Universities, #LERU, #Multi-Annual Financial Framework, #onderwijs, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: LERU )

ENGINEERINGNET.BE - Op initiatief van de League of European Research Universities (LERU), hebben de universiteiten een verklaring uitgegeven waarin gesteld wordt dat zij volledig ondersteunen wat Commissievoorzitter Juncker onlangs in het Europees Parlement heeft gezegd over de financiering van Horizon 2020 en KP9: verdubbel het huidige budget van 80 naar 160 miljard euro.

Deze verklaring is een eerste initiatief van de universitaire verenigingen in de aanloop naar de publicatie en de goedkeuring van het ontwerp-MFK en de ontwerpprogramma's voor onderzoek, innovatie en onderwijs in mei/juni 2018. Meer gezamenlijke acties zullen volgen.

LERU-voorzitter en rector van de Universiteit Utrecht in Nederland, Bert van der Zwaan: “We pleiten met de hele Europese universitaire sector voor een verdubbeling van het budget voor onderwijs, onderzoek en innovatie."

“Met dit extra geld kan ons continent een leidende wereldpositie verwerven op gebieden als de circulaire economie, bestrijding van infectieziekten en duurzame ontwikkeling," aldus Van der Zwaan. "Het huidige Horizons 2020 programma is met 80 miljard euro te krap."

"Slechts 1 op de 5 onderzoeksvoorstellen kan worden gehonoreerd en de studentenmobiliteit is bijvoorbeeld 5%, ver onder de in Bologna afgesproken norm van 20%. Binnenkort worden nieuwe afspraken gemaakt. Europa moet nu handelen en daarvoor moeten nationale regeringen én Brussel de handen ineen slaan,” stelt Van der Zwaan.

De 13 verenigingen van universiteiten zijn onder meer:

  • CESAER, een samenwerkingsverband van technische universiteiten in Europa. Het hoofdkantoor is gelegen in het Arenbergkasteel in Leuven
  • CLUSTER: Consortium Linking Universities of Science and Technology for Education and Research. Hierin participeren meerdere Europese universiteiten, zoals de KU Leuven.

Andere verenigingen die deelnemen zijn de Coïmbra Group, EARMA, EASSH, ECIU, EUA, The Guild, IDEA League, LERU, SEFI, UNICA and YERUN.